Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

11/2/11

Δάνεια για το σπίτι: Από τα «πράσινα» μέχρι τα επισκευαστικά

Δάνεια-«ανάσα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δίνουν οι τράπεζες, προσφέροντας πολυπόθητη ρευστότητα, τόσο για βελτιώσεις σε διαμερίσματα και πολυκατοικίες όσο και για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών «από το παράθυρο». Τη στιγμή που τα παραδοσιακά στεγαστικά φθίνουν με το μήνα, τα δάνεια του προγράµµατος «Εξοικονόµηση κατ’ οίκον», οι χορηγήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες και άλλα πράσινα δάνεια, καθώς και τα επισκευαστικά παρουσιάζουν αξιοσημείωτο ενδιαφέρον και καταγράφουν αξιόλογη αύξηση.

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, ο λόγος που παρουσιάζεται αυτή η τάση τους τελευταίους μήνες είναι ότι από τη μία αυτά τα δάνεια είναι αρκετά χαμηλότοκα –με το επιτόκιο να πέφτει ακόμη και κάτω του 5%- γεγονός που προσελκύει τους καταναλωτές και από την άλλη ότι προσφέρουν υψηλότερες εξασφαλίσεις στις τράπεζες, οι οποίες τα χορηγούν µε µεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση, για παράδειγµα, µε ένα απλό καταναλωτικό.

«Πράσινα δάνεια» - Οικολογικές παρεμβάσεις ή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Τα λεγόμενα «πράσινα δάνεια», τα οποία αφορούν είτε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστηµάτων είτε άλλες οικολογικές παρεµβάσεις στην κατοικία είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή.

Τα χαµηλότοκα επιτόκια και οιπρονοµιακοί όροι αποπληρωµής σε σχέση µε τα αντίστοιχα παραδοσιακά δάνεια της ίδιας κατηγορίας τα καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή το τελευταίο διάστημα. Και αυτό γιατί, είτε πρόκειται για καταναλωτικά είτε για επισκευαστικά, κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι πελάτες των τραπεζών θα πληρώνουν λιγότερα χρήµατα. Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες μπορούν να «κοιμούνται ήσυχοι» καθώς, µε το ποσό εξοικονοµούν από την πράσινη πένδυσή τους, οι δανειολήπτες µπορούν πιο εύκολα να καλύπτουν τη µηνιαία δόση τους. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά εξασφαλίζει και τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν τα συγκεκριµένα δάνεια σε µεγαλύτερο αριθµό ενδιαφεροµένων σε σχέση µε τα παραδοσιακά τους προϊόντα. Στο παιχνίδι των πράσινων δανείων έχουν ήδη µπει οι µεγαλύτερες τράπεζες, διαθέτοντας σειρά από ανταγωνιστικά προϊόντα, τόσο για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών όσο και για μια σειρά από άλλες εργασίες, από εγκατάσταση φυσικού αερίου μέχρι «πράσινα μερεμέτια».

Προγράμματα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» - Αντικατάσταση κουφωμάτων κλπ.

Τα δάνεια του προγράμματος αυτού χορηγούνται από τέσσερις τράπεζες: Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Οι εργασίες που χρηµατοδοτούνται αφορούν την αντικατάσταση κουφωµάτων και την τοποθέτηση συστηµάτων σκίασης, την τοποθέτηση θερµοµόνωσης στο εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου, καθώς και την αναβάθµιση του συστήµατος θέρµανσης και παροχής ζεστού νερού. Στο πρόγραµµα µπορούν να συµµετάσχουν ιδιοκτήτες διαµερισµάτων ή πολυκατοικιών µε ανώτατη τιµή ζώνης έως 1.750 ευρώ ανά τ.µ. ενώ, ανάλογα µε το εισόδηµα των ενδιαφεροµένων τα επιτόκια είναι µηδενικά ή 4,93% ενώ το ∆ηµόσιο επιχορηγεί έως και το 30% της αξίας των εργασιών.
Το µέγιστο ύψος του προγράµµατος τόσο σε µορφή δανείου όσο και µέσω επιχορήγησης ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Επισκευαστικά αντί καταναλωτικών δανείων - Αναβάθμιση της κατοικίας με... δόσεις

Παράλληλα, ενδιαφέρον από την πλευρά των δανειοληπτών έχουν και τα επισκευαστικά δάνεια τα οποία συχνά καλύπτουν και καταναλωτικές ανάγκες ή χρησιµοποιούνται για άτυπες µεταφορές οφειλών. Οι δανειολήπτες με τον τρόπο αυτό συνδυάζουν εργασίες αναβάθµισης της κατοικίας τους µε την αποπληρωµή άλλων χρεών, τα οποία κατά κανόνα επιβαρύνονται µε υψηλό επιτόκιο, όπως για παράδειγµα καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Με τη διαφορά ότι για να εξασφαλίσουν τη χαμηλή δόση πρέπει να προσημειώσουν το ακίνητο τους.

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: