Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

2/8/11

Ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ

Στο 95% αυξάνεται με υπογραφή Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο η κοινοτική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ ανοίγοντας το δρόμο για επιπλέον κονδύλια 900 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα και ουσιαστική κατάργηση της εθνικής συμμετοχής για τα 15 δισ. ευρώ που απομένουν ως το 2013.

Η πρόταση του προέδρου, την οποία ενέκρινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και κονδύλια για την παιδεία με κοινοτική συμμετοχή ως 95% για πέντε χώρες: Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Λετονία και Ουγγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής μειώθηκε σε πρώτη φάση σε 15% τον Ιούλιο μετά τις επαφές της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας με την Κομισιόν.

«Πρόκειται για ενός είδους 'Σχέδιο Μάρσαλ' για την ανάκαμψη το οποίο έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει την ευημερία και την ανταγωνιστικότητα» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, σχολιάζοντας την απόφαση.

Το μέτρο δεν αντιπροσωπεύει νέα ή πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά επιτρέπει την πρόωρη καταβολή των κονδυλίων που ήδη δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της πολιτικών της ΕΕ για τη συνοχή, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία.

Η συνεισφορά της ΕΕ θα αυξηθεί έως 95 % κατ' ανώτατο όριο, αν ζητηθεί από τα ανωτέρω κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε έργα που επικεντρώνονται στην οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση, όπως η επανακατάρτιση των εργαζομένων, η δημιουργία επιχειρηματικών συνεργασιών φορέων (business clusters) ή η επένδυση στις υποδομές μεταφορών.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αυξηθεί το επίπεδο εκτέλεσης και το ποσοστό απορρόφησης και να εισρεύσουν ταχύτερα επιπλέον χρήματα στην οικονομία.

«Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ισχυρή οικονομική ένεση στις εθνικές οικονομίες, μειώνοντας παράλληλα την πίεση για τη συγχρηματοδότηση των έργων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Καλώ σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την απόφαση το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου τα κονδύλια να καταστούν διαθέσιμα έως τις αρχές του επόμενου έτους» ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.

500 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της ΕΤΕπ

Πόροι ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να αποδεσμευθούν άμεσα, καθώς το ελληνικό Δημόσιο προχωρεί σε σύμφωνο συνεργασίας με τα πιστωτικά ιδρύματα για τη δανειοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην παροχή εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία με τη σειρά της θα χρηματοδοτήσει τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, που θα χορηγήσουν δάνεια στις ελληνικές εταιρείες μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Προς τράπεζες
Σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης και απευθύνεται στον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Β. Ράπανο, και την Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Κατά τη διάρκεια συναντήσεων των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με θέμα τη δανειοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΤΕπ με τη εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, αποφασίστηκε το ελληνικό Δημόσιο να υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου τα τελευταία να δεσμευτούν ότι θα χορηγήσουν δάνεια με χαμηλά επιτόκια στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εξέταση των αιτημάτων δανειοδότησης των τραπεζών, καθώς θα υποδηλώνει την πρόθεση του ελληνικού Δημοσίου να παρέχει την εγγύησή του στα δάνεια αυτά των τραπεζών».

Στο υπόμνημα που συνημμένα αποστέλλεται προκειμένου να υπογραφεί από κάθε πιστωτικό ίδρυμα που προτίθεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

«To ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει τη δέσμευση της παροχής εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ για τη χορήγηση των δανείων στο κάθε πιστωτικό ίδρυμα με έδρα την Ελλάδα».

Οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι τράπεζες
Στο υπόμνημα που αποστέλλεται προκειμένου να υπογραφεί από κάθε πιστωτικό ίδρυμα που προτίθεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ότι:

To ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει τη δέσμευση της παροχής εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ για τη χορήγηση των δανείων στο κάθε πιστωτικό ίδρυμα με έδρα την Ελλάδα.

Το πιστωτικό ίδρυμα αναλαμβάνει να διαχειριστεί τα δάνεια της ΕΤΕπ που αφορούν τις εγγυήσεις αυτές:

α. Χορηγώντας δάνεια με όρους κατά το δυνατό εξίσου ευνοϊκούς με τους όρους δανειοδότησης από την ΕΤΕπ και σε κάθε περίπτωση να μεταφέρει το οικονομικό πλεονέκτημα που προκύπτει από τη δανειοδότηση της ΕΤΕπ σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΤΕπ, καθώς και να χορηγεί δάνεια σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων, ή σε Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης ή και σε έργα αστικής ανάπτυξης που συγχρηματοδοτούν τα τελαυταία κατά τους ορισμούς και την έννοια του άρθρου 44 του κανονισμού Ε.Ε. 1083/2006 όπως ισχύει.

β. Υποβάλλοντας προσφορές στις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή συν-επενδυτών και συνεργατών που θα δημοσιεύει η ΕΤΕΑΝ Α.Ε., ή και η ΕΤΕπ στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοβουλίας JESSICA για την Ελλάδα, ή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοβουλίας JEREMIE για την Ελλάδα.

γ. Προσφέροντας δανειακά κεφάλαια από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν και δάνεια της ΕΤΕπ προς αυτές, θα γίνεται βάσει της πιστωτικής πολιτικής και κριτηρίων που εφαρμόζει κάθε χρηματοπιστωτικός οργανισμός και βάσει της ζήτησης που θα εκδηλωθεί σχετικά από τις επιχειρήσεις, τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης, είτε τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

δ. Η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόζει το πιστωτικό ίδρυμα, όσον αφορά τα ποσά που θα δανείζει με βάση την παραπάνω σύμβαση, δεν θα περιλαμβάνει οποιοδήποτε κέρδος για τα εν λόγω πιστωτικά ιδρύματα.

ε. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα δανειοδοτούνται από την ΕΤΕπ με την προϋπόθεση ότι θα έχουν καλυφθεί:

• Οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τον εν λόγω χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
• Οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διατήρηση της σταθερότητας στην κατάσταση ρευστότητας του πιστωτικού ιδρύματος, για εποπτικούς σκοπούς.
• Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ανάγκες ρευστότητας του πιστωτικού ιδρύματος.
• Οι εκπρόσωποι της ΕΤΕπ και του ελληνικού δημοσίου θα επιβλέπουν την πρόοδο των εκταμιεύσεων.

Δάνεια χωρίς κέρδος

Xωρίς κέρδος θα χορηγούν τα πιστωτικά ιδρύματα τα συγκεκριμένα δάνεια, η τιμολογιακή πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων, για τα ποσά που προέρχονται από δάνεια της ETEπ εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο, θα καλύπτει αποκλειστικά:

• Το κόστος του χρήματος που δανείζει η ETEπ.
• Το κόστος της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου προς την ETEπ.
• Το σύνηθες διαχειριστικό κόστος για τα δάνεια που θα χορηγήσει στις επιχειρήσεις η κάθε εμπορική τράπεζα.
• Το κόστος κάλυψης του κινδύνου του κάθε δανειζόμενου για κάθε περίπτωση, από το οποίο έχει αφαιρεθεί οποιοδήποτε περιθώριο κέρδους για την τράπεζα.

Πηγή: www.eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: