Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

27/3/11

ΤΠΔ: Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δανείζονται ακριβότερα

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ένας υγιής δημόσιος χρηματοπιστωτικός οργανισμός κοινωφελούς χαρακτήρα, βρίσκεται στο στόχαστρο της τρόικας, η οποία θεωρεί ότι πρέπει να υποστεί σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του.

Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Επίκαιρα» αυτής της εβδομάδας, οι μεταβολές στη δομή του ΤΠΔ θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για τους πολλούς χιλιάδες δανειολήπτες και καταθέτες του, οι οποίοι επωφελούνται από τα ευνοϊκά επιτόκια που προσφέρει, ενώ οι αλλαγές θα αγγίξουν και τα προγράμματα χορήγησης δανείων προς δημοσίους υπαλλήλους.

Το νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, βάζει τέλος και στα ιδιαίτερα ευνοϊκά δάνεια, στα οποία υπολόγιζαν οι δημόσιοι υπάληλλοι που έκαναν αίτηση στο ΤΠΔ, καθώς προβλέπει την εναρμόνιση των δανείων που παρέχει σύμφωνα με τους όρους της τραπεζικής αγοράς.

Η κυβέρνηση, επικαλούμενη την προσαρμογή στο κοινοτικό δίκαιο, διαχωρίζει την εμπορική (δάνεια και καταθέσεις) από τη δεσμευμένη (παρακαταθήκες, υποχρεωτικές καταθέσεις κ.λπ.) δραστηριότητα του Ταμείου.

Ανοίγεται έτσι ο δρόμος για προσαρμογή των όρων δανεισμού στα δεδομένα της τραπεζικής αγοράς. Δηλαδή, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δανείζονται ακριβότερα.

Ανοίγουν νέες δουλειές για τις τράπεζες, καθώς το Ταμείο θα μπορεί να τους αναθέτει την παραλαβή παρακαταθηκών, που θα του τις αποδίδουν.

Βέβαια, το Ταμείο συνεχίζει να χορηγεί δάνεια σε ΟΤΑ, συνδέσμους, ενώσεις, νομικά πρόσωπα ιδρυθέντα από ΟΤΑ, καθώς και ΝΠΔΔ, εφ' όσον έχουν αποκλειστικό σκοπό την εκτέλεση έργων υποδομής για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, με ή χωρίς σύμπραξη ιδιωτικού τομέα, ή εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, ανανεώσιμες πηγές, προστασία περιβάλλοντος, προώθηση κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής κ.λπ.).

Παρά το μικρό του μέγεθος, με 4 καταστήματα σε όλη τη χώρα και 400 εργαζομένους, το ΤΠΔ ασκεί εδώ και χρόνια σημαντική λειτουργία, ενώ τα οικονομικά του στοιχεία είναι ιδιαίτερα θετικά. Την πενταετία 2005-2009, τα συνολικά κέρδη του οργανισμού, που ενίσχυσαν το δημόσιο ταμείο, ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ, ενώ και το 2010, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το ΤΠΔ αναμένεται να εμφανίσει κέρδη της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.eisodima.gr/



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: