Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

7/9/11

ΕΤΕΑΝ: Δάνεια με εγγυήσεις για εξόφληση οφειλών επιχειρήσεων

Τη δυνατότητα πληρωμής οφειλών τους σε προμηθευτές για την αγορά εμπορευμάτων ή πρώτων υλών δίνει το πρόγραμμα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) "Εγγύηση χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών".

Ολες οι επιχειρήσεις πλην εκείνων του αγροτικού τομέα μπορούν να απευθυνθούν στις περισσότερες τράπεζες για τη σύναψη χαμηλότοκων δανείων με την εγγύηση κατά 80% του ΕΤΕΑΝ προκειμένου να αγοράσουν πρώτες ύλες ή εμπορεύματα και να συνεχίσουν με άνεση τη δραστηριότητά τους. Πρόκειται για δάνεια διάρκειας έξι ετών, με περίοδο χάριτος δύο ετών και επιτόκιο 6% και ανώτατο ποσό δανείου 300.000 ευρώ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υπό σύσταση (που διαθέτουν ΑΦΜ), νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής και που έχουν έδρα σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδας.

Απασχολούν (ή θα απασχολήσουν, για τις υπό σύσταση στο πρώτο έτος λειτουργίας) λιγότερους από 50 εργαζομένους και εμφανίζουν (ή προβλέπεται για τις υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ότι θα εμφανίσουν στο πρώτο έτος λειτουργίας τους) ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2011 και από κει και πέρα θα ζητούν την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Επιλέξιμες είναι επιχειρηματικές δραστηριότητες όλων των κλάδων και των τομέων της οικονομίας και εξαιρούνται αυτές που προβλέπει ο κανονισμός ΕΚ 1998/2006. Συνεπώς δεν είναι επιλέξιμες προς ένταξη:

1. Ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που εμπίπτουν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου.

2. Ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

3. Ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

• όταν το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις,
• όταν η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς,
• ενισχύσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη-μέλη, ιδίως δε ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με εξαγωγική δραστηριότητα.

4. Ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών αντί των εισαγόμενων.

5. Ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του άνθρακα κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1407/2002.

6. Ενισχύσεις για την απόκτηση οχημάτων οδικών μεταφορών οι οποίες χορηγούνται σε επιχειρήσεις που εκτελούν εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων.

7. Ενισχύσεις που χορηγούνται σε προβληματικές επιχειρήσεις.

Η διαδικασία που απαιτείται

Στις τράπεζες θα απευθύνονται οι επιχειρηματίες για τα δάνεια και για την παροχή εγγυήσεων.

Η Τράπεζα εξετάζει, αξιολογεί τα αιτήματα και βαθμολογεί την πιστοληπτική τους ικανότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Σε περίπτωση που η τράπεζα κρίνει ότι η επιχεί­­­­­­­­ρηση είναι οικονομικά βιώσιμη και καλύπτει τις προϋποθέσεις ένταξής της στο πρόγραμμα, τότε συμπληρώνει στην ηλεκτρονική φόρμα της τα στοιχεία που ζητούνται από την ΕΤΕΑΝ ΑΕ. Η τράπεζα αποστέλλει, μέσω της κεντρικής υπηρεσίας της (και όχι από τα υποκαταστήματα) στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ ηλεκτρονικά την αίτηση για παροχή εγγύησης χρηματοδότησης της επιχείρησης.

Oλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (όπως τιμο­­­­­λόγια, δελτία αποστολής, δελτία παροχής υπηρεσιών, Ε3, Ε7 κ.λπ.) παραμένουν στην τράπεζα, στον δανειακό φάκελο της επιχείρησης.

Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ εξετάζει και ελέγχει την αίτηση για παροχή εγγύησης και απαντά θετικά ή αρνητικά εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του αιτήματος. Σε περίπτωση θετικής απάντησης η ΕΤΕΑΝ ΑΕ αποστέλλει σε έντυπη ή/ και ψηφιακή μορφή στην τράπεζα την πράξη εγγύησης.

Οι δαπάνες που καλύπτει το πρόγραμμα

Εμπορεύματα, πρώτες ύλες και υπηρεσίες είναι οι δαπάνες αγοράς που καλύπτονται από το πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ.

Εμπορεύματα
Εμπορεύματα είναι τα υλικά αγαθά που αποκτώνται από τη μικρή ή την πολύ μικρή επιχείρηση με σκοπό να μεταπωλούνται στην κατάσταση που αγοράζονται (π.χ. τα παπούτσια για κατάστημα εμπορίας υποδημάτων).

Πρώτες ύλες
Πρώτες ύλες είναι τα υλικά αγαθά που η μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση αποκτά με σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία ή συναρμολόγησή τους για την παραγωγή ή κατασκευή προϊόντων (π.χ. ύφασμα για παραγωγή ενδυμάτων).

Επίσης, για τις ανάγκες του προγράμματος και μόνο, ως πρώτες ύλες νοούνται και τα εξής:

1. Υλικά συσκευασίας
Υλικά συσκευασίας είναι τα υλικά αγαθά που η μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση αποκτά με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους για τη συσκευασία των προϊόντων της ώστε τα τελευταία να φτάσουν στην κατάσταση εκείνη στην οποία είναι δυνατό ή σκόπιμο να προσφέρονται στην αγορά (π.χ. οι πλαστικές φιάλες συσκευασίας ύδατος, τα κουτιά συσκευασίας γυναικείων καλτσών).

2. Αναλώσιμα υλικά
Αναλώσιμα υλικά είναι τα υλικά αγαθά που η μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση αποκτά με προορισμό την ανάλωσή τους για συντήρηση του πάγιου εξοπλισμού της και γενικά για την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών λειτουργίας των κύριων και βοηθητικών υπηρεσιών της (π.χ. τα καύσιμα και τα λιπαντικά για συντήρηση μηχανημάτων).

3. Είδη συσκευασίας
Είναι τα υλικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τη μικρή ή την πολύ μικρή επιχείρηση για τη συσκευασία εμπορευμάτων ή προϊόντων της και παραδίνονται στους πελάτες μαζί με το περιεχόμενό τους (π.χ. τα κουτιά συσκευασίας σε κοσμηματοπωλείο).

4. Υπηρεσίες
Ως παροχή υπηρεσίας θεωρείται κάθε πράξη που δεν συνιστά παράδοση αγαθού (π.χ. υπηρεσίες συμβούλου εφόσον συνοδεύονται από σχετικό παραδοτέο, λογιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαφήμισης, υπηρεσίες ασφαλείας, υπηρεσίες καθαρισμού).

Επιλέξιμες δαπάνες είναι αυτές που καλύπτονται από νόμιμα παραστατικά επί πιστώσει του ΚΒΣ, Τιμολόγια ή Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, λοιπά νόμιμα παραστατικά, προσφορές/προτιμολόγια σε ισχύ, με ημερομηνία έκδοσης έως και 60 ημέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης της μικρής ή της πολύ μικρής επιχείρησης στην τράπεζα και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκδοθεί μετά την ημερομηνία έγκρισης του Οδηγού Προγράμματος.

Μη επιλέξιμες δαπάνες και μη επιλέξιμα παραστατικά είναι:

• Δαπάνες σχετικές με πάγια στοιχεία της μικρής ή της πολύ μικρής επιχείρησης (π.χ. άυλα, εξοπλισμός, μηχανήματα, οικόπεδα, ακίνητα κλπ.).
• Ο ΦΠΑ, τα τέλη και οι λοιποί φόροι.
• Νόμιμα παραστατικά, τα οποία εκδίδονται από συνδεδεμένες και, γενικότερα μη ανεξάρτητες (σύμφωνα με τον Ορισμό της Ε.Κ. 361/2003) με την αιτούσα μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση, επιχειρήσεις.
• Παραστατικά που δεν εξοφλούνται στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Οι προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες που "τρέχουν" το πρόγραμμα και συνεργάζονται με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης είναι οι:

Αγροτική, Εθνική, Ελληνική, Εμπορική, Πανελλήνια, Attica Bank, Κύπρου, Πειραιώς, Alpha Bank, EFG Eurobank, FBB, Marfin - Egnatia, Millennium και Probank.

Επίσης είναι οι συνεταιριστικές τράπεζες: Αχαϊκή, Παγκρήτια, Δυτ. Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Eβρου, Ευβοίας, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Πελοποννήσου, Λαμίας, Λέσβου - Λήμνου, Σερρών και Χανίων.

Το κατώτατο επιλέξιμο ποσό δανείου προς εγγύηση είναι 5.000 ευρώ. Το ανώτατο σωρευτικά επιλέξιμο ποσό δανείου προς εγγύηση, ανά μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση, είναι 300.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, παρέχεται εγγύηση σε όλες τις νέες συμβάσεις τραπεζικών δανείων για τα οποία ισχύουν αθροιστικά πλέον των ανωτέρω τα ακόλουθα:

• η διάρκεια του δανείου και της εγγύησης είναι έξι έτη με διετή περίοδο χάριτος κατά την οποία καταβάλ­­λεται μόνο ο αναλογών τόκος του δανείου,
• για δάνεια έως 40.000 ευρώ δεν θα παρέχονται εξασφαλίσεις από την πλευρά των μικρών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων
• για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις. Στην περίπτωση που παρέχονται εμπράγματες εξασφαλίσεις, αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% του αρχικού δανείου
• αφορούν δάνεια χρεολυτικής απόσβεσης με εξαμηνιαία συχνότητα πληρωμής δόσεων κεφαλαίου και εξαμηνιαίο ημερολογιακό εκτοκισμό (δηλαδή εκτοκισμό κάθε 30/06 και 31/12). Το επιτόκιο του δανείου καθορίζεται σε EURIBOR 6 μηνών + 600 μονάδες βάσης (6,00%) κατ' ανώτατο όριο. Το οριστικό επιτόκιο θα βρίσκεται αναρτημένο στη σχετική ιστοσελίδα της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. Δάνεια με επιτόκια υψηλότερα του τελικώς διαμορφωθέντος επιτοκίου δεν είναι επιλέξιμα. Σημειώνεται ότι ως επιτόκιο βάσης λαμβάνεται αυτό που ισχύει κατά την ημερομηνία εκταμίευσης και διατηρείται για έξι μήνες, μέχρι την επέτειο δόσης κεφαλαίου, όπου και ανανεώνεται στο τότε ισχύον.

Κάθε επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ (μέσω Τράπεζας) έως έξι αιτήσεις, καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος και για διαφορετικά κάθε φορά παραστατικά, εφόσον ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράμματος δεν έχει εξαντληθεί.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στην ΕΤΕΑΝ (τηλ. 210-3311201-04, www.etean.com.gr ) καθώς και στις συμβεβλημένες με αυτή τράπεζες.

Πηγή: www.eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: