Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

27/9/11

Την 1η Οκτωβρίου ξεκινά ο β' κύκλος του επενδυτικού νόμου

Ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 του ίδιου μήνα ο δεύτερος κύκλος υποβολής προτάσεων στον επενδυτικό νόμο και συγκεκριμένα στα γενικά καθεστώτα της "γενικής επιχειρηματικότητας", της "περιφερειακής συνοχής" και της "τεχνολογικής ανάπτυξης".

Επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, πλην του εμπορίου και της γεωργίας, μπορούν να ωφεληθούν με φοροαπαλλαγές, απευθείας ενισχύσεις, αλλά και ενισχύσεις για χρηματοδοτική μίσθωση. Πιο συγκεκριμένα, η "γενική επιχειρηματικότητα" δίνει φοροαπαλλαγές για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις διάρκειας 8 ετών και 10 ετών για τις νέες. Το συνολικό ποσό των φοροαπαλλαγών είναι 1 δισ. ευρώ.

Η "περιφερειακή συνοχή" αφορά επιχειρήσεις που θέλουν να εκσυγχρονιστούν ή να δραστηριοποιηθούν στις περιφέρειες, αναδεικνύοντας τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Μπορούν να ωφεληθούν με επιχορήγηση ή επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης που μπορεί να φτάσει το 80%. Αλλά και το υπόλοιπο μπορούν να το έχουν σε φοροαπαλλαγές. Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών είναι 700 εκατ. ευρώ.

Στο καθεστώς "γενικής επιχειρηματικότητας" του επενδυτικού νόμου ενισχύονται επενδυτικά σχέδια νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων με το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής. Οι επιχειρήσεις που υπάγονται στη "γενική επιχειρηματικότητα" απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των προ φόρων κερδών τους μετά την ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις ωφελούνται από το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής για 8 έτη, ενώ οι νέες επιχειρήσεις για 10 έτη.

Το ελάχιστο ύψος επένδυσης που απαιτείται στο καθεστώς της γενικής Επιχειρηματικότητας είναι:

• Για μεγάλες επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ.
• Για μεσαίες επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 250.000 ευρώ.
• Για μικρές επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 150.000 ευρώ.
• Για πολύ μικρές επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 100.000 ευρώ.

Στο καθεστώς "περιφερειακής συνοχής", το ποσοστό επιχορήγησης και επιδότησης leasing μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης. Για τις νέες επιχειρήσεις, το παραπάνω ποσοστό προσαυξάνεται κατά 10%.

Στα 500 εκατ. ευρώ είναι η επιχορήγηση και η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και στα 200 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγές.

Τα ελάχιστα ποσά επένδυσης στην "περιφερειακή συνοχή" είναι:

• Για μεγάλες επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 1.000.000 ευρώ.
• Για μεσαίες επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ.
• Για μικρές επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 300.000 ευρώ.
• Για πολύ μικρές επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 200.000 ευρώ.

Στα 140 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός όλων των μορφών επιχορήγησης για την "τεχνολογική ανάπτυξη".

Το ποσοστό επιχορήγησης και επιδότησης leasing μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης.

Το ελάχιστο ύψος επένδυσης που απαιτείται στο καθεστώς της τεχνολογικής ανάπτυξης είναι:

• Για μεσαίες επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ
• Για μικρές επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 300.000 ευρώ
• Για πολύ μικρές επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 200.000 ευρώ.

Οι απευθείας ενισχύσεις και για τα τρία καθεστώτα του επενδυτικού νόμου κυμαίνονται από 15% έως 50% ανάλογα με την περιφέρεια και το μέγεθος της επιχείρησης.

Ποιες δαπάνες καλύπτει το πρόγραμμα

Τα επιχειρηματικά σχέδια ενισχύονται για δαπάνες, όπως οι κτιριακές εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα, συστήματα πιστοποίησης ποιότητας. Τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στις διατάξεις του παρόντος σε εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά κατηγορία, ενισχύονται για τις ακόλουθες δαπάνες:

1. Για υλικά περιουσιακά στοιχεία, όπως:

- Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 40% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Η αγορά πάγιων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με μία παραγωγική μονάδα.
- Η αγορά και η εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
- Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.

2. Για άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως δαπάνες συστημάτων διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού κ.ά.

Το κόστος των ενισχυόμενων άυλων περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

3. Για έργα και προγράμματα Ερευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας που σχετίζονται με τη δραστηριότητα και τα προϊόντα της επιχείρησης.

4. Μελέτες και αμοιβές συμβούλων. Κατ' εξαίρεση, οι δαπάνες αυτές ενισχύονται για επενδυτικά σχέδια νέων Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων μέχρι ποσοστού 5% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου και έως του ποσού των 50.000 ευρώ.

Η διαδικασία που απαιτείται

Τα "βήματα" που πρέπει να ακολουθήσει ο επιχειρηματίας για την ένταξή του στα κίνητρα του νόμου είναι:

1. Ο υποψήφιος επενδυτής εγγράφεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων μέσω των σχετικών ιστοσελίδων (www.mindev.gov.gr, www.ependyseis.gr, www.investingreece.gov.gr).

2. Ο υποψήφιος επενδυτής λαμβάνει προσωπικό κωδικό.

3. Υποβάλλει ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

4. Εκτυπώνει την αίτηση.

5. Υποβάλλει σε έντυπη μορφή τον επενδυτικό φάκελο στο αρμόδιο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών.

6. Οι υπάλληλοι του Γραφείου ελέγχουν την πληρότητα του φακέλου της αίτησης και εφόσον είναι πλήρης δίνουν απόδειξη. Αν λείπουν απαραίτητα δικαιολογητικά ή στοιχεία προσκομίζονται μέσα σε 10 ημέρες.

7. Κάθε φάκελος ελέγχεται και αξιολογείται σε 40 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσής του από τυχαίους επιλεγμένους αξιολογητές. Δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο προσωρινός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων με τη βαθμολογία τους.

8. Ο υποψήφιος επενδυτής έχει δικαίωμα ένστασης μέσα σε 10 ημέρες. Η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων ολοκληρώνεται εντός 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης. Στο τέλος αναρτάται ο τελικός πίνακας αποτελεσμάτων.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ

Σε κάθε περιφέρεια υπάρχει ένα γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα γραφεία στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

1. Περιφέρεια Αττικής Κοραή 4 - Τηλ.: 210 3258800 -04

2. Περιφέρεια Αττικής - Λ. Συγγρού 80-88 - Τηλ.: 21320 65209 & 21320 65212

3. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Διοικητήριο Θεσσαλονίκης - Γραφείο 203 - Τηλ.: 2310 379103

4.Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Καθηγητή Ρωσίδη 11 Θεσσαλονίκη - Τηλ.: 2313 309105

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για επιδότηση, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: