Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

20/9/11

ΕΣΠΑ: Επιδοτήσεις έως και 45% για επιχειρήσεις «εναλλακτικού τουρισμού»

Με ορισμένες διαφοροποιήσεις, έναντι του οδηγού προδημοσίευσης, προκηρύχτηκε το πρόγραμμα «Εναλλακτικός τουρισμός», του ΕΣΠΑ, με το διάστημα υποβολής των επενδυτικών προτάσεων να έχει οριστεί από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου.

Οι διαφοροποιήσεις είναι: Το μίνιμουμ του προϋπολογισμού της επενδυτικής πρότασης μειώθηκε στα 10.000 ευρώ (από 15.000 ευρώ του οδηγού προδημοσίευσης), ενώ το μάξιμουμ της επένδυσης παρέμεινε 400.000 ευρώ, η δεύτερη αλλαγή αφορά τον «εξοστρακισμό» δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, επιχειρήσεων ΟΤΑ και θυγατρικών τους από το πρόγραμμα (στον οδηγό προδημοσίευσης δινόταν αυτή η δυνατότητα, εφόσον συμμετείχαν με ποσοστό 25% σε επιχειρηματικά σχήματα) και η τρίτη διαφοροποίηση αφορά διάφορες δράσεις πολιτιστικού τουρισμού, που εντάσσονταν στις ενδεικτικές κατηγορίες εναλλακτικού τουρισμού και τώρα αυτή η κατηγορία δεν αναφέρεται.

Με την προκήρυξη, ως μορφές εναλλακτικού τουρισμού, για τις οποίες υποβάλλονται επενδυτικά σχέδια, αναφέρονται ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο τουρισμός υπαίθρου, ο γαστρονομικός τουρισμός και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί:

- Στη διαφοροποίηση και στον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
- Στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος.
- Στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.

Το ποσοστό επιδότησης των επενδυτικών προτάσεων ανέρχεται έως και 40% με επιπλέον προσαύξηση κατά 5% για τα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν είναι δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία παραλαβής της υπουργικής απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 20 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis έως τα μεσάνυχτα της 15ης Νοεμβρίου 2011.

ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

*Αθλητικός τουρισμός αναψυχής
Η μορφή του τουρισμού, η οποία ενθαρρύνει τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με τον αθλητισμό για λόγους αναψυχής. Οι αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής μπορούν να αναπτύσσονται:

- Στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις αναψυχής, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, αετοσανίδα, κολύμβηση, θαλάσσιο έλκηθρο, λοιπά θαλάσσια αθλήματα).
- Σε λίμνες - ποτάμια (π.χ. κανόε - καγιάκ, rafting κ.ά).
- Σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή / και αστικές και ημιαστικές περιοχές (π.χ. χιονοδρομικό σκι, χιονοσανίδα, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών - δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία, μίνι-γκολφ κ.ά.).

* Θαλάσσιος τουρισμός
Η μορφή του τουρισμού που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με το θαλάσσιο (marine) και το παράκτιο (coastal) περιβάλλον. Κατά κανόνα αφορά σε δραστηριότητες που συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις και δραστηριότητες (π.χ. κρουαζιέρες με κρουαζιερόπλοια ή άλλα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, ιστιοπλοΐα, yachting-motor boat-sailing boat κ.ά.). Η μορφή αυτή συνδέεται και με τον αθλητικό τουρισμό θάλασσας, ο οποίος περιγράφεται στην παράγραφο 1.2.1 ανωτέρω.

* Τουρισμός υπαίθρου
Η μορφή του τουρισμού που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον εξαιρουμένων των αστικών, των θαλάσσιων και των παράκτιων περιοχών. Οι κυριότερες επιμέρους μορφές που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ενδεικτικά:
- Ο φυσιολατρικός τουρισμός που αναπτύσσεται στις χαρακτηριζόμενες «φυσικές» περιοχές με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις για τη φύση οι τουρίστες.
- Ο τουρισμός παρατήρησης χλωρίδας και πανίδας που αναπτύσσεται σε περιοχές που διαθέτουν άξια παρατήρησης χλωρίδα ή πανίδα.
- Ο περιπατητικός τουρισμός που αναπτύσσεται στα περιπατητικά μονοπάτια της υπαίθρου.
- Ο περιηγητικός τουρισμός όταν η περιήγηση ή η εκδρομή γίνεται στην ύπαιθρο.

Η μορφή αυτή συνδέεται και με τον αθλητικό τουρισμό που αναπτύσσεται σε λίμνες - ποτάμια, ορεινές, ημιορεινές, πεδινές και ημιαστικές περιοχές, που περιγράφεται στην παράγραφο 1.2.1 ανωτέρω.

* Γαστρονομικός τουρισμός
Η μορφή του τουρισμού που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με την τοπική κουζίνα και την ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομικής ταυτότητας μιας συγκεκριμένης περιοχής. Οι κυριότερες επιμέρους ενέργειες που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ενδεικτικά:
- Διακριτή ενσωμάτωση της τοπικής κουζίνας στα προσφερόμενα εδέσματα.
- Δημιουργία ή/και διάχυση γαστρονομικών και οινοτουριστικών διαδρομών.
- Επισκέψεις σε μονάδες και εργαστήρια παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων (παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αγροκτήματα, αμπελουργικές ζώνες, οινοποιεία, εργαστήρια κ.λπ.).
- Γευσιγνωσία.
- Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις.
- Ειδικές εκθέσεις μόνιμου χαρακτήρα.
- Εφαρμογές εικονικής περιήγησης.
- Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

* Τουρισμός υγείας και ευεξίας
Η μορφή αυτή απευθύνεται σε επισκέπτες που επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωσης της υγείας τους μέσω προγραμμάτων ολικής αναζωογόνησης και χαλάρωσης σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Η μορφή αυτή αφορά ακόμη σε επισκέπτες, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ και συγκεκριμένα άτομα με κινητικά προβλήματα, με προβλήματα όρασης ή ακοής, άτομα τρίτης ηλικίας κ.λπ..

Ζητούμενο εδώ είναι η διασφάλιση υποδομών και συνθηκών προσβασιμότητας για διάφορες κατηγορίες ΑμεΑ στις εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες.

Σχετικά με τις ανωτέρω διακρίσεις μεταξύ των διάφορων μορφών, σημειώνεται ότι αυτές είναι απολύτως ενδεικτικές (και όχι δεσμευτικές) και προσπαθούν να αποτυπώσουν και να ομαδοποιήσουν τις επιμέρους τουριστικές δραστηριότητες με βάση τα πλέον διαδεδομένα αγοραστικά ενδιαφέροντα των τουριστών - καταναλωτών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Κατά συνέπεια, τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν δύναται να αφορούν, τόσο σε ειδικές/εναλλακτικές δραστηριότητες ή μορφές, οι οποίες πιθανώς δεν περιλαμβάνονται στις ανωτέρω διακρίσεις - ταξινομήσεις, όσο και σε συνδυασμό των επιμέρους ειδικών/εναλλακτικών μορφών, ανεξάρτητα από την ανωτέρω ταξινόμησή τους.

Στα επενδυτικά σχέδια επιδοτούνται ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του εναλλακτικού τουρισμού (όπως αγορά χερσαίων και πλωτών μεταφορικών μέσων, αλόγων, επίπλων, Η/Υ, κ.ά.), η συμμετοχή σε εκθέσεις, ο σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοσελίδων, διαφημιστικών εντύπων, οι τεχνικές μελέτες και η συμβουλευτική υποστήριξη σε έρευνες αγορών κ.ά.

Οι ενδιαφερόμενοι για επιδότηση, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: