Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

1/3/11

Φωτοβολταϊκά: Aφορολόγητο και εγγυημένο για 25 χρόνια εισόδημα για τα νοικοκυριά

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η γενικότερη στροφή της ελληνικής κυβέρνησης στην «πράσινη οικονομία» σε συνδυασμό με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας ευνοούν τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα. Ειδικότερα, έχουν θεσπιστεί ιδιαίτερα... ελκυστικές τιμές πώλησης (ευρώ/KWh) της παραγόμενης ενέργειας, είτε αυτό παράγεται από οικιακό σύστημα είτε από φωτοβολταϊκό πάρκο.

Η αποδοχή όρων σύνδεσης «κλειδώνει» την τιμή για χρονικό διάστημα είτε 25 ετών (οικιακό σύστημα) είτε 20 ετών (για φωτοβολταϊκό πάρκο).

Ειδικότερα, τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 10KWp εντάσσονται σε Ειδικό Πρόγραμμα, το οποίο ισχύει μέχρι 31.12.2019 και μεταξύ άλλων προβλέπει πλήρη φορολογική απαλλαγή του δημιουργηθέντος εισοδήματος. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), επιτρέπεται από την 1η Ιουλίου του 2009 η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 10 KWp σε στέγες και ταράτσες κτιριακών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για ιδιωτικές κατοικίες ή για στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων.Η φορολογική διευκόλυνση, καθώς επίσης και η ιδιαίτερα υψηλή τιμή πώλησης της κιλοβατώρας στη ΔΕΗ (0,55 ευρώ) αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικά κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θελήσουν να αξιοποιήσουν έναν έως τώρα ανεκμετάλλευτο χώρο.

Τα επιτόκια των τραπεζών κυμαίνονται γύρω στο 8%-9% με ορισμένες τράπεζες να χρηματοδοτούν ακόμη και το 100% της επένδυσης (δηλαδή γύρω στα 40.000-45.000 ευρώ), ενώ η διάρκεια αποπληρωμής φθάνει μέχρι τα 25 χρόνια, μέχρι το τέλος δηλαδή του προγράμματος επιδότησης.

Εκτός βέβαια από τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρουν οι επενδύσεις σε Φ/Β, η προώθησή τους συμβάλλει ακόμα στην απορρύπανση του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής στη χώρα μας, καθώς και στην απεξάρτηση της οικονομίας από τα δαπανηρά και ιδιαιτέρως ρυπογόνα υγρά και στερεά καύσιμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μας ευνοεί τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γενικότερα.

Πλέον διαδεδομένη
Η παραγωγή ενέργειας με τη χρήση Φ/Β συστημάτων είναι από τις περισσότερο διαδεδομένες εφαρμογές Α.Ε, ενώ συνίστανται για χώρες με υψηλό δείκτη ηλιοφάνειας, όπως η Ελλάδα. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, απαιτούν ελάχιστη συντήρηση, ενώ έχουν δυνατότητα ανακύκλωσης μετά το τέλος της λειτουργίας τους και αθόρυβη λειτουργία.

Για να γίνει αντιληπτό τι μπορεί να αποφέρει η επένδυση ενός ιδιώτη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 10 KWp στην ταράτσα του, αξίζει να αναφέρουμε ότι για μέση απόδοση του συστήματος της τάξης των 1.350 KWH / Kw, το καθαρό ετήσιο έσοδο (αφαιρώντας το μέσο κόστος κατανάλωσης) μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 6.000-7.000 ευρώ. Ακόμη δε και για εκείνους που δεν διαθέτουν τα... ρευστά, τα ετήσια έσοδα δύσκολα μπορούν να υποχωρήσουν κάτω από τα 4.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος θέλει να εγκαταστήσει σε στέγη 70 τμ., φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 10 kw που κοστίζει 40.000 ευρώ και παίρνει ένα 10ετές δάνειο 30.000 ευρώ (τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ είναι ίδια κεφάλαια). Για μία απόδοση του Φ/Β των 1.350 kwh τα ετήσια έσοδα, θα είναι 10 Kw x 1350 kwh x 0,55 ευρώ/ kwh = 7.425 ευρώ. Δηλαδή σε περίοδο 25 ετών, τα συνολικά έσοδα μπορούν να φθάσουν στα επίπεδα των 185.625 ευρώ. Εάν αφαιρέσουμε τα λειτουργικά έξοδα στην περίοδο αυτή (γύρω στα 9.115 ευρώ), τους τόκους του δανείου (11.800 ευρώ), τα καθαρά έσοδα για τον επενδυτή αγγίζουν τις 109.000 ευρώ (4.360 ετησίως).

Εως το 2012 η καλύτερη τιμή
Το ρεύμα που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά έχει τιμολογηθεί στα 0,55 ευρώ. Η τιμή είναι περίπου πενταπλάσια της τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει λίγο να... βιαστούν εάν θέλουν να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις και πιο γρήγορες αποσβέσεις των επενδύσεών τους, καθώς από το 2012 οι τιμές πώλησης θα μειώνονται κατά 5% ετησίως.

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: