Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

8/1/11

Πώς θα επωφεληθείτε από τον νέο Επενδυτικό νόμο

Ζεστό χρήμα στην αγορά υπόσχεται ο νέος αναπτυξιακός - Επενδυτικός - νόμος που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη νέα χρονιά, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και την τόνωση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, καίρια διαδικαστικά ζητήματα τελούν ακόμα προς διευκρίνιση, όπως οι δράσεις που θα επιδοτηθούν και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί.

Αυτά θα γίνουν γνωστά μετά το τέλος Ιανουαρίου και αφού θα έχει γίνει διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς. Ας δούμε αναλυτικότερα τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τον Επενδυτικό νόμο.

Πώς θα καθορίζεται ο προϋπολογισμός των ενισχύσεων κάθε χρόνο;
Κάθε Δεκέμβριο του προηγουμένου έτους, υπουργική απόφαση θα προσδιορίζει τα ποσά που θα διατεθούν ανά κατηγορία επενδύσεων, είδος δραστηριότητας και περιφέρειες.

Μέχρι πότε θα μπορεί να υποβληθεί ένα επενδυτικό σχέδιο;
Κάθε σχέδιο υποβάλλεται μέχρι τέλος Απριλίου και Οκτωβρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει κλείσει ο κύκλος αξιολόγησης των προηγουμένων σχεδίων.

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των προτάσεων;
Το υπουργείο υπόσχεται απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι τα κριτήρια βαθμολόγησης είναι απόλυτα αντικειμενικά και ποσοτικοποιημένα, χωρίς να υπάρχει κανένα ίχνος υποκειμενικής αξιολόγησης.

Οι εγκρίσεις θα γίνονται με ιεραρχική βαθμολόγηση για δεδομένο προϋπολογισμό κάθε προκήρυξης, ώστε να αποφεύγεται κάθε είδους συναλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι όσα επενδυτικά σχέδια δεν καλύπτονται από τον προύπολογισμό και βρίσκονται σε χαμηλή θέση αξιολογικά, δεν θα έχουν καμιά τύχη έγκρισης.

Δεν θα επιχορηγούνται οι μελέτες, οι οποίες αποτελούσαν λαμπρό πεδίο συναλλαγής. Εδώ βέβαια υπάρχει ο αστερίσκος της "κατ' εξαίρεση και με πολύ περιοριστικούς όρους" επιδότησης μιας μελέτης, που διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο για δοσοληψίες κάτω από το τραπέζι.

Επίσης, τίθεται όριο στη συμμετοχή των παγίων ώστε να αποφεύγονται οι υπερτιμολογήσεις.

Πώς θα ελέγχονται τα επενδυτικά σχέδια;
Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Όσοι έχουν την οποιαδήποτε ένσταση και επιθυμούν να προσφύγουν, θα προβλέπεται η κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και οι αιτιάσεις τους θα κρίνονται από τα αρμόδια όργανα.

Επιπλέον, ο έλεγχος θα συνεχίζεται μέχρι την εκτέλεση της επένδυσης και τη λειτουργία της επιχείρησης. Αν δηλαδή έχουν υλοποιηθεί τα προβλεπόμενα και λειτουργούν όπως πρέπει.

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα απαιτείται για να δοθεί το πράσινο φως στην προτεινόμενη επένδυση;
Από τη στιγμή που θα υποβληθεί το προς έγκριση σχέδιο μέχρι να αξιολογηθεί, θα μεσολαβεί χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες. Στο υπουργείο εκτιμούν ότι ο χρόνος αυτός δεν θα πρέπει να είναι πιο σύντομος, λόγω των υψηλών ποσών στα οποία αφορούν οι προτάσεις.

Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται στις επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στον νόμο;
Σε κάθε 1 ευρώ επιχορηγήσεων αντιστοιχούν 3 ευρώ φοροαπαλλαγών. Δηλαδή, όποιος θεωρεί πώς μέσα σε οκτώ χρόνια αν είναι νέα επιχείρηση ή μέσα σε έξι χρόνια αν είναι παλιά, θα έχει καλή πορεία, τότε μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την παροχή.

Υπουργική απόφαση θα ορίζει ότι η επιχείρηση αυτή θα διαθέτει ένα "απόθεμα φοροαπαλλαγών" προ φόρων, το οποίο και θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποτεδήποτε κρίνει σκόπιμο μέσα στα ανωτέρω χρονικά περιθώρια.

Πόση διάρκεια θα έχει η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου;
Δεν υπάρχει κανένα χρονικό όριο.

Τι θα γίνει με τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου;
Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα να μην καλυφθούν οι απαιτήσεις αυτού του νόμου. Ήδη φέτος έχει καταβληθεί περί το 1 δισ. ευρώ για να πληρωθούν οι επενδυτές που υπέβαλαν σχέδια, ενώ πέρυσι είχαν δοθεί 628 εκατ. ευρώ.

Θα υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές ή εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων;
Ναι. Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι έχουν αφαιρεθεί από τους δυνητικά δικαιούχους κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων όπως τα δικηγορικά γραφεία, οι λογιστές, τα συνεδριακά κέντρα, τα γραφεία συμβούλων και οι επιχειρήσεις ενοικίασης δωματίων.

Πηγή: www.eisodima.gr





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: