Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

3/5/11

Εναλλακτικός Τουρισμός: Επιδοτήσεις από 40 έως 45% σε επιχειρήσεις αθλητισμού, αναψυχής

Tο αθλητικό πνεύμα αναμφίβολα γεννήθηκε στην Ελλάδα, την πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων και του ευ αγωνίζεσθαι. Σήμερα με το πρόγραμμα Εναλλακτικός Τουρισμός, δίνονται κίνητρα και κυρίως επιδοτούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον «αθλητικό τουρισμό αναψυχής», προκειμένου να εμπλουτιστεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Με την πράξη «αθλητικός τουρισμός αναψυχής» χιλιάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο μπορούν να επιδοτηθούν με ποσοστό από 40% μέχρι και 45% και με μέγιστο προϋπολογισμό ανά επενδυτικό σχέδιο τις 400.000 ευρώ. Δηλαδή η κρατική επιδότηση μπορεί να φτάσει κατ΄ ανώτατο όριο μέχρι τις 180.000 ευρώ.

Από το πρόγραμμα μπορούν να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αθλητισμό αναψυχής και ειδικότερα:

• στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις αναψυχής, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, αετοσανίδα, κολύμβηση, θαλάσσιο έλκηθρο, λοιπά θαλάσσια αθλήματα).
• σε λίμνες - ποτάμια (π.χ. κανόε - καγιάκ, rafting κ.ά).
σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή / και αστικές και ημιαστικές περιοχές (π.χ. χιονοδρομικό σκι, χιονοσανίδα, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών - δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία, μίνι-γκολφ κ.ά.).

Η κάθε επιχείρηση μπορεί να καταθέσει επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού κατ΄ ελάχιστον 15.000 ευρώ και με μέγιστο όριο τις 400.000 ευρώ. Η επιδότηση φτάνει στο 40%, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους οπότε έχουν πρόσθετο bonus 5% και να επιδοτηθούν για το 45% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου τους. Το πρόγραμμα καλύπτει επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητες όπως:

Υπηρεσίες ενοικίασης αερόστατων, ανεμοπλάνων, αιωρόπτερων και πηδαλιούχων
Υπηρεσίες ενοικίασης αλόγων ιππασίας.
Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού χιονοδρομικών αθλημάτων
Υπηρεσίες ενοικίασης πλοίων ψυχαγωγίας (όπως κότερα, θαλαμηγοί, βενζινάκατοι κ.λπ.).
Υπηρεσίες ενοικίασης ποδηλάτων.
Υπηρεσίες μίσθωσης αθλητικού εξοπλισμού.
Υπηρεσίες ενοικίασης τουριστικού σκάφους χωρίς πλήρωμα.
Και ακόμα: Υπηρεσίες εκμάθησης θαλασσίων σπορ, και καταδύσεων. Υπηρεσίες σχολής ιππασίας, υπηρεσίες water park και υπηρεσίες εκμετάλλευσης παιχνιδιών θαλάσσης (π.χ. θαλάσσια ποδήλατα, κανό κ.λπ.).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε επιχείρηση που υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο, είναι υποχρεωμένη να δηλώσει εγγράφως και όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα οποία ενδεχομένως συμμετείχε κατά την τελευταία τριετία καθώς και το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων που είχε λάβει.

Στο πρόγραμμα Εναλλακτικός Τουρισμός ορίζεται ρητά πως το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ίδια επιχείρηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε περίοδο τριών ετών. Επίσης τονίζεται ότι απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες αν από τη σώρευση αυτή προκύπτει ένταση ενίσχυσης μεγαλύτερη από αυτήν που καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα εκάστης περίπτωσης σε κανονισμό περί απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα με εφτά Κινήσεις
Οι διαδικασίες που απαιτούνται

Τα στάδια της διαδικασίας που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι:

• Προδημοσίευση της Πράξης.
• Δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Πράξη.
• Ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων (έντυπο υποβολής) και φυσική υποβολή φακέλων υποψηφιότητας.
• Εξέταση, αξιολόγηση και βαθμολόγηση των υποβαλλόμενων προτάσεων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον παρόντα Οδηγό.
• Ενταξη των προτάσεων που θα επιλεγούν σύμφωνα με τους διατιθέμενους πόρους ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
• Ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.
• Αποστολή των αποφάσεων και αποτελεσμάτων αξιολόγησης στους υποψηφίους.

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα

Η δραστηριοποίηση της επιχείρησης στην παροχή υπηρεσιών αθλητικού τουρισμού αναψυχής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή της στο πρόγραμμα Εναλλακτικός Τουρισμός.

Επίσης η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί νόμιμα και να είναι σε ισχύ όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο άδειες λειτουργίας (όπως είναι οι άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η επιχείρηση να έχει κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και γι' αυτό είναι απαραίτητη η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια εφορία.

Η επιχείρηση δεν πρέπει να έχει επιδοτηθεί την τελευταία 3ετία -από προγράμματα και δράσεις κρατικών ενισχύσεων που εμπίπτουν στον κανόνα De Minimis- και οι οποίες αθροιστικά μαζί με την αιτούμενη επιχορήγηση υπερβαίνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Η επιχείρηση θα δηλώνει στο έντυπο υποβολής καθώς και στην υπεύθυνη δήλωση τόσο τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται βάσει άλλων καθεστώτων ενίσχυσης και για τα οποία έχει λάβει κρατική ενίσχυση την τελευταία τριετία, πριν από την υποβολή της αίτησης.

Η επιχείρηση δεν πρέπει να είναι προβληματική.

Επίσης να μην εκκρεμεί εις βάρος της διαδικασία ανάκτησης -μέρους ή όλου- χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Μία πρόταση

Η κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει 1 μόνο πρόταση έργου για κάθε ΑΦΜ. Σε περίπτωση που υποβάλει περισσότερες από 1 προτάσεις, απορρίπτονται όλες και αποκλείεται η εκ νέου δυνατότητα υποβολής πρότασης.

Αν όμως κάτω από τον ίδιο ΑΦΜ αντιστοιχούν περισσότερα του ενός Ειδικά Σήματα Λειτουργίας, τότε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δύναται να υποβάλλει διαφορετικά επενδυτικά σχέδια, υπό την προϋπόθεση ότι αθροιστικά δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών/ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά το τελευταίο έτος.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από νόμιμα αποδεικτικά του έτους 2010. Για τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο 1/1/2010 έως 30/6/2010 δεν υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών βιβλίων, τα ακαθάριστα έσοδα προκύπτουν από την αναγωγή του δηλωθέντος εισοδήματος που αντιστοιχεί στα τεκμαρτά εισοδήματα χωρίς παιδιά, όπως προκύπτει από την απόφαση ΠΟΛ. 1164/30.11.09 που αφορούν την περίοδο 1/1/2010 έως 30/6/2010.

Η αναγωγή γίνεται με τη διαίρεση των δηλωθέντων εισοδημάτων για το παραπάνω διάστημα με τον συντελεστή 0,32.

Εως 400.000 € το «ταβάνι» για τον προϋπολογισμό

Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν είναι 15 μήνες.

Οπως προαναφέραμε, ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά σχέδιο ορίζεται κατ' ελάχιστο στις 15.000 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβεί τις 400.000 ευρώ.

Επενδυτικά σχέδια που δεν τηρούν τα ελάχιστα και μέγιστα αποδεκτά όρια απορρίπτονται.

Η επιχείρηση επιδοτείται σε ποσοστό 40% (και 45% αν εδρεύει σε μικρό νησί με λιγότερους από 3.100 κατοίκους).

Δηλαδή αν υποβάλει επενδυτικό σχέδιο ύψους 200.000 ευρώ η επιδότηση θα είναι 80.000 ευρώ (90.000 ευρώ αν έχει έδρα σε νησί με λιγότερους από 3.100 κατοίκους). Το υπόλοιπο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού θα καλύπτεται με ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης.

Χρηματοδότηση

Μπορεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου να λάβει δάνειο από τράπεζα, αποκλείεται όμως ως μορφή δανεισμού ο αλληλόχρεος λογαριασμός. Ομως επιτρέπεται η κίνηση του δανείου να γίνεται μέσω αλληλόχρεου λογαριασμού, εφόσον υπάρχει ξεχωριστή πράξη στον εν λόγω λογαριασμό από την οποία να προκύπτει ότι το δάνειο προορίζεται για την αγορά παγίων, με σαφή αναφορά των όρων σύναψης του δανείου.

Επίσης το επενδυτικό δάνειο μπορεί να λαμβάνεται και σε συνάλλαγμα (δολάρια, ελβετικά φράγκα κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η επιχείρηση λάβει δάνειο για να προχωρήσει το επενδυτικό της σχέδιο, θα πρέπει να προσκομίσει κατά την υλοποίηση του προγράμματος αντίγραφο της σύμβασης του δανείου.

Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι επιλέξιμες για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου οι εξής δαπάνες:

Οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, ΦΠΑ, δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος Εναλλακτικός Τουρισμός.

Οι δαπάνες leasing για την αγορά των παγίων, εκτός αν με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου η κυριότητά τους περιέλθει στην κυριότητα του φορέα της επένδυσης.

Πού θα απευθυνθώ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα έντυπα της πρόσκλησης, όπως και το έντυπο υποβολής της πρότασης, στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

www.ependyseis.gr - www.visitgreece.gr
www.espa.gr - www.antagonistikotita.gr
www.efepae.gr

Στο υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού. Τηλ. 2131322100
Στον ΕΟΤ. Τηλ. 210 3310392, 210 8707000

Η περίοδος υποβολής θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πηγή: www.eisodima.gr





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: