Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

22/4/11

Στεγαστικά: Ακριβότερο επιτόκιο πληρώνουν όσοι ζητούν ρύθμιση από τις τράπεζες

Οι καταναλωτές, για παράδειγμα, που ζητούν «πάγωμα» της δόσης στο στεγαστικό τους για μερικούς μήνες ή πληρωμή μικρότερης δόσης (με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής), καλούνται να υπογράψουν νέα δανειακή σύμβαση, με την οποία αυξάνεται το περιθώριο (spread).

Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα δάνεια για τα οποία οι δανειολήπτες ζητούν περίοδο χάριτος.

Σήμερα οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται στο 10% και η τάση είναι ανοδική. Οι δανειολήπτες λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και λόγω ανεργίας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους. Τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» ξεπερνούν πλέον τα 8 δισ. ευρώ (σε σύνολο υπολοίπων 80 δισ. ευρώ).

Ομως για να πάνε σε ρύθμιση, οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος -αφού πλέον είναι πελάτες υψηλού ρίσκου- και να πληρώσουν αυξημένο επιτόκιο.

Την ίδια ώρα σε τροχιά ανόδου βρίσκονται τα επιτόκια, που σημαίνει επιπλέον κόστος στην εξυπηρέτηση των δανείων. Πρόθεση της ΕΚΤ είναι η άνοδος του βασικού επιτοκίου, μέχρι και το 1,75% έως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα το διατραπεζικό επιτόκιο euribor συνεχίζει να κινείται ανοδικά και στην 3μηνη διάρκεια έφτασε το 1,35%.

Κάθε αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25 της μονάδας σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 25 χρόνια, το επιβαρύνει με 15 ευρώ επιπλέον στη δόση.

Πηγή: http://www.eisodima.gr/



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: