Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

3/3/11

Διευκολύνσεις για την ένταξη στο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Δικαίωμα εγγυητή για συγκεκριμένες κατηγορίες κατόχων ακινήτων δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον». Το δικαίωμα να μπει κάποιος εγγυητής στο δάνειο θα αφορά κατηγορίες δανειοληπτών με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, όπως οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι ή τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι λόγω ηλικίας δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες, οι οποίες θέτουν ως ανώτατο όριο του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου τα 75 χρόνια. Σημειώνεται ότι η μη δυνατότητα να οριστεί άλλο πρόσωπο εγγυητής είχε ως αποτέλεσμα να αποκλείεται από το πρόγραμμα μια κρίσιμη ομάδα ιδιοκτητών κοντά στην ηλικία των 70 ετών, που κατά τεκμήριο κατέχει ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980.

Αντίστοιχο πρόβλημα έχει μέχρι στιγμής υπάρξει και με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, στον βαθμό που οι τράπεζες έκαναν δεκτά αιτήματα για ακίνητα που μεταβιβάστηκαν εντός του 2010. Η κατεύθυνση του υπουργείου είναι να γίνονται δεκτές και αιτήσεις για τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν τους πρώτους μήνες του 2011, ενώ στην περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, το πρόβλημα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με την απλή κατάθεση ενός νομιμοποιητικού εγγράφου που να πιστοποιεί την εμπράγματη κυριότητα του ακινήτου.

Η ύπαρξη μέχρι σήμερα παρόμοιων προβλημάτων έχει ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα να εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, αλλά τόσο από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ όσο και από την πλευρά των τραπεζών, δηλώνουν ότι το ενδιαφέρον είναι ικανοποιητικό και αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων που φθάνει τις 75.000. Ο αριθμός των αιτήσεων στον πρώτο μήνα ενεργοποίησης του προγράμματος παραμένε ι χαμηλός, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις φθάνει περίπου τις 5.000, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων θα διαμορφωθεί περίπου στις 25.000 - 30.000. Μετά πάντως την παρέμβαση του υπουργείου σε μια σειρά προσκόμματα, ο αριθμός των δικαιούχων θα διευρυνθεί σημαντικά.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στο τέλος Μαρτίου και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, γεγονός που δεν αποκλείει την παράταση του προγράμματος, προκειμένου να επιτευχθεί η απορρόφηση των πόρων.

Πηγή: www.eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: