Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

15/5/11

4,2 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη

Πρωταθλητής σε ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων είναι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 που «τρέχει» με 37%, ενώ έχει ήδη προκηρυχθεί το 79% των πιστώσεων, ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ο κανόνας ν+2 για το έτος 2011 υπερκαλύφθηκε κατά 43 εκατ. ευρώ ήδη από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τέλους του 2011 θα έχει υπερκαλυφθεί και ο αντίστοιχος στόχος για το 2012.

Συγκεκριμένα, για τους 8.500 νέους γεωργούς, δικαιούχους του ομώνυμου μέτρου, έχει ολοκληρωθεί η καταβολή της πρώτης δόσης (70% επί του εγκεκριμένου ποσού ανά δικαιούχο, ύψους 100 εκατ. ευρώ). Η επαγγελματική κατάρτιση δικαιούχων αυτού του μέτρου, η οποία είναι υποχρεωτική, ξεκινά εμπρόθεσμα από τον οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ».

500 εκατ.
Τα μεγάλα σχέδια βελτίωσης προκηρύχτηκαν τον Ιανουάριο του 2011 με προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ και με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Μαΐου. Λόγω όμως του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε δόθηκε παράταση έως τις 20 Ιουνίου.

Οσον αφορά τα μικρά σχέδια βελτίωσης, η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ύψους 50 εκατ. ευρώ έληξε στις 31/3/2011, έχουν ήδη αξιολογηθεί στο σύνολό τους όλες οι υποβληθείσες αιτήσεις ενίσχυσης και έχουν σταλεί οι σχετικές εγκριτικές αποφάσεις στους δικαιούχους.

Στον τομέα της μεταποίησης το υπουργείο ετοιμάζει νέα πρόσκληση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, με κύριο στόχο την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση επενδύσεων σε τομείς προϊόντων σημαντικών για τη χώρα, επενδύσεων καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον.

Την ίδια ώρα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες προκειμένου να ενεργοποιηθεί αμέσως το «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας». Τη διαχείρισή του θα αναλάβει η ΕΤΕΑΝ ΑΕ με κεφάλαια από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με πολλαπλάσια κεφάλαια πιστωτικών ιδρυμάτων, για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων προς τους δικαιούχους των μέτρων της μεταποίησης, των σχεδίων βελτίωσης, καθώς και προς ιδιώτες επενδυτές μέτρων του άξονα 3.

Σημαντική για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ποιότητα ζωής είναι η υποδομή ευρυζωνικού διαδικτύου. Γι' αυτήν θα διατεθούν εντός του έτους περίπου 50 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013.

Ηδη τα προγράμματα τοπικής δράσης έχουν εκδώσει προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους δικαιούχους και συνεχίζονται οι διαδικασίες.

Επίσης, τον Ιανουάριο του 2011 προκηρύχθηκε το μέτρο 144 για τις ενισχύσεις σε καπνοπαραγωγικές περιοχές ύψους 220 εκατ. ευρώ, με λήξη υποβολής προτάσεων στις 7 Μαρτίου 2011, όπου οι δικαιούχοι μπορούσαν με μια απλή αίτηση να ενταχθούν στο εν λόγω μέτρο.

Μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας ξεκίνησαν οι σχετικές πληρωμές και μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί 28 εκατ. ευρώ σε 12.470 παραγωγούς.

Τέλος, στις αρχές Ιουνίου θα προκηρυχθεί και το Μέτρο 226 «Αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού και εισαγωγή δράσεων πρόληψης», με προϋπολογισμό ύψους 174 εκατ. ευρώ.

Αυξάνονται οι πόροι
Κίνητρα για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Τον «δρόμο» των... προκηρύξεων έχουν πάρει η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών, αλλά και άλλες γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις που θα βγουν στον... αέρα στις αρχές Ιουλίου. Οι πόροι γι' αυτές τις δράσεις είναι ελλιπείς λόγω των πολυετών συμβάσεων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και ως εκ τούτου στις προτεραιότητες του υπουργείου περιλαμβάνεται και η αύξηση των πόρων αυτών των δράσεων.

1.677 αιτήσεις
Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση ιδιωτικών επενδύσεων στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές του Αξονα 3 κατατέθηκαν 1.677 αιτήσεις ενίσχυσης με δημόσια δαπάνη 312,5 εκ. ευρώ. Αλλωστε, στα σκαριά βρίσκεται και νέα πρόσκληση για μικρά δημόσια έργα στις ίδιες περιοχές -με προτεραιότητα στις πυρόπληκτες και πλημμυροπαθείς- όπως επίσης και για άλλα μικρά ιδιωτικά έργα. Δεδομένων πάντως ότι οι πληρωμές μέχρι τα τέλη του 2011 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 2 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη και η αντίστοιχη κοινοτική συμμετοχή τους σε 1,46 δισ. ευρώ, όπου μαζί με τις προκαταβολές ύψους 273 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί τελικά σε 1,73 δισ. ευρώ και ότι ο στόχος κάλυψης του ν+2 για το έτος 2012 ανέρχεται στα 1,9 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, θα έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του στόχου ήδη από την προηγούμενη χρονιά.

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: