Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

29/6/11

Σε ποιους κλάδους της οικονομίας θα πάνε τα 17 δις του ΕΣΠΑ

Έξι κλάδους έχει επιλέξει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση να αποτελέσουν τις «ατμομηχανές» της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, υποδεχόμενοι τον κύριο όγκο της επανακατανομής των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και των νέων δανείων από την ΕΤΕπ.

Σε σύσκεψη, που διενεργήθηκε, προχθές, υπό τον πρωθυπουργό, με την συμμετοχή των κ.κ. Χρυσοχοίδη, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούση, Σκανδαλίδη και Κουτρουμάνη, τέθηκε επί τάπητος η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να ζητήσει ,πέραν του συνολικού επαναπρογραμματισμού των αναπορρόφητων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 17 δις ευρώ και την ολική απαλλαγή της χώρας από την υποχρέωση εθνικής συμμετοχής στα έργα.

Μέχρι στιγμής η Κομισιόν μέσω του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης της εθνικής συμμετοχής στο 15% ενώ αντίθετα ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι πρέπει να αρθεί, προσωρινά, για την Ελλάδα η υποχρέωση εθνικής συμμετοχής.

Ταυτόχρονα διενεργήθηκε μια πρώτη συζήτηση για τους κλάδους που θα δηλώσει η Ελλάδα ως επιλέξιμους. Δηλαδή τους τομείς στους οποίους θα πέσει το κύριο μέρος των κονδυλίων από τον επαναπρογραμματισμό του ΕΣΠΑ καθώς τα νέα δάνεια που θα συναφθούν από την ΕΤΕπ ή μέσω έκδοσης ευρωομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη κατέληξε στους εξής έξι κλάδους ως υποψήφιους να αποτελέσουν τις ατμομηχανές για την επανεκκίνηση της οικονομίας: Υποδομές, Τουρισμός, Ναυτιλία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, νέες αγροτικές καλλιέργειες και Διαχείριση Αποβλήτων και Υδάτινων Πόρων.

Στους κλάδους αυτούς θα κατευθυνθεί την περίοδο ως το 2013 το μεγαλύτερο μέρος των 17 δις ευρώ από τα αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ ενώ θα επιδιωχθεί να συγκεντρωθούν επιπλέον 8 δις ευρώ από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων ή την έκδοση ευρωομολόγων και την Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων την σύσταση της οποίας προωθεί το ΥΠΑΑ.

Βασική προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του εθνικού συστήματος μεταφορών που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην βελτίωση της προσπελασιμότητας και των υπηρεσιών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι το μεγαλύτερο του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 4,976 δις €. Παρ όλα αυτά εμφανίζει χαμηλό βαθμό απορρόφησης

Παρά το γεγονός ότι το 1/3 του προγράμματος καλύπτεται από τα έργα που υλοποιούνται με Συμβάσεις Παραχώρησης (5 μεγάλα οδικά έργα της χώρας, τον Βορειοδυτικό και τον Ανατολικό Άξονα της Πελοποννήσου, την Ιονία Οδό, τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, και τον άξονα Μαλιακός Κλειδί στον ΠΑΘΕ) ο ρυθμός απορρόφησης ήταν ιδιαίτερα χαμηλός ως τον Οκτώβριο του 2009 ( 2%) και παραμένει χαμηλός και σήμερα.

Στόχος του ΥΠΟΙΑΝ είναι να επιτευχθεί τη φετινή χρονιά διπλάσια απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. δηλαδή στο τέλος της χρονιάς είναι η υλοποίηση του ΕΣΠΑ να έχει ξεπεράσει το 35% από 18% που ήταν στο τέλος του 2010. Επίδοση που αν επιτευχθεί θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 3,5% με 3,8%.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την επανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ μπορεί να ολοκληρωθούν ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ώστε το πακέτο να συνοδεύσει την νέα δανειακή σύμβαση ( Μνημόνιο ΙΙ), απαλύνοντας τις σχετικές εντυπώσεις.

Για τον λόγο αυτό εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει επιστολή του πρωθυπουργού στον κ. Μπαρόζο καθώς και ταξίδι του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Κομισιόν να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Πηγή: www.eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: