Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

25/5/11

Σημαντικές αλλαγές στο ΕΣΠΑ για αύξηση των ρυθμών απορρόφησης

Σημαντικές αλλαγές στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς δρομολογεί η κυβέρνηση, υιοθετώντας υποδείξεις της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην απλοποίηση, αποκέντρωση και επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας τους ρυθμούς απορρόφησης.

Έτσι, ο συντονισμός θα γίνεται κεντρικά, ο αριθμός των εμπλεκομένων φορέων θα περιορισθεί στο ελάχιστο, ενώ θα παρακαμφθούν υπερβολικές και περιττές διαδικασίες πιστοποίησης των δυνητικών δικαιούχων έργων του ΕΣΠΑ. Σε ότι αφορά στο νέο σχεδιασμό το βάρος θα πέσει στην ωρίμανση έργων προς ένταξη και στην κατάργηση δράσεων που προσκρούουν σε εμπόδια και δεν διαφαίνεται να ξεπερνιούνται.

Ακόμη, το υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης θα αναθεωρήσει το ΕΣΠΑ στη βάση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Προς το σκοπό αυτό ανάθεσε στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου τη σύνταξη μελέτης για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην οικονομία των περιφερειών της Ελλάδας. Η παραπάνω ανάθεση έγινε στο πλαίσιο του προγραμματισμού της διαχείρισης, παρακολούθησης, της εφαρμογής και του ελέγχου του ΕΣΠΑ και η μελέτη θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο η απορρόφησή του να κλείσει στο τέλος του χρόνου στο 36%, ήτοι σε επίπεδα διπλάσια σε σχέση με το 2010. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πιστώσεις 8,5 δισ. ευρώ του εφετινού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το 2011 βασικός στόχος του ΠΔΕ είναι να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν κατά προτεραιότητα τα έργα γέφυρες του ΕΣΠΑ, των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών και του Ταμείου Συνοχής. Στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ σημαντική θέση κατέχουν η καινοτομία, η έρευνα, η επιχειρηματικότητα και η διασύνδεσή τους, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση σε βιώσιμες υποδομές, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας ως τόπου επενδύσεων.

Τέλος, μεγάλο μέρος των πόρων θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει προσφάτως θεσπίσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πηγή: http://www.eisodima.gr/



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: