Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

24/7/11

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης για το ΕΣΠΑ, τη ρευστότητα και τα νέα αναπτυξιακά σχέδια

Συνέντευξη του ΥΠΑΑΝ στην "Ισοτιμία"
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τονίζει ότι επιχειρείται «στροφή από την κατανάλωση στην παραγωγή». Και ανακοινώνει ότι τον Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, θα παρουσιαστούν οι αναπτυξιακοί χάρτες για κάθε περιφέρεια της χώρας.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά την «απελευθέρωση» 5.500 έργων, ζητεί από τα Υπουργεία, τις περιφέρειες και τους άλλους δημόσιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Η Ελλάδα», αναφέρει επίσης ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για τις συζητήσεις στην Ε.Ε., «πληρώνει τον υπερβολικό πειραματισμό, τη σύγχυση και τις εσωτερικές πολιτικές κόκκινες γραμμές των ηγεσιών της Ένωσης». Χαρακτηρίζει «πατέντα που σκαρφίστηκε η ΝΔ», για να πατάει σε δύο βάρκες τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, για το οποίο λέει ότι «δεν είναι Ευαγγέλιο». Και υπογραμμίζει ότι η διαπραγμάτευση είναι καθημερινή. (Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.).

■ Μπορείτε να μας περιγράψετε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας; Ποια είναι η κεντρική επιλογή (βιομηχανία, τουρισμός, αγροτική παραγωγή κ.λπ.) και ποια για κάθε περιφέρεια; λόγου χάρη, τι θα παράγει η Κρήτη, τι η Κεντρική Μακεδονία κ.λπ.;

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μία παραδοχή: ότι το πρότυπο ανάπτυξης που στηρίχτηκε στην εγχώρια κατανάλωση, δημόσια και ιδιωτική, και τροφοδοτήθηκε με δανεισμό, εξάντλησε τα όριά του. Το πρότυπο δηλαδή που βασιζόταν στο τι θα καταναλώσουμε σήμερα παρά στο τι θα παράγουμε αύριο, αλλά και σε μια τραγική ψευδαίσθηση. Ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να στηρίζεται επ’ άπειρον στον δημόσιο τομέα. Για το λόγο αυτό υλοποιούμε εδώ και κάποιους μήνες πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να πάρουμε μια μεγάλη στροφή και να χτίσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Τι σημαίνει αυτή η στροφή; Σημαίνει στροφή από την κατανάλωση στην παραγωγή, στην καινοτομία, στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, σημαίνει στροφή από τον κρατισμό και το μοίρασμα προνομίων στον ανταγωνισμό και την επιχειρηματική πρωτοβουλία. Σημαίνει την ανάγκη να δημιουργήσουμε σε κάθε περιφέρεια της χώρας ένα αναπτυξιακό μοντέλο στο οποίο θα βασιστούν οι τοπικές οικονομίες. Έχω επισκεφτεί, κατά το τελευταίο διάστημα, το σύνολο των περιφερειών με τους συνεργάτες μου, και έπειτα από δημιουργική διαβούλευση με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα κάθε περιοχής, θα παρουσιάσουμε στη ΔΕΘ αναπτυξιακές χάρτες, άμεσα υλοποιήσιμες, για κάθε περιφέρεια. Ολοκληρωμένα αναπτυξιακά σχέδια που θα απαντούν στις τοπικές ανάγκες και θα αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας.

■ Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας, ουσιαστικά ακόμη και επιβίωσης. Πώς σκοπεύετε να τις ενισχύσετε;

Η έλλειψη ρευστότητας, στην οποία αναφέρεστε, οφείλεται κυρίως στην πιστωτική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και στην αδυναμία τους να δανείζουν τις επιχειρήσεις με τις προϋποθέσεις που το έκαναν παλιότερα. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε ευέλικτα προγράμματα, στα οποία η πρόσβαση των επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά απλή και εύκολη. Από το Σεπτέμβριο θα τρέχει ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την άμεση ενίσχυση της απασχόλησης με επιδοτήσεις έως 10.000 ευρώ για την κάλυψη μισθολογικών δαπανών για 20.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, της οικοδομής και της πράσινης οικονομίας. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» και «Εναλλακτικός Τουρισμός» θα είναι κι αυτά σε λίγες μέρες στην αγορά. Παράλληλα μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων εξασφαλίζουμε για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις κεφάλαιο κίνησης, μέχρι 200.000 ευρώ και μέχρι 4 μήνες με μοναδικό προαπαιτούμενο την ασφάλιση στον ΟΑΕΠ και χωρίς καμιά εγγύηση για τις τράπεζες. Ακόμη, παρατείνουμε μέχρι το τέλος του 2012 το πρόγραμμα εγγυήσεων του ΕΤΕΑΝ και παρέχουμε χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, διευρύνουμε το πλαίσιο εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη από κεφάλαια κίνησης, ενισχύοντας με κεφάλαια μέχρι 30.000 ευρώ. Ακόμη, με τη συμφωνία που πετύχαμε για το ΕΣΠΑ, δημιουργούμε μέσα στο Σεπτέμβριο προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Είμαι αισιόδοξος, ότι όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν μια σημαντική ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα στηρίξουν σημαντικά τη ρευστότητά τους σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη περίοδο για την αγορά και την οικονομία.

■ Παρά την ευνοϊκή αντιμετώπιση της πρότασης για τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ, δεν φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος. Εσείς εγκαλείτε δημόσιους φορείς γι’ αυτό. Το υπουργείο σας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες;

Η συμφωνία με την Επιτροπή για ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ με έμφαση στην εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του και οικονομικό όφελος που προσεγγίζει τα 14 δισ. ευρώ για την πραγματική οικονομία, είναι κάτι δεδομένο. Πέρα από το σημαντικό οικονομικό όφελος από τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και των οδικών αξόνων και τα νέα στοχευμένα προγράμματα υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας, μία ακόμη σημαντική πτυχή που προκύπτει από τη συμφωνία είναι οι απεντάξεις στάσιμων έργων. Στο πλαίσιο αυτό, διαμήνυσα ότι για όποιους δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τέτοια έργα, οι πόροι θα αποδεσμεύονται άμεσα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια κύριε Μούρτη, ως χώρα να έχουμε κλειδωμένα στα συρτάρια περίπου 5.000 έργα αξίας 5,5 δισ., επειδή κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Το επαναλαμβάνω. Να αναλάβουν τώρα όλοι, περιφέρειες, Υπουργεία και άλλοι δημόσιοι φορείς τις ευθύνες που τους αναλογούν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: