Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

21/7/11

"Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα": Στο 60% φτάνει το ποσοστό χρηματοδότησης για την παραγωγή τοπικών προϊόντων

Ενισχύσεις 60% σε νέους που θέλουν να ανοίξουν επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών εδεσμάτων, γλυκισμάτων και ποτών, με χαρακτηριστικό όμως την καινοτομία, φέρνει πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα", που ξεκινά την 1η Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Δικαιούχοι είναι νέοι και νέες επιχειρηματίες, γυναίκες αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις με πέντε χρόνια ζωής.

Το πρόγραμμα μπορούν να το εκμεταλλευτούν εκείνοι κι εκείνες που θέλουν να ανοίξουν στην περιοχή τους, στην περιφέρειά τους επιχειρήσεις που να παράγουν τοπικά προϊόντα, τρόφιμα και αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά. Για παράδειγμα, να παράγουν γλυκίσματα για τα οποία φημίζεται ο τόπος τους ή ποτά όπως ρακί, ρακόμελο, τσίπουρο κ.λπ.

Επίσης περιλαμβάνονται κλάδοι όπως η παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, η παραγωγή μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και παρόμοιων αλευροειδών προϊόντων, αρτύματα και καρυκεύματα.

Ετσι ενθαρρύνεται η δημιουργία και ίδρυση νέων επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα, τα οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν μία καινοτόμο ιδέα ή και μία καταγεγραμμένη ή κατοχυρωμένη τεχνογνωσία που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί εμπορικά, σε επιχειρηματική καινοτομία.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί ιδιαίτερα στην ενθάρρυνση επιχειρηματικών προτάσεων με τα εξής χαρακτηριστικά:

1.Καινοτομία:

- Επιστημονική ή/και Τεχνολογική: αξιοποίηση επιστημονικής ή/και τεχνολογικής φύσεως ιδέας, πρωτότυπης λύσης προβλήματος, ανακάλυψης ή συνδυασμού διαθέσιμων γνώσεων ή/και τεχνολογιών.
- Μη Τεχνολογική: εφαρμογή μιας καινοτόμου ιδέας ή εφαρμογή γνώσης μη τεχνολογικού χαρακτήρα ή καινοτομικός συνδυασμός καλώς καταγεγραμμένης και υφιστάμενης γνώσης, που θα επηρεάσει σημαντικά και θετικά την ανταγωνιστικότητα της προς ίδρυση επιχείρησης ή της μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης. Στην κατηγορία αυτή δύναται να περιλαμβάνονται οι καινοτομίες διεργασιών και κατά περίπτωση οι οικολογικές καινοτομίες.
- Γίνονται δεκτές και αξιολογούνται προτάσεις/επενδυτικά σχέδια οργανωτικής καινοτομίας ή/και καινοτομίας marketing (υπό όρους) υπό την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνουν/συνδυάζονται και με καινοτομίες προϊόντων/υπηρεσιών/διεργασιών.

2.Υψηλή ποιότητα επιχειρηματικής ομάδας (Παραγωγικές δεξιότητες, επιχειρηματικό ταλέντο, υψηλό/κατάλληλο μορφωτικό επίπεδο, εμπειρία και γνώση του αντικειμένου κ.λπ.).

Δύο είναι οι κατηγορίες των φυσικών προσώπων που δικαιούνται να υπαχθούν στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

1. ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης και επιθυμούν να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεωτικά θα συσταθούν και θα έχουν ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας μετά την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος, με σκοπό τη εμπορική αξιοποίηση - διάθεση καινοτομικών ιδεών ή μη αξιοποιημένης επιστημονικής, τεχνολογικής ή και μη τεχνολογικής εμπειρίας/γνώσης και υποχρεωτικά θα έχουν τη μορφή εμπορικής εταιρείας (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ) ή ατομικής επιχείρησης ή κερδοσκοπικού συνεταιρισμού το αργότερο μέχρι την πρώτη εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης. Για προτάσεις που υποβάλλονται εντός του 2011, οι υπό ίδρυση επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο και να ιδρύονται με κατ' ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 51% και αποκλειστικής διαχείρισης, από άτομα που είναι άνεργα ή μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από την 01-01-2010 μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.

Επίσης δικαίωμα έχουν και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις.

2. ΝΕΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται εντός του 2011 θα πρέπει μέχρι και την 31-12-2010 να έχουν κλείσει από τουλάχιστον μία έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και να επιδιώκουν:

- Την ανάπτυξη/διάθεση/εμπορευματοποίηση νέων προϊόντων ή υπηρεσιών μη αξιοποιημένης γνώσης / τεχνογνωσίας ή/και
- Την επέκταση/ριζική διαφοροποίηση των προϊόντων/υπηρεσιών τους ή/και,
- την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και διεργασιών στην παραγωγική διαδικασία/διαδικασία παροχής υπηρεσιών τους, μέσω της υλοποίησης και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών.

Οι 10 δαπάνες που χρηματοδοτούνται
Στο 60% είναι το ποσοστό ενίσχυσης των δικαιούχων και οι επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος είναι δέκα:

1. Εξυπηρέτηση κτιριακών αναγκών και διαμόρφωσης χώρων / Ειδικές εγκαταστάσεις.

• Αναγκαίες κατασκευές, διαμορφώσεις, διαρρυθμίσεις των κτιριακών (και των βοηθητικών τους) εγκαταστάσεων, οι οποίες συνδέονται άμεσα και εξυπηρετούν τον ειδικό σκοπό, το αντικείμενο και τις επιδιώξεις του επενδυτικού σχεδίου και υπό την προϋπόθεση ότι οι κτιριακές αυτές εγκαταστάσεις (καθώς και οι βοηθητικές τους) θα χρησιμοποιηθούν ή χρησιμοποιούνται για τη στέγαση ή/και εγκατάσταση του υπάρχοντος ή νέου παραγωγικού και λοιπού εξοπλισμού ή για χώρο μεταφόρτωσης ή προσωρινής αποθήκευσης υλικών/δραστηριοτήτων/αγαθών της επιχείρησης.

2. Μηχανολογικός και Εργαστηριακός Εξοπλισμός

• Κύριος και βοηθητικός μηχανολογικός εξοπλισμός.
• Κύριος και βοηθητικός ψηφιακός / μηχανογραφικός / ηλεκτρονικός εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (Hardware). Στο πλαίσιο του προγράμματος δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες για προμήθεια αναλώσιμων υλικών, μικρο-εργαλείων και ανταλλακτικών.
• Εξοπλισμός συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανοργάνωσης αποθηκών.

3. Πληροφορική / Τηλεπικοινωνίες

• Προμήθεια λογισμικού και εξοπλισμού φιλοξενίας βασικών εφαρμογών.
• Προμήθεια εξειδικευμένου λογισμικού για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων σκοπών της επένδυσης (π.χ. CAD (Computer Aided Design), CAM (Computer Aided Manufactory) και CIM (Computer Integrated Manufactory κ.τ.λ.).
• Προμήθεια λογισμικού διαχείρισης αποθηκών / πρώτων υλών κ.τ.λ.
• Προμήθεια λογισμικού για εφαρμογές ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business), περιλαμβανομένων των εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), ηλεκτρονικού καταστήματος - αγορών κ.τ.λ.

4. Κατοχύρωση - Τροποποίηση Πατεντών - Πνευματικής Ιδιοκτησίας / Χρήση και Προστασία δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας / Μεταφορά τεχνογνωσίας.

• Οι δαπάνες αφορούν το σύνολο των ενεργειών που θα πραγματοποιηθούν για την απόκτηση, προστασία, μεταφορά και χρήση και εκμετάλλευση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας για την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων. Η αποκτούμενη τεχνογνωσία θα πρέπει να συνδέεται με τη μορφή και τους στόχους του σχεδίου και του προγράμματος.

5. Δαπάνες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων / υπηρεσιών / Διαχειριστικών Συστημάτων

Περιλαμβάνονται δαπάνες μεταξύ άλλων για τις εξής ενέργειες:

• Σχεδιασμός προϊόντων / συσκευασίας / υπηρεσίας
• Πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών, διαδικασιών.
• Πιστοποίηση διαχειριστικών συστημάτων.
• Πιστοποίηση εν γένει διαχειριστικών συστημάτων στις διοικητικές, οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων από πιστοποιημένους φορείς από αναγνωρισμένους οργανισμούς του εξωτερικού ή από το ΕΣΥΔ.

6. Δαπάνες Τεχνικής / Τεχνολογικής, Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης

7. Δαπάνες προβολής & επικοινωνίας

8. Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων

• Περιλαμβάνονται δαπάνες μισθοδοσίας στελέχους / στελεχών υψηλών προσόντων για 12 μήνες από την ημερομηνία πρόσληψης.

9. Ανάπτυξη Πρωτότυπων

10. Λειτουργικές Δαπάνες

Στην κατηγορία αυτή μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται :

• ενοίκια (αυστηρά σχετιζόμενα με τη στέγαση / εξυπηρέτηση του "παραγωγικού" χώρου της επένδυσης),
• συνδρομές σε δίκτυα παροχής υπηρεσιών, συνδρομές, χρήσεις λογισμικού ή βάσεων δεδομένων σχετιζόμενες με το αντικείμενο της επένδυσης,
• συνδρομές συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων όπου ανήκουν. Αυτά, μεταξύ άλλων, είναι:

1. Φυσικά πρόσωπα - Υπό ίδρυση επιχειρήσεις - Νεοσύστατες επιχειρήσεις (χωρίς κλεισμένη διαχειριστική χρήση)

• Εντυπο υποβολής - Αίτηση συμμετοχής (επενδυτικό σχέδιο).
• Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
• Στοιχεία των εταίρων/μετόχων του φορέα της επένδυσης (όπου είναι περισσότεροι του ενός) (Ε1).
• Σε περίπτωση που υπάρχουν συμμετέχοντες μέτοχοι/δικαιούχοι οι οποίοι ασκούν ήδη επιχειρηματική δραστηριότητα, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 με το γνήσιο της υπογραφής, όπου θα αναφέρονται τα στοιχεία της επιχείρησης (-σεων) που συμμετέχουν (ακόμα και ατομική επιχείρηση) και τα ποσοστά συμμετοχής τους.

2. Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον μία πλήρη διαχειριστική χρήση:

• Εντυπο υποβολής - Αίτηση συμμετοχής (επενδυτικό σχέδιο).
• Ισολογισμοί - Αποτελέσματα χρήσης για τα ημερολογιακά έτη (χρήση) 2008, 2009, 2010 (οικονομικά έτη 2009, 2010, 2011) για όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει τριετία. Γι' αυτές που έχουν κλείσει διετία ή ένα πλήρες έτος, η υποχρέωση υποβολής προσαρμόζεται αντίστοιχα.
• Φορολογικές δηλώσεις και αναλυτικά στοιχεία φορολογίας Ε3, Ε5 (ανάλογα με τη μορφή της επιχείρησης), Φ01 (μόνο για τις ΑΕ) για τα ημερολογιακά έτη (χρήση) 2008, 2009, 2010 (οικονομικά έτη 2009, 2010, 2011).
• Προσφορές/Προτιμολόγια με αναλυτική περιγραφή δαπανών ανά είδος και αναγωγή κόστους ανά μετρική μονάδα. Οι σχετικές προσφορές θα πρέπει να έχουν ληφθεί εντός τριμήνου πριν από την υποβολή της επενδυτικής πρότασης.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ

Το Εντυπο Υποβολής όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στους δικτυακούς τόπους:

- ΥΠΟΙΑΝ ( www.ypoian.gr),
- Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας ( www.ggb.gr),
- ΕΥΔ/ΕΠΑΕ ( www.antagonistikotita.gr),
- ΕΦΕΠΑΕ ( www.efepae.gr),
( www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis).
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. "Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα"
Ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.antagonistikotita.gr
Διεύθυνση Μεσογείων 56, 115 27 Αθήνα Fax: 210 6916468
Γραφείο Πληροφόρησης Ε.Π. "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα"
8011136300 E-mail: infoepan@mou.gr
Ενδιάμεσος Φορέας Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ)
Διεύθυνση Σεβαστουπόλεως 113, Αθήνα, 115 26
Τηλ.: 210 6985210 Fax: 210 6946468
E-mail: info@efepae.gr

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για επιδότηση, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: