Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

3/10/11

Ενισχύσεις από 40 έως 65% σε μελισσοκόμους

Οι ενισχύσεις αφορούν θέματα ανάπτυξης καινοτομιών και τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων
Πριμ σε μελισσοκόμους δίνεται μέσω νέου χρηματοδοτικού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που παρέχει κίνητρα για νέες επενδύσεις στον κλάδο της μελισσοκομίας.

Σκοπός αυτού του μέτρου, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί οι μονάδες τυποποίησης, επεξεργασίας, μεταποίησης και συσκευασίας μελιού, καθώς και μονάδες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σακχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι, είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τη στήριξή τους σε θέματα ανάπτυξης καινοτομιών και τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και με τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους.

Ενισχύονται επενδύσεις προϋπολογισμού αίτησης ενίσχυσης από 100.000 μέχρι 5.000.000 ευρώ, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κυμαίνονται από 40 έως 65%, αναλόγως με τη διοικητική περιφέρεια στην οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επένδυση. Οι επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 250 και μέχρι 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 200 εκατ. ευρώ ενισχύονται με το μισό του μέγιστου ποσοστού.

Δικαιούχοι ενίσχυσης μπορούν να είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται από την κοινοτική νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα, όμως, δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι ατομικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας), που τελικά επιβαρύνονται με το κόστος της πραγματοποίησης του σχεδίου.

Δαπάνες για τις οποίες μπορεί να παρέχεται ενίσχυση (επιλέξιμες δαπάνες) αφορούν:

• Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
• Την κατασκευή ή τη βελτίωση ακινήτων.
• Την προμήθεια και την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων, στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας.
• Τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της επένδυσης.
• Τα γενικά έξοδα μέχρι 10% του συνόλου του προϋπολογισμού, όπως αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.
• Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, επισήμανση).
• Την απόκτηση πιστοποιητικών ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (ISO, HACCP κ.λπ.).
• Την αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση ενίσχυσης είναι τα εξής:

• Καταστατικό ή εταιρικό κατά περίπτωση του δικαιούχου.
• Τίτλοι ιδιοκτησίας οικοπέδου και πιστοποιητικό μεταγραφής και βαρών αυτού, στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επένδυση είτε πρόκειται για νέα μονάδα ή για μετεγκατάσταση ή εκσυγχρονισμό ή επέκταση ήδη υπάρχουσας μονάδας.
• Ισολογισμοί και αποτελέσματα χρήσης για τα τρία προηγούμενα έτη.
• Πρόσφατη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που να καλύπτουν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
• Τεχνικά σχέδια (τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, όψεις, τομές), σχέδια διάταξης μηχανολογικού εξοπλισμού και λεπτομερής τεχνική και λειτουργική περιγραφή της προτεινομένης αίτησης ενίσχυσης.
• Προσφορές για την προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα αποτελούν τη βάση κατάρτισης του προϋπολογισμού στο μέρος που αφορά τον εξοπλισμό.
• Αναλυτικός προϋπολογισμός κόστους κτιριακών εγκαταστάσεων.
• Υπεύθυνη δήλωση ότι το ίδιο αντικείμενο της επένδυσης δεν έχει προταθεί ή οριστικά υπαχθεί για ενίσχυση - επιχορήγηση στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
• Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας.

Κάλυψη έως 100% για ανάλυση μελιού
Ενισχύσεις σε μελισσοκόμους για αναλύσεις μελιού στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας παρέχονται με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και ο τρόπος για την πληρωμή των επιχορηγήσεων.

Με αυτήν τη δράση επιχορηγείται η κάλυψη μέχρι του 100% της δαπάνης πραγματοποίησης αναλύσεων δειγμάτων μελιού για τον έλεγχο της ύπαρξης καταλοίπων φαρμάκων κι άλλων επικίνδυνων ουσιών σε αυτό (π.χ. βαρέα μέταλλα, αντιβιοτικά κ.λπ.), προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας του καταναλωτικού κοινού και η παραγωγή και εμπορία ασφαλών προϊόντων. Για το έτος 2011 το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο ποσό των 113.580 ευρώ.

Δικαιούχοι της παρούσας ορίζονται:

• Οι μελισσοκόμοι, κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην αριθμ. 370910/14-05-2001 απόφαση του υπουργού Γεωργίας "Καθιέρωση μητρώου μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων και μελισσοκομικού βιβλιαρίου", όπως τροποποιείται και ισχύει κάθε φορά, εφόσον το μέλι που αυτοί παράγουν διατίθεται προς πώληση στην αγορά,
• Οι μελισσοκομικές οργανώσεις (μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί ή/και κοινοπραξίες), εφόσον αυτές ασκούν εμπορική δραστηριότητα, διαθέτοντας το μέλι που παράγουν τα μέλη τους προς πώληση στην αγορά.
• Ιδιώτες συσκευαστές και τυποποιητές μελιού, που συσκευάζουν, τυποποιούν και εμπορεύονται μέλι προερχόμενο από Ελληνες παραγωγούς.

(Πηγή: Εθνος)

Οι ενδιαφερόμενοι για επιδότηση, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: