Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

21/4/11

Επενδυτικός νόμος: Πρακτικές οδηγίες για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων

Ξεκινά σήμερα η υποβολή επενδυτικών σχεδίων για ένα μέρος του επενδυτικού νόμου, που φιλοδοξεί να «μοιράσει» φέτος σε εταιρείες που θα υπαχθούν στις διατάξεις του 1,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 2 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές.

Τα χρήματα θα δοθούν σταδιακά καθώς θα «ωριμάζουν» τα έργα και οι φοροαπαλλαγές σε βάθος 10ετίας.

Από σήμερα γίνονται δεκτές αιτήσεις για τα καθεστώτα γενικής επιχειρηματικότητας, περιφερειακής συνοχής, τεχνολογικής ανάπτυξης και μεγάλων επενδυτικών σχεδίων άνω των 50 εκατ. ευρώ. Η πρώτη περίοδος υποβολής για τα τρία πρώτα από αυτά τα σχέδια ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου, για να ακολουθήσει 6μηνη αξιολόγηση.

Επαναπροκήρυξη θα γίνει το φθινόπωρο και μετά το 2011 (2 κατ' έτος). Στα μέσα Μαΐου αναμένεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, η προκήρυξη των ειδικών καθεστώτων για την επιχειρηματικότητα των νέων και τα σχέδια συνέργειας και δικτύωσης (clusters).

Το πρώτο εξάμηνο θα εγκριθούν σχέδια για επιδοτήσεις ή χρηματοδοτική μίσθωση αξίας 800 εκατ. ευρώ και φοροαπαλλαγές 2,24 δισ. ευρώ. Δίδεται δικαίωμα κάλυψης της ίδιας συμμετοχής από τραπεζική δανειοδότηση, που θα χορηγηθεί μέσω του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ).

Η υποβολή στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια θα είναι συνεχής.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται κατ' αρχήν ηλεκτρονικά (www.mindev.gov.gr, www.investingreece.gov.gr, www.ependyseis.gr ), και κατόπιν σε έντυπη μορφή στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών. Κάθε υποψήφιος επενδυτής έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της αίτησής του μέσω Διαδικτύου.

Τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών υποχρεούνται να πληροφορούν τους ενδιαφερόμενους όχι μόνο για το νόμο αλλά και για όλα τα επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι:

**Ο υποψήφιος επενδυτής εγγράφεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων μέσω των σχετικών ιστοσελίδων.

**Λαμβάνει προσωπικό κωδικό.

**Υποβάλλει ηλεκτρονικά όλα τα τεχνοοικονομικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

**Εκτυπώνει την αίτηση.

* Υποβάλλει σε έντυπη μορφή τον επενδυτικό φάκελο (συμπεριλαμβανομένων και των πρωτότυπων εγγράφων) στο αρμόδιο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών (ώρες λειτουργίας: 09.00-15.00 κατά τις εργάσιμες ημέρες). Κάθε δικαιολογητικό έγγραφο ή στοιχείο που υποβάλλεται σε έντυπη μορφή, πρέπει να έχει υποβληθεί και ηλεκτρονικά.

**Οι υπάλληλοι του Γραφείου ελέγχουν την πληρότητα του φακέλου της αίτησης και, εφόσον είναι πλήρης, δίνουν απόδειξη.

**Αν λείπουν απαραίτητα δικαιολογητικά ή στοιχεία, προσκομίζονται μέσα σε 10 ημέρες.

**Κάθε φάκελος ελέγχεται και αξιολογείται σε 40 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσής του από τυχαίους επιλεγμένους αξιολογητές.

**Κατά το διάστημα αυτό, ο υποψήφιος επενδυτής μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησής του.

* Δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο προσωρινός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων, με τη βαθμολογία τους.

**Ο υποψήφιος επενδυτής έχει δικαίωμα ένστασης μέσα σε 10 ημέρες.

**Η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων ολοκληρώνεται εντός 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης.

**Αναρτάται ο τελικός πίνακας αποτελεσμάτων.

Πηγή: www.eisodima.gr





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: