Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

31/8/11

"Εναλλακτικός Τουρισμός": Επιδότηση έως 45% για τουριστικά αγροκτήματα

Τη δυνατότητα να εντάξουν τις φάρμες στον τουριστικό ιστό δίνει σε επιχειρηματίες το πρόγραμμα "Εναλλακτικός Τουρισμός". Εως 400.000 € ο μέγιστος προϋπολογισμός της επένδυσης. Η διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν είναι 15 μήνες.

Ενα νέο τουριστικό προϊόν γεννιέται. Είναι ο τουρισμός σε αγροκτήματα που μπορεί να συνοδεύεται από πλήθος δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, θα μπορούν να δημιουργηθούν καταλύματα -μικρές μονάδες με ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσα σε αγροκτήματα- και οι επισκέπτες θα μπορούν να ζουν μια μοναδική εμπειρία.

Αν το αγρόκτημα έχει οπωροφόρα δένδρα θα μπορούν οι φιλοξενούμενοι π.χ. να συμμετέχουν στη διαδικασία συγκομιδής των φρούτων και στη συνέχεια να φτιάχνουν κομπόστες, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. ΄Η να μαγειρεύουν παραδοσιακές συνταγές με υλικά που έχουν μαζέψει από το περιβόλι (λαχανικά, φρούτα και ζαρζαβατικά). ΄Η ακόμα να μάθουν να ζυμώνουν ψωμί, ή να φτιάχνουν πίτες, παξιμάδια και κουλούρες.

Αν το αγρόκτημα πάλι είναι φάρμα με ζώα, θα μπορούν να παρακολουθούν όλες τις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το τάισμα και την καθαριότητα των ζώων, τη συλλογή του γάλακτος ή των αβγών και την παρασκευή διαφόρων προϊόντων, όπως για παράδειγμα τυρί, γιαούρτι και βούτυρο.

Και ακόμα, αν το κτήμα έχει άλογα, θα μπορούν να κάνουν ιππασία, ή εκδρομές και πικ νικ, πάντα με τη συνοδεία εκπαιδευτών.

Το πρόγραμμα Εναλλακτικός Τουρισμός έρχεται να δώσει κίνητρα και κυρίως να επιδοτήσει επιχειρηματίες που θέλουν να εντάξουν μέσα στον τουριστικό ιστό τα αγροκτήματα και τις φάρμες τους.

Οι επιδοτήσεις είναι από 40% μέχρι και 45% και με μέγιστο προϋπολογισμό ανά επενδυτικό σχέδιο τις 400.000 ευρώ. Δηλαδή, η κρατική επιδότηση μπορεί να φτάσει κατ' ανώτατο όριο μέχρι τις 180.000 ευρώ.

Η κάθε επιχείρηση μπορεί να καταθέσει επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού κατ' ελάχιστον 15.000 ευρώ και με μέγιστο όριο τις 400.000 ευρώ. Η επιδότηση φτάνει στο 40%, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, οπότε έχουν πρόσθετο bonus 5% και να επιδοτηθούν για το 45% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε επιχείρηση που υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο είναι υποχρεωμένη να δηλώσει εγγράφως και όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα οποία ενδεχομένως συμμετείχε κατά την τελευταία τριετία, καθώς και το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων που είχε λάβει.

Πλαφόν
Στο πρόγραμμα Εναλλακτικός Τουρισμός ορίζεται ρητά πως το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ίδια επιχείρηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε περίοδο τριών ετών. Επίσης τονίζεται ότι απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, αν από τη σώρευση αυτή προκύπτει ένταση ενίσχυσης μεγαλύτερη από αυτήν που καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα εκάστης περιπτώσεως σε κανονισμό περί απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

Μάλιστα στην περίπτωση που "το συνολικό ποσό ενίσχυσης που προβλέπεται βάσει ενός μέτρου ενίσχυσης υπερβαίνει το παραπάνω ανώτατο όριο, το εν λόγω ποσό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπαχθεί στο ευεργέτημα του παρόντος κανονισμού, ούτε προς το μέρος που δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο".

Οι όροι για την ένταξη στο πρόγραμμα

Η δραστηριοποίηση της επιχείρησης στην παροχή υπηρεσιών τουρισμού αναψυχής, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή της στο πρόγραμμα Εναλλακτικός Τουρισμός.

Επίσης η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί νόμιμα και να είναι σε ισχύ όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο άδειες λειτουργίας (όπως είναι οι άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η επιχείρηση να έχει κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και γι' αυτό είναι απαραίτητη η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια εφορία.

Η επιχείρηση δεν πρέπει να έχει επιδοτηθεί την τελευταία 3ετία -από προγράμματα και δράσεις κρατικών ενισχύσεων που εμπίπτουν στον κανόνα De Minimis- και οι οποίες αθροιστικά μαζί με την αιτούμενη επιχορήγηση υπερβαίνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Η επιχείρηση θα δηλώνει στο έντυπο υποβολής, καθώς και στην υπεύθυνη δήλωση, τόσο τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται βάσει άλλων καθεστώτων ενίσχυσης και για τα οποία έχει λάβει κρατική ενίσχυση την τελευταία τριετία, πριν από την υποβολή της αίτησης.

Η επιχείρηση δεν πρέπει να είναι προβληματική.

Επίσης να μην εκκρεμεί εις βάρος της διαδικασία ανάκτησης -μέρους ή όλου- χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Η κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει 1 μόνο πρόταση έργου για κάθε ΑΦΜ. Σε περίπτωση που υποβάλει περισσότερες από 1 προτάσεις, απορρίπτονται όλες και αποκλείεται η εκ νέου δυνατότητα υποβολής πρότασης. Αν όμως κάτω από τον ίδιο ΑΦΜ αντιστοιχούν περισσότερα του ενός Ειδικά Σήματα Λειτουργίας, τότε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δύναται να υποβάλει διαφορετικά επενδυτικά σχέδια, υπό την προϋπόθεση ότι αθροιστικά δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών / ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά το τελευταίο έτος. Τα ανωτέρω προκύπτουν από νόμιμα αποδεικτικά του έτους 2010. Για τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο 1/1/2010 έως 30/6/2010 δεν υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών βιβλίων, τα ακαθάριστα έσοδα προκύπτουν από την αναγωγή του δηλωθέντος εισοδήματος που αντιστοιχεί στα τεκμαρτά εισοδήματα χωρίς παιδιά, όπως προκύπτει από την απόφαση ΠΟΛ. 1164/30.11.09 που αφορούν την περίοδο 1/1/2010 έως 30/6/2010. Η αναγωγή γίνεται με τη διαίρεση των δηλωθέντων εισοδημάτων για το παραπάνω διάστημα με τον συντελεστή 0,32.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν είναι 15 μήνες.

Οπως προαναφέραμε, ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά σχέδιο ορίζεται κατ' ελάχιστο στις 15.000 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβεί τις 400.000 ευρώ.

Επενδυτικά σχέδια που δεν τηρούν τα ελάχιστα και μέγιστα αποδεκτά όρια απορρίπτονται.

Η επιχείρηση επιδοτείται σε ποσοστό 40% (και 45% αν εδρεύει σε μικρό νησί με λιγότερους από 3.100 κατοίκους).

Δηλαδή, αν υποβάλει επενδυτικό σχέδιο ύψους 200.000 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 80.000 ευρώ (90.000 ευρώ αν έχει έδρα σε νησί με λιγότερους από 3.100 κατοίκους). Το υπόλοιπο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού θα καλύπτεται με ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης.

Μπορεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου να λάβει δάνειο από τράπεζα, αποκλείεται όμως ως μορφή δανεισμού ο αλληλόχρεος λογαριασμός.

Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι επιλέξιμες για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου οι εξής δαπάνες:

Οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, ΦΠΑ, δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος Εναλλακτικός Τουρισμός.

Οι δαπάνες leasing για την αγορά των παγίων, εκτός αν με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου η κυριότητά τους περιέλθει στην κυριότητα του φορέα της επένδυσης.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα έντυπα της πρόσκλησης, όπως και το έντυπο υποβολής της πρότασης, στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

www.ependyseis.gr
www.visitgreece.gr
www.espa.gr
www.antagonistikotita.gr
www.efepae.gr

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για επιδότηση, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: