Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

25/11/11

Ενισχύσεις από 40 έως 65% για επιχειρήσεις σηροτροφίας

Το μέτρο αφορά όλους όσοι δραστηριοποιούνται στη σηροτροφία με μονάδες αναπήνισης κουκουλιών
Χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιδοτεί τη σηροτροφία, επιχειρώντας να αναβιώσει έναν ξεχασμένο κλάδο όπως αυτόν της μεταξουργίας σε μια περίοδο που μπορεί να προσφέρει λύση σε αγρότες, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται από άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες.

Αλλωστε, η παραγωγή μεταξιού στην Ελλάδα είναι ελλειμματική. Η σηροτροφία μπορεί να αποδώσει σε διάστημα μόλις 45 ημερών, ένα αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα, νωρίς το καλοκαίρι που ο αγρότης δεν έχει άλλα έσοδα, ενώ μπορεί να αποτελεί συμπληρωματικό εισόδημα για άλλες τάξεις εργαζομένων.

Την οικονομική ενίσχυση σε μικρές βιοτεχνίες μεταξωτών ειδών για να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα μεταξωτά δίνει το νέο πρόγραμμα για επενδύσεις στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που "τρέχει" μέχρι τα τέλη του χρόνου, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις.

Τα ποσοστά ενίσχυσης για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κυμαίνονται από 40 έως 65% αναλόγως με τη διοικητική περιφέρεια στην οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επένδυση.

Το μέτρο αφορά όλους όσοι δραστηριοποιούνται στη σηροτροφία με μονάδες αναπήνισης κουκουλιών, όπου γίνεται το ξετύλιγμα των κλωστών μετάξης από τα κουκούλια.

Πιο συγκεκριμένα, όμως, δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι ατομικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου(ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας), που τελικά επιβαρύνονται με το κόστος της πραγματοποίησης του σχεδίου.

Tα δικαιολογητικά
Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση ενίσχυσης:

• Καταστατικό ή εταιρικό κατά περίπτωση του δικαιούχου.
• Τίτλοι ιδιοκτησίας οικοπέδου και πιστοποιητικό μεταγραφής και βαρών αυτού, στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επένδυση είτε πρόκειται για νέα μονάδα ή για μετεγκατάσταση ή εκσυγχρονισμό ή επέκταση ήδη υπάρχουσας μονάδας.
• Ισολογισμοί και αποτελέσματα χρήσεως για τα τρία προηγούμενα έτη αυτού της αίτησης, καθώς επίσης και η υποβολή των αντιστοίχων εκκαθαριστικών σημειωμάτων της εφορίας ενός εκάστου των εταίρων που κατέχουν ποσοστό ίσο ή άνω των 10%.
• Πρόσφατη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που να καλύπτουν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
• Τεχνικά σχέδια (τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, όψεις, τομές), σχέδια διάταξης μηχανολογικού εξοπλισμού και λεπτομερής τεχνική και λειτουργική περιγραφή της προτεινομένης αίτησης ενίσχυσης.
• Προσφορές για την προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα αποτελούν τη βάση κατάρτισης του προϋπολογισμού στο μέρος που αφορά τον εξοπλισμό.
• Αναλυτικό προϋπολογισμό κόστους κτιριακών εγκαταστάσεων.
• Υπεύθυνη δήλωση ότι το ίδιο αντικείμενο της επένδυσης δεν έχει προταθεί ή οριστικά υπαχθεί για ενίσχυση - επιχορήγηση στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλο επιχειρησιακό πρόγραμμα.
• Απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ή άλλου αρμοδίου οργάνου όπως προσδιορίζεται στο καταστατικό της επιχείρησης για τον ορισμό του υπευθύνου υλοποίησης της πράξης και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα καταβάλλονται οι πληρωμές.
• Αντίγραφο ποινικού μητρώου του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας.
• Υπεύθυνη δήλωση τήρησης του άρθρου 8 του Καν. 1698/2005 περί "ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και έλλειψη διακρίσεων". Πληροφορίες και χρονο-διάγραμμα

Η παραλαβή του πληροφοριακού υλικού από τους ενδιαφερόμενους, σε ηλεκτρονική μορφή, θα γίνεται από τη Δ/νση Προγραμματισμού & Γ.Δ. - Τμήμα Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου, Αχαρνών 5 - Αθήνα ή από τις οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών ή τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η έναρξη κατάθεσης φακέλων ξεκίνησε την Παρασκευή 7/10/2011 και λήγει την Τετάρτη 28/12/2011 και ώρα 15.00.

Ποιες δαπάνες καλύπτει
Δαπάνες για τις οποίες μπορεί να παρέχεται ενίσχυση αφορούν:

• Την κατασκευή ή τη βελτίωση ακινήτων.
• Την προμήθεια και την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας.
• Τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής επένδυσης.
• Τα γενικά έξοδα μέχρι 10% του συνόλου του προϋπολογισμού (όπως αμοιβές μηχανικών) και συμβούλων και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.
• Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, επισήμανση).
• Την απόκτηση πιστοποιητικών ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (ISO, HACCP κ.λπ.).
• Την αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας κειμένων, software telescripteurs), φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για αγροτικές επιδοτήσεις, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: