Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

17/8/11

Εναλλακτικός Τουρισμός: Επιδοτήσεις σε ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία

Το πρόγραμμα για την προώθηση του Εναλλακτικού Τουρισμού δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να στήσουν τη δική τους ταβέρνα (και εν γένει φαγάδικο) ή παραδοσιακό καφενείο, καθώς τους επιδοτεί με ποσοστό μέχρι 45%. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Ξεκινά εντός των ημερών και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Από το πρόγραμμα μπορούν να επιδοτηθούν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και πιο συγκεκριμένα:

• Ουζερί, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία.
• Παραδοσιακά καφενεία.
• Ταβέρνες και ψαροταβέρνες.
• Και ακόμα, εστιατόρια, κοσμικές ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ που βρίσκονται μέσα σε ξενοδοχεία.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιδοτηθούν για σειρά ενεργειών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Για να ενσωματώσουν γεύσεις και πιάτα της τοπικής κουζίνας (της περιοχής όπου δραστηριοποιούνται) στα προσφερόμενα εδέσματα.
• Δημιουργία γαστρονομικών και οινοτουριστικών διαδρομών.
• Επισκέψεις σε μονάδες και εργαστήρια παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων, όπως είναι παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αγροκτήματα, αμπελουργικές μονάδες, οινοποιεία, εργαστήρια κ.λπ.

Και ακόμα δράσεις που αφορούν: γευσιγνωσία, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, ειδικές εκθέσεις μόνιμου χαρακτήρα, εφαρμογές εικονικής περιήγησης, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Η κάθε επιχείρηση μπορεί να καταθέσει επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού κατ' ελάχιστον 15.000 ευρώ και με μέγιστο όριο τις 400.000 ευρώ. Η επιδότηση φτάνει στο 40%, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, οπότε έχουν πρόσθετο bonus 5% και μπορούν να επιδοτηθούν για το 45% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου τους. (Στα νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους υπάγονται τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.)

ΕΛΕΓΧΟΣ
Οι περιορισμοί για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι το εξής: Κάθε επιχείρηση που υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο είναι υποχρεωμένη να δηλώσει εγγράφως όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα οποία ενδεχομένως συμμετείχε κατά την τελευταία τριετία, καθώς και το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων που είχε λάβει -αν είχε λάβει- σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί το επενδυτικό της σχέδιο.

Οπως ρητά ορίζεται στο πρόγραμμα Εναλλακτικός Τουρισμός, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ίδια επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ σε περίοδο τριών ετών. Επίσης τονίζεται ότι (σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 του Κανονισμού της Επιτροπής1998/2006) απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, αν από τη σώρευση αυτή προκύπτει ένταση ενίσχυσης μεγαλύτερη από αυτήν που καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα εκάστης περίπτωσης σε κανονισμό περί απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

Μάλιστα στην περίπτωση που "το συνολικό ποσό ενίσχυσης που προβλέπεται βάσει ενός μέτρου ενίσχυσης υπερβαίνει το παραπάνω ανώτατο όριο, το εν λόγω ποσό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπαχθεί στο ευεργέτημα του παρόντος κανονισμού, ούτε προς το μέρος που δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο".

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Η δραστηριοποίηση της επιχείρησης στην παροχή υπηρεσιών εναλλακτικών μορφών τουρισμού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή της στο πρόγραμμα Εναλλακτικός Τουρισμός.

Επίσης η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί νόμιμα και να είναι σε ισχύ όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο άδειες λειτουργίας (όπως είναι οι άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η επιχείρηση να έχει κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και γι' αυτό είναι απαραίτητη η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια εφορία.

Η επιχείρηση δεν πρέπει να έχει επιδοτηθεί την τελευταία 3ετία από προγράμματα και δράσεις κρατικών ενισχύσεων που εμπίπτουν στον κανόνα De Minimis και οι οποίες αθροιστικά μαζί με την αιτούμενη επιχορήγηση υπερβαίνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Η επιχείρηση θα δηλώνει στο έντυπο υποβολής καθώς και στην υπεύθυνη δήλωση τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται βάσει άλλων καθεστώτων ενίσχυσης και για τα οποία έχει λάβει κρατική ενίσχυση την τελευταία τριετία πριν από την υποβολή της αίτησης.

Φυσικά η επιχείρηση δεν πρέπει να είναι προβληματική.

Να μην εκκρεμεί εις βάρος της διαδικασία ανάκτησης -μέρους ή όλου- χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Επίσης η κάθε επιχείρηση υποβάλλει 1 μόνο πρόταση έργου για κάθε ΑΦΜ. Σε περίπτωση που υποβάλει περισσότερες από 1 προτάσεις, απορρίπτονται όλες και αποκλείεται η εκ νέου δυνατότητα υποβολής πρότασης. Αν όμως κάτω από τον ίδιο ΑΦΜ αντιστοιχούν περισσότερα του ενός Ειδικά Σήματα Λειτουργίας, τότε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δύναται να υποβάλει διαφορετικά επενδυτικά σχέδια, υπό την προϋπόθεση ότι αθροιστικά δεν υπερβαίνουν τις 2000.000 ευρώ.

Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών/ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά το τελευταίο έτος. Τα ανωτέρω προκύπτουν από νόμιμα αποδεικτικά του έτους 2010.

Για τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο 1/1/2010 έως 30/6/2010 δεν υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών βιβλίων, τα ακαθάριστα έσοδα προκύπτουν από την αναγωγή του δηλωθέντος εισοδήματος που αντιστοιχεί στα τεκμαρτά εισοδήματα χωρίς παιδιά όπως προκύπτει από την απόφαση ΠΟΛ. 1164/30.11.09 που αφορούν την περίοδο 1/1/2010 έως 30/6/2010. Η αναγωγή γίνεται με τη διαίρεση των δηλωθέντων εισοδημάτων για το παραπάνω διάστημα με τον συντελεστή 0,32.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι επιλέξιμες για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου οι εξής δαπάνες:

• Οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού.
• Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος Εναλλακτικός Τουρισμός.
• Οι δαπάνες leasing για την αγορά των παγίων, εκτός αν με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου η κυριότητά τους περιέλθει στην κυριότητα του φορέα της επένδυσης.
• Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν είναι 15 μήνες.

Οπως προαναφέραμε, ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά σχέδιο ορίζεται κατ' ελάχιστο στις 15.000 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβεί τις 400.000 ευρώ.

Επενδυτικά σχέδια που δεν τηρούν τα ελάχιστα και μέγιστα αποδεκτά όρια απορρίπτονται.

Η επιχείρηση επιδοτείται σε ποσοστό 40% (και 45% αν εδρεύει σε μικρό νησί με λιγότερους από 3.100 κατοίκους). Το υπόλοιπο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού θα καλύπτεται με ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης. Μπορεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου να λάβει δάνειο από τράπεζα, αποκλείεται όμως ως μορφή δανεισμού ο αλληλόχρεος λογαριασμός. Ομως επιτρέπεται η κίνηση του δανείου να γίνεται μέσω αλληλόχρεου λογαριασμού, εφόσον υπάρχει ξεχωριστή πράξη στον εν λόγω λογαριασμό, από την οποία να προκύπτει ότι το δάνειο προορίζεται για την αγορά παγίων, με σαφή αναφορά των όρων σύναψης του δανείου.

Επίσης το επενδυτικό δάνειο μπορεί να λαμβάνεται και σε συνάλλαγμα (δολάρια, ελβετικά φράγκα κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η επιχείρηση λάβει δάνειο για να προχωρήσει το επενδυτικό της σχέδιο, θα πρέπει να προσκομίσει κατά την υλοποίηση του προγράμματος αντίγραφο της σύμβασης του δανείου.

Επίσης δύναται να εξεταστεί και ο δανεισμός με την εγγύηση του ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Ομως εφιστάται η προσοχή των ενδιαφερομένων για την τήρηση του κανόνα De Minimis, δηλαδή τη μη υπέρβαση των σχετικών ορίων, καθώς η εγγύηση και η επιδότηση δανείου από το ΤΕΜΠΜΕ συνυπολογίζεται στη σώρευση ενισχύσεων.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα έντυπα της πρόσκλησης, όπως και το έντυπο υποβολής της πρότασης, στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

www.ependyseis.gr
www.visitgreece.gr
www.espa.gr
www.antagonistikotita.gr
www.efepae.gr
καθώς και στις ιστοσελίδες των εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και των συνεργαζόμενων τραπεζών και φορέων.

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για επιδότηση, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: