Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

5/10/11

"Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα": Εως τις 18 Οκτωβρίου η υποβολή προτάσεων

Tελευταία ευκαιρία για ενισχύσεις μέχρι και 60% σε νέους και νέες δίνεται μέσα από το πρόγραμμα "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα" του ΕΣΠΑ, το οποίο παρατείνεται έως τις 18 Οκτωβρίου.

Ο προϋπολογισμός του είναι 30 εκατ. ευρώ, και μπορούν να ενισχυθούν όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη μεταποίηση τροφίμων, στην αρτοποιία, στην παραγωγή παξιμαδιών και μπισκότων, διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής, μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων, στην επεξεργασία τσαγιού και καφέ και αφεψημάτων βοτάνων, στην παραγωγή αρτυμάτων και καρυκευμάτων, έτοιμων γευμάτων και φαγητών.

Επίσης μπορούν να ενισχυθούν εκείνοι που θέλουν να ανοίξουν επιχειρήσεις παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλικών, κατασκευής ειδών ένδυσης, κατεργασίας και δέψης δέρματος, κατασκευής ειδών ταξιδιού, τσαντών και υποδημάτων, αλλά και επίπλων.

Ενισχύσεις μπορούν να πετύχουν κι εκείνοι που θα δραστηριοποιηθούν στους κλάδους των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

Οπως δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών συστημάτων, δικτυακών πυλών, επεξεργασίας, ανάπτυξης και αποθήκευσης βάσεων δεδομένων κ.λπ. Ευνοημένοι από τη "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα" είναι οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, βιομηχανικοί σχεδιαστές καθώς και βιβλιοθήκες, αρχειοφυλακεία, μουσεία κ.λπ.

Το πρόγραμμα ενισχύει, μέσω επιχορήγησης, την ίδρυση επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, που επιδιώκουν να μετατρέψουν μια καινοτόμο ιδέα ή και μια κατοχυρωμένη τεχνογνωσία, η οποία δεν έχει μέχρι τώρα αξιοποιηθεί εμπορικά, σε επιχειρηματική καινοτομία. Επίσης ενισχύονται πολύ μικρές και μικρές νέες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις, οι οποίες επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών, με τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με την επέκταση -διαφοροποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, ή και τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που εφαρμόζουν.

Η "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα" επιδοτεί σε ποσοστό 60% έργα ύψους προϋπολογισμού από 30.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια μεταποιητικού χαρακτήρα και σχέδια που αφορούν παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης, και από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια των άλλων επιλέξιμων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

Δύο είναι οι κατηγορίες των φυσικών προσώπων που δικαιούνται να υπαχθούν στο πρόγραμμα:

1. ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης και επιθυμούν να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεωτικά θα συσταθούν και θα έχουν ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας μετά την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος, με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση - διάθεση καινοτομικών ιδεών ή μη αξιοποιημένης επιστημονικής, τεχνολογικής ή και μη τεχνολογικής εμπειρίας / γνώσης και υποχρεωτικά θα έχουν τη μορφή εμπορικής εταιρείας (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε.), ή ατομικής επιχείρησης ή κερδοσκοπικού συνεταιρισμού το αργότερο μέχρι την πρώτη εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης. Επίσης, δικαίωμα έχουν και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις.

2. ΝΕΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για σχέδια που υποβάλλονται εντός του 2011 θα πρέπει μέχρι και την 31-12-2010 να έχουν κλείσει από τουλάχιστον μία έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και να επιδιώκουν:

• την ανάπτυξη / διάθεση / εμπορευματοποίηση νέων προϊόντων ή υπηρεσιών μη αξιοποιημένης γνώσης / τεχνογνωσίας ή/και
• την επέκταση / ριζική διαφοροποίηση των προϊόντων / υπηρεσιών τους, ή/και
• την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και διεργασιών στην παραγωγική διαδικασία / διαδικασία παροχής υπηρεσιών τους, δια μέσου της υλοποίησης και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών.

Ποιες δαπάνες ενισχύονται

Oι επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος είναι οι εξής:

• Εξυπηρέτηση κτιριακών αναγκών και διαμόρφωσης χώρων / Ειδικές εγκαταστάσεις.

Ενδεικτικά είναι:

Αναγκαίες κατασκευές, διαμορφώσεις, διαρρυθμίσεις των κτιριακών (και των βοηθητικών τους) εγκαταστάσεων, οι οποίες συνδέονται άμεσα και εξυπηρετούν τον ειδικό σκοπό, το αντικείμενο και τις επιδιώξεις του επενδυτικού σχεδίου και υπό την προϋπόθεση ότι οι κτιριακές αυτές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση του εξοπλισμού.

Μηχανολογικός και Εργαστηριακός Εξοπλισμός

• Κύριος και βοηθητικός μηχανολογικός εξοπλισμός.
• Ψηφιακός / μηχανογραφικός / ηλεκτρονικός εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (Hardware).
• Εξοπλισμός συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανοργάνωσης αποθηκών.

Πληροφορική / Τηλεπικοινωνίες

• Προμήθεια λογισμικού και εξοπλισμού φιλοξενίας βασικών εφαρμογών.
• Προμήθεια εξειδικευμένου λογισμικού για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων σκοπών της επένδυσης [π.χ. CAD (Computer Aided Design), CAM (Computer Aided Manufactory) και CIM (Computer Integrated Manufactory) κτλ.].
• Κατοχύρωση - Τροποποίηση Πατεντών - Πνευματικής Ιδιοκτησίας / Χρήση και Προστασία δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας / Μεταφορά τεχνογνωσίας.
• Δαπάνες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων / υπηρεσιών / Διαχειριστικών Συστημάτων
• Δαπάνες Τεχνικής / Τεχνολογικής, Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
• Δαπάνες προβολής & επικοινωνίας
• Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων

Περιλαμβάνονται δαπάνες μισθοδοσίας (μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές) στελέχους / στελεχών υψηλών προσόντων για 12 μήνες από την ημερομηνία πρόσληψης.

• Ανάπτυξη Πρωτοτύπων
• Λειτουργικές Δαπάνες.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Τα Εντυπα Υποβολής, όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:

• του ΥΠΟΙΑΝ (www.ypoian.gr )
• της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr )
• της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr )
• του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr )
• www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ "Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα" (http://www.antagonistikotita.gr )

Γραφείο Πληροφόρησης Ε.Π. "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα", τηλ. 8011136300

Ενδιάμεσος Φορέας ΕΠ Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ), τηλ. 210 6985210

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για επιδότηση, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: