Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

10/3/11

Δύο εκατομμύρια δάνεια θα έχουν ρυθμιστεί μέχρι το τέλος του 2011

Δύο εκατομμύρια δάνεια (ποσοστό 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών), ενήμερα τα περισσότερα, αλλά και δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, θα έχουν ρυθμιστεί μέχρι το τέλος του 2011.

Αυτό υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη, με βάση τη συχνότητα των αιτημάτων τα οποία δέχονται μαζικά οι τράπεζες από ενήμερους, κυρίως, δανειολήπτες. Μεγάλη μερίδα καταναλωτών σπεύδει να συγκεντρώσει και να «ρυθμίσει» τα δάνειά του, υπό το φόβο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και υπό την απειλή της ανεργίας.

Χωρίς να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, τα τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν τον αριθμό των δανείων στα 10 με 12 εκατομμύρια τεμάχια (αναφερόμαστε σε τεμάχια δανείων και όχι σε αριθμό δανειοληπτών). Από αυτά το 1 με 1,2 εκατομμύρια είναι στεγαστικά δάνεια, τα 8 με 9 εκατομμύρια είναι πάσης φύσεως καταναλωτικά δάνεια (ανοικτά, αυτοκινήτου, πιστωτικές κάρτες κλπ) και άλλο 1 εκατομμύριο τα επιχειρηματικά. Διευκρινίζουμε ότι από το σύνολο των 800.000 επιχειρήσεων, δανεισμένες είναι οι 350.000 οι οποίες έχουν περισσότερα από 1 δάνεια και σε περισσότερες από 1 τράπεζες.

Το 2010 ρυθμίστηκαν 350.000 δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Φέτος ο αριθμός τους θα προσεγγίσει τα 2 εκατομμύρια δάνεια.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2010, που επίσης η ζήτηση είχε μειωθεί κατακόρυφα σε σχέση με το 2009. Μην ξεχνάμε ότι το 2009 «έκλεισε» με ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 4,1% και το 2010 στο -0,1%.

Και όπως λέει ο κ. Τάσος Πανούσης, βοηθός γενικός διευθυντής της Eurobank, μειωμένη δεν είναι μόνο η ζήτηση αλλά και οι νέες εκταμιεύσεις σε ποσοστό 50%.

Σήμερα το 1 στα 10 «κόκκινα» δάνεια πάει σε ρύθμιση, ενώ ίδια είναι η εικόνα και στα ενήμερα με το 10% των ενήμερων πελατών να ζητούν από την τράπεζα τους συγκέντρωση οφειλών και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής για να εξασφαλίσουν χαμηλότερη δόση.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι η πλειονότητα των δανειοληπτών ζητά ρύθμιση από την τράπεζά του. Οι τράπεζες έχουν σε ισχύ ειδικά προγράμματα «ομπρέλα» που καλύπτουν τους ενήμερους καταναλωτές, αλλά και δίνουν λύση σε όσους έχουν βρεθεί στο «κόκκινο», με περίοδο χάριτος, «πάγωμα» της οφειλής με πληρωμή μόνο τόκων, κλπ.

Επίσης, διατηρεί τη δυναμική του ο ρυθμός ανόδου των καθυστερούμενων δανείων, με το 10% των στεγαστικών να έχει βγει στο «κόκκινο», το 20% των καταναλωτικών να μην εξυπηρετείται, όπως και το 17% των επιχειρηματικών δανείων. Συνολικά δεν αποπληρώνονται δάνεια ύψους 33 δισ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται σχεδόν καθημερινά.

Πηγή: www.eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: