Τα κτηνοτροφικά κουκιά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη διατροφή των ζώων, είτε αυτά προορίζονται για πάχυνση είτε για γαλακτοπαραγωγή. Κι αυτό γιατί, αποτελούν πλούσια πρωτεϊνούχα τροφή με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από 26 μέχρι και 34%.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το κτηνοτροφικό κουκί ήταν ένα είδος παραμελημένο. Το πλεονέκτημά του όμως να αναπτύσσεται με πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις, σε εδάφη ξηρικά, όπου άλλες καλλιέργειες παρουσιάζουν δυσκολίες, αλλά και η μεγάλη και πλούσια παραγωγή καρπού για ζωοτροφή, κάνει τους κτηνοτρόφους να το προτιμούν.
Τα κτηνοτροφικά κουκιά ευδοκιμούν σε εδάφη πηλώδη με πολύ ασβέστιο και καλή αποστράγγιση. Η απόδοση των κουκιών μπορεί να είναι καλή και σε πτωχά εδάφη, αρκεί να υπάρχει επαρκής φωσφορική λίπανση. Εδάφη όξινα δεν είναι κατάλληλα για τα κουκιά, τα οποία προσαρμόζονται σε αλκαλικά εδάφη καλύτερα από τα άλλα ψυχανθή.
Τα κτηνοτροφικά κουκιά σπέρνονται το φθινόπωρο, τον Νοέμβριο συγκεκριμένα, την ίδια εποχή με τα χειμερινά σιτηρά. Σπέρνονται με σπαρτική μηχανή σε γραμμές που απέχουν περίπου 40 εκ., επί των γραμμών 15 εκ περίπου και σε βάθος 5 εκ. Στις ψυχρές περιοχές καλό είναι η σπορά να γίνεται νωρίς την άνοιξη. Η ποσότητα του σπόρου ανά στρέμμα είναι 8 με 12 κιλά το στρέμμα.
Τα κουκιά συνιστώνται σε αγρούς που πλήττονται από χειμερινά και θερινά ζιζάνια. Τα σκαλίσματα που δέχονται τα κουκιά καταστρέφουν τα χειμερινά ζιζάνια και η πρώιμη συγκομιδή τους επιτρέπει την καταστροφή των θερινών ζιζανίων με θερινές αρόσεις.
Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα των κτηνοτροφικών κουκιών είναι ότι δεν πλαγιάζουν και δεν τινάζουν το σπόρο, πράγμα που επιτρέπει την πλήρη μηχανοποίηση της καλλιέργειάς τους, από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή.
Ποικιλίες
Το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. έχει δημιουργήσει δύο πολύ καλές ποικιλίες κτηνοτροφικών κουκιών την "Πολύκαρπη" και την "Τανάγρα". Και οι δύο είναι πρώιμες ποικιλίες, κατάλληλες για φθινοπωρινή σπορά και παραγωγικές. Ο σπόρος της πρώτης ποικιλίας είναι μικρός χρώματος μαύρου και της δεύτερης είναι μετρίου μεγέθους χρώματος μπεζ. Τα κτηνοτροφικά κουκιά δίνουν 180 - 200 κιλά το στρέμμα, όπως μας λέει ο ΔΡ. Ηλιάδης Κωνσταντίνος, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας.
Αμειψισπορά
Τα φυτά των κουκιών είναι κατάλληλα και για χλωρή λίπανση, ενώ κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις αμειψισπορές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις ρίζες των φυτών αναπτύσσονται άφθονα φυμάτια αζωτοβακτηρίων που δεσμεύουν το ατμοσφαιρικό άζωτο και με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η παραγωγικότητα του εδάφους. Το ισχυρό ριζικό σύστημα των κουκιών βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Έτσι τα κουκιά αποτελούν άριστο προηγούμενο για φυτά εξαντλητικά, όπως είναι το βαμβάκι.
Κλίμα : Είναι φυτό ψυχρής εποχής. Μπορεί να αντέξει ως - 10 οC.
Τι χώμα χρειάζονται τα Κουκιά;
Τα φυτά των κουκιών δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και νερό. Καλό όμως είναι το έδαφος που θα φυτεύσετε τα κουκιά να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη.
Η κουκιά χρειάζεται έδαφος που να μπορεί να διατηρήσει υγρασία.
Έδαφος : Ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους των εδαφών αρκεί να στραγγίζουν ικανοποιητικά και σε ευρύτατα όρια ph. Σε πρόγραμμα αμειψισποράς ακολουθεί το σιτάρι.
Λίπανση : Μία προσθήκη λιπάσματος του τύπου 0 - 12 - 6 που θα κυμαίνεται από 80 - 100 κιλά/στρεμ. θεωρείται ικανοποιητική σαν βασική λίπανση. Αν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης 1.000 - 2000 κιλά κοπριάς ανά στρέμμα είναι πολύ καλό για την απόδοση της καλλιέργειας.
Πολλαπλασιαστικό υλικό : Πολλαπλασιάζεται με σπόρο με σπορά απευθείας στην θέση της καλλιέργειας.
Χρονοδιάγραμμα Καλλιέργειας : Η σπορά γίνεται τον Οκτώβρη για νωπό κουκί το Πάσχα και ξερό κουκί τον Ιούνιο.
Καλλιέργεια : Οι γραμμές φύτευσης απέχουν 0,40 μ. - 0,50μ. Η απόσταση επί της γραμμής είναι 0,20μ – 0,40μ. Το βάθος σποράς είναι 5 - 10 εκ.
Μετά το φύτρωμα γίνονται σκαλίσματα. Μετά το δέσιμο των πρώτων καρπών κορφολόγημα πρωιμίζει την παραγωγή. Ποτίσματα γίνονται την άνοιξη αν χρειαστεί. Η συγκομιδή για ξηρά κουκιά γίνεται όταν οι λοβοί έχουν μαυρίσει και τα φύλλα έχουν ξεραθεί. Γίνεται με θέρισμα και μετά γίνεται αλώνισμα.
Ασθένειες : Μαύρη αφίδα (Aphis papaveris), Βρούχος των κουκιών (Bruchus rufimanus), Λύκος των κουκιών (οφείλεται στο φανερόγαμο φυτό Orobanche minor), Σκωρίαση (Uromyces fabae).
Χρήσεις : Οι νωποί λοβοί και τα ξερά σπέρματα μπορούν να καταναλωθούν μαγειρεμένα και να χρησιμοποιηθούν ως κτηνοτροφή. Μπορεί να καλλιεργηθεί και ως χλωρή λίπανση
Ποικιλίες : Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με κοντούς ή μακρείς λοβούς, με μικρά ή μεγάλα σπέρματα, πρώιμες ή όχι.
Περισσότερες πληροφορίες για τις προοπτικές ανάπτυξης των οσπρίων και των κτηνοτροφικών φυτών θα βρείτε σε έγγραφο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ.
Οι ενδιαφερόμενοι για αγροτικές επιδοτήσεις, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).