Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

23/5/11

Εναλλακτικός Τουρισμός: Επιδοτήσεις και σε επιχειρήσεις «πολιτιστικού τουρισμού»

Με το πρόγραμμα Εναλλακτικός Τουρισμός, δίνονται κίνητρα και κυρίως επιδοτούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον «πολιτιστικό τουρισμό» σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού-εμπλουτισμού του προϊόντος.

Με την πράξη «πολιτιστικός τουρισμός», εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο μπορούν να επιδοτηθούν με ποσοστό από 40% μέχρι και 45% και με μέγιστο προϋπολογισμό ανά επενδυτικό σχέδιο τις 400.000 ευρώ. Δηλαδή η κρατική επιδότηση μπορεί να φτάσει κατ' ανώτατο όριο μέχρι τις 180.000 ευρώ.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη μορφή ενθαρρύνει τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά και την κατανόηση των χαρακτηριστικών του εκάστοτε προορισμού ως πολιτισμικού συνόλου. Περιλαμβάνονται όλα τα τουριστικά ταξίδια που έχουν ως κύριο σκοπό την άσκηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Και διακρίνονται σε τρεις επιμέρους αγορές πολιτιστικού τουρισμού:

Ταξίδια μελέτης ως εμπειρία μάθησης: περιηγητικά ταξίδια για τη σε βάθος γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου.
Ταξίδια τέχνης ως ψυχαγωγική εμπειρία και κοινωνική καταξίωση. Πρόκειται για ταξίδια με σκοπό την παρακολούθηση καλλιτεχνικών παραστάσεων, την επίσκεψη εικαστικών εκθέσεων και τη συμμετοχή σε φεστιβάλ.
Ταξίδια συμμετοχικής καλλιτεχνικής δημιουργίας ως εμπειρία ολοκλήρωσης (ζωγραφική, χορός, φωτογραφία, μαγειρική, χειροτεχνία κλπ).
Το ταξίδι γίνεται με κίνητρο βασικά πολιτιστικό, με κύριους πόλους έλξης τους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, εκπαιδευτικές περιηγήσεις, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, προσκυνήματα, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, οικοτεχνία, χειροτεχνία, καθώς και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και τέχνης.

Οι επιχειρήσεις (από καταλύματα και κάμπινγκ, μέχρι τουριστικά γραφεία και πρακτορεία, ταβέρνες, εστιατόρια, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή παραδοσιακών ειδών κλπ.) μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η κάθε επιχείρηση μπορεί να καταθέσει επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού κατ΄ ελάχιστον 15.000 ευρώ και με μέγιστο όριο τις 400.000 ευρώ. Η επιδότηση φτάνει στο 40%, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους οπότε έχουν πρόσθετο bonus 5% και να επιδοτηθούν για το 45% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου τους.

Η κάθε επιχείρηση που θα υποβάλει επενδυτικό σχέδιο είναι υποχρεωμένη να δηλώσει εγγράφως και όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα οποία ενδεχομένως συμμετείχε κατά την τελευταία τριετία καθώς και το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων που είχε λάβει.

Στο πρόγραμμα Εναλλακτικός Τουρισμός, ορίζεται ρητά πως το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ίδια επιχείρηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε περίοδο τριών ετών. Επίσης τονίζεται ότι απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες αν από τη σώρευση αυτή προκύπτει ένταση ενίσχυσης μεγαλύτερη από αυτή που καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα εκάστης περίπτωσης σε κανονισμό περί απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

Μάλιστα στην περίπτωση που «το συνολικό ποσό ενίσχυσης που προβλέπεται βάσει ενός μέτρου ενίσχυσης υπερβαίνει το παραπάνω ανώτατο όριο, το εν λόγω ποσό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπαχθεί στο ευεργέτημα του παρόντος κανονισμού, ούτε προς το μέρος που δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο».

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις
Η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί νόμιμα και να είναι σε ισχύ όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο άδειες λειτουργίας (όπως είναι οι άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η επιχείρηση να έχει κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και για αυτό είναι απαραίτητη η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια εφορία.

Η επιχείρηση δεν πρέπει να έχει επιδοτηθεί την τελευταία 3ετία από προγράμματα και δράσεις κρατικών ενισχύσεων, και οι οποίες αθροιστικά μαζί με την αιτούμενη επιχορήγηση υπερβαίνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Η επιχείρηση θα δηλώνει στο έντυπο υποβολής καθώς και στην υπεύθυνη δήλωση τόσο τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται βάσει άλλων καθεστώτων ενίσχυσης και για τα οποία έχει λάβει κρατική ενίσχυση την τελευταία τριετία, πριν από την υποβολή της αίτησης.

Η επιχείρηση δεν πρέπει να είναι προβληματική.

Επίσης να μην εκκρεμεί εις βάρος της διαδικασία ανάκτησης -μέρους ή όλου- χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Η κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει 1 μόνο πρόταση έργου για κάθε ΑΦΜ.

Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών / ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά το τελευταίο έτος. Τα ανωτέρω προκύπτουν από νόμιμα αποδεικτικά του έτους 2010. Για τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο 1/1/2010 έως 30/6/2010 δεν υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών βιβλίων, τα ακαθάριστα έσοδα προκύπτουν από την αναγωγή του δηλωθέντος εισοδήματος που αντιστοιχεί στα τεκμαρτά εισοδήματα χωρίς παιδιά, όπως προκύπτει από την απόφαση ΠΟΛ. 1164/30.11.09 που αφορούν την περίοδο 1/1/2010 έως 30/6/2010. Η αναγωγή γίνεται με τη διαίρεση των δηλωθέντων εισοδημάτων για το παραπάνω διάστημα με τον συντελεστή 0,32.

Πού θα απευθυνθώ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα έντυπα της πρόσκλησης, όπως και το έντυπο υποβολής της πρότασης στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

www.ependyseis.gr
www.visitgreece.gr
www.espa.gr
www.antagonistikotita.gr
www.efepae.gr

Στο υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού. Τηλ.: 2131322100

Στον ΕΟΤ. Τηλ.: 210 - 3310392, 210 - 8707000

Πηγή: http://www.eisodima.gr/

Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα, μπορούν να απευθύνονται σε ένα γραφείο που με βάση την επιτυχημένη εμπειρία του στο αντικείμενο, είναι σε θέση να αναλάβει, όχι μόνο την εκπόνηση και υποβολή της πρότασής τους, αλλά και το συνολικό σχεδιασμό και τη μελέτη του έργου, καθώς και τη διαχείριση της υλοποίησης με εξειδικευμένους συνεργάτες. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: