Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

8/1/11

"Πράσινος Τουρισμός"

Με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ προκηρύχθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2010 το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός», που απευθύνεται στα νόμιμα καταλύματα της χώρας κάθε είδους και κάθε κατηγορίας (ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες και κάμπινγκ), που λειτουργούν πριν από την 01.01.2009, με στόχο να προχωρήσουν σε επενδύσεις που συνδέονται με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την αξιοποίηση των ΑΠΕ, την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ύδατος, τη διαχείριση απορριμμάτων, την ανάπτυξη πράσινων πολιτικών και διαδικασιών και την ενημέρωση και προβολή.

Το ποσοστό επιδότησης των εν λόγω επενδυτικών προτάσεων ανέρχεται έως και 40% με επιπλέον προσαύξηση κατά 5% για τα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης ανέρχεται από 15.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την 20ή Δεκεμβρίου 2010 και μέχρι την 25η Φεβρουαρίου 2011, μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis.

Το ποσοστό επιδότησης των εν λόγω επενδυτικών προτάσεων ανέρχεται έως και 40% με επιπλέον προσαύξηση κατά 5% για τα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης ανέρχεται από 15.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την 20ή Δεκεμβρίου 2010 και μέχρι την 25η Φεβρουαρίου 2011, μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis.

Η υποβολή των προτάσεων και η αποστολή τους θα γίνεται σε έναν από τους εταίρους του ενδιάμεσου φορέα του επιχειρησιακού προγράμματος ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ), με βάση την περιφερειακή αρμοδιότητα του καθενός καθώς και στα συνεργαζόμενα με τον ΕΦΕΠΑΕ τραπεζικά ιδρύματα και αναπτυξιακούς φορείς. Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν είναι δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία παραλαβής της υπουργικής απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στο πρόγραμμα.

Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος την έχει η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων του Τομέα Τουρισμού της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και ο ΕΦΕΠΑΕ.

Η δημόσια δαπάνη κατά Περιφέρεια του προγράμματος είναι:

- Στις 8 Περιφέρειες του αμιγούς στόχου (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ηπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη): 19.766.920 ευρώ.

- Περιφέρεια Αττικής: 2.690.960 ευρώ.

- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 1.584.852 ευρώ.

- Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 1.571.479 ευρώ.

- Περιφέρεια Στερεά Ελλάδας: 2.828.826.

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 1.556.963 ευρώ.

Οπως υπογραμμίζεται στον οδηγό προδημοσίευσης του προγράμματος, η πράξη «Πράσινος Τουρισμός» αποσκοπεί:

- Στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των εμπλεκόμενων στην τουριστική διαδικασία και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τουριστικών επιχειρήσεων.

- Στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων.

- Στη δημιουργία υποδομών και σχεδίων δράσεων που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι τουριστικές μονάδες που θα ενισχυθούν μέσω της προγράμματος καλούνται να βελτιώσουν τις λειτουργικές τους υποδομές και τις επιχειρησιακές τους διαδικασίες, με οικολογικό προσανατολισμό, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα τοπικά, γεωγραφικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Αλλωστε, η πλειονότητα πλέον των τουριστών επιλέγει καταλύματα, που σέβονται το περιβάλλον, γεγονός που αναδεικνύει τις πράσινες επενδύσεις καθοριστικές για τη βιωσιμότητα της τουριστικής επιχείρησης.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ενδεικτικές επιλέξιμες ενέργειες των επενδυτικών προτάσεων ορίζονται:

- Για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ): Προσθήκη θερμομόνωσης, τοποθέτηση νέων κουφωμάτων & υαλοστασίων με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, φύτευση στεγών, εγκατάσταση εξωτερικών σκιάστρων, φυσικός / νυχτερινός αερισμός, εγκατάσταση / ενσωμάτωση παθητικών ηλιακών συστημάτων, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις Η/Μ εγκαταστάσεις του κτιρίου και στις λοιπές εγκαταστάσεις, με ενέργειες, όπως η αντικατάσταση παλαιών καυστήρων και λεβήτων με νέους υψηλής απόδοσης, η υποκατάσταση πετρελαίου με φυσικό αέριο ή LPG, η ανάκτηση θερμότητας (από καυσαέρια λεβήτων, απορριπτόμενο αέρα μονάδων διαχείρισης αέρα, συμπυκνωτή του ψύκτη κ.λπ.) κ.ά., εγκατάσταση θερμοστατών στα δωμάτια, αντικατάσταση αερόψυκτων ψυκτών με υδρόψυκτους, μηχανικός αερισμός (free cooling), υβριδικός αερισμός με ανεμιστήρες οροφής, αυτόματο σύστημα διακοπής ηλεκτρισμού μέσω κάρτας πρόσβασης για κάθε δωμάτιο (key card για έλεγχο φωτισμού και κλιματισμού/θέρμανσης), εγκατάσταση, για ιδία χρήση, ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης χώρων μέσω εκμετάλλευσης της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών και των νερών που δεν χαρακτηρίζονται γεωθερμικό δυναμικό (αβαθής γεωθερμία), κ.ά.

- Αναβάθμιση του συστήματος φυσικού/τεχνητού φωτισμού.

- Αξιοποίηση ΑΠΕ για παραγωγή θερμότητας/ψύξης ή ηλεκτρισμού.

- Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (BEMS).

- Για την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ύδατος, ενδεικτικές ενέργειες:

Εγκατάσταση μηχανισμών εξοικονόμησης νερού σε λουτρά και αποχωρητήρια (καζανάκια διπλής ροής νερού ή συσκευές μετατοπίσεως νερού), εγκατάσταση ντους χαμηλής ροής και βρυσών περιορισμένης ροής με ή χωρίς αισθητήρες, σύστημα ανίχνευσης κι ελέγχου διαρροών νερού, «έξυπνο σύστημα» ποτίσματος, αφαλάτωση θαλασσινού/υφάλμυρου νερού, συγκέντρωση ομβρίων υδάτων για συγκεκριμένες χρήσεις (π.χ. πότισμα), ανακυκλοφορία, καθαρισμός νερού πισίνας με την εφαρμογή τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον που θα είναι σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία για τις δημόσιες πισίνες, κ.ά.

- Για τη διαχείριση απορριμμάτων (στερεά και υγρά απόβλητα), ενδεικτικές ενέργειες: Υιοθέτηση πολιτικής διαχείρισης και προμηθειών, ανακύκλωση ή ανάκτηση οργανικών ουσιών, ενσωμάτωση περιβαλλοντικά/ενεργειακά φιλικών τεχνολογιών και μηχανολογικού εξοπλισμού.

- Για την ανάπτυξη πράσινων πολιτικών και διαδικασιών και ενσωμάτωση προτύπων, ενδεικτικές ενέργειες: Ανάπτυξη συστήματος οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου EMAS / Easy EMAS, εφαρμογή του Κοινοτικού συστήματος απονομής οικολογικού σήματος (Ecolabel), ανάπτυξη συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης κατά το πρότυπο ISO 14001.

- Για την ενημέρωση και προβολή, ενδεικτικές ενέργειες: Παραγωγή εντύπων και φυλλαδίων σχετικών με τις πράσινες ενέργειες και πολιτικές της επιχείρησης, παραγωγή ενημερωτικού υλικού σχετικών με τις πράσινες ενέργειες και πολιτικές σε προσβάσιμες μορφές (έντυπα μεγάλων χαρακτήρων, εκτυπώσεις Braille, έντυπα easy to read κ.λπ.), επέκταση υφιστάμενων ιστοσελίδων και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού σχετικών με τις πράσινες ενέργειες και πολιτικές της επιχείρησης, κ.ά.