Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

11/11/11

Πώς θα εξασφαλίσετε γερμανική χρηματοδότηση για επένδυση σε ΑΠΕ

Τον πλήρη οδηγό για τη χρήση του εργαλείου Hermes, δηλαδή του ινστιτούτου εξαγωγικών πιστώσεων της Γερμανίας παρουσίασε χθες σε εκδήλωση για τις ενεργειακές επενδύσεις, ο διευθυντής του τμήματος πιστώσεων για ΑΠΕ του Euler Hermes P. Ahlbrecht.

Υπάρχουν δύο τρόποι: ο πρώτος είναι η χρηματοδότηση μέσω τράπεζας, η οποία εξασφαλίζει από το Hermes ασφάλιση της εξαγωγικής πίστωσης και δεύτερον η εξασφάλιση χρηματοδότησης project finance.

Τι είναι η κάλυψη Hermes

Είναι ένα μέσο προώθησης αλλά και ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη, δεν αποτελεί ωστόσο χρηματοδότηση, αλλά εξασφάλιση σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής. Με άλλα λόγια προϋποθέτει ότι υπάρχει μία τράπεζα που χρηματοδοτεί μια επένδυση. Έτσι για παράδειγμα οι τράπεζες χρησιμοποιούν το Hermes σε περιόδους κρίσης. Δικαιούχοι είναι οι Γερμανοί εξαγωγείς ή και τράπεζες που χρηματοδοτούν γερμανικά έργα.

Σημαντικό είναι να υπάρχει τεχνογνωσία για το Hermes. Το ασφαλίσιμο κομμάτι φτάνει στο 85% της εξαγωγικής δραστηριότητας και καλύπτει ακόμη και τις επιπλέον δαπάνες χρηματοδότησης. Η ασφάλιση καλύπτει διάφορους κινδύνους, όπως π.χ. χρεοκοπία του έργου, οπότε και ενεργοποιείται η κάλυψη και η τράπεζα λαμβάνει την αποζημίωση.

Διαδικασία - Όροι

Για να μπει ένα έργο παρουσιάζεται και αξιολογείται από μία επιτροπή που συμμετέχουν εκπρόσωποι από διάφορα γερμανικά υπουργεία και εμπειρογνώμονες που εξετάζουν εάν είναι επιλέξιμη μια επένδυση.

Τα κριτήρια είναι:
- Η διατήρηση θέσεων εργασίας στο εξωτερικών
- Η υπεραξία για την οικονομία της χώρας στην οποία γίνεται
- Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει όφελος για τη Γερμανία και τις γερμανικές επιχειρήσεις
- Να υπάρχει προβλεψιμότητα του κινδύνου
- Διάρκεια: δεν καλύπτεται διάρκεια κάτω των δύο ετών και έως 18 έτη
- Πρόσθετες εξασφαλίσεις εξετάζονται κατά περίπτωση από εμπειρογνώμονες στο Αμβούργο
- Κατώτατο επιτόκιο σε συνάρτηση με τη διάρκεια του δανείου

Ελλάδα

Στην παρούσα φάση η χρηματοδότηση, τόνισε ο κ. Ahlbrecht, δεν είναι καθόλου εύκολη, αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή περιορισμοί και είναι ανοιχτή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Στο πρώτο μισό του 2011 υποβλήθηκαν αιτήσεις για δύο μεγάλα μεσοπρόθεσμα project, ενώ μεγάλος αριθμός αιτήσεων απορρίφθηκε λόγω του ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια.

Από το 2010 μέχρι Σεπτέμβριο 2011 έχουν δοθεί για την Ελλάδα εγγυήσεις ύψους 87,7 εκατ. ευρώ.

Project Finance

Μια άλλη μορφή κάλυψης που χρησιμοποιείται από το 1990, αφορά στη χρηματοδότηση project finance με προϋπόθεση της κάλυψης μέρους της επένδυσης σε ποσοστό 20-30% από τους επενδυτές. Παράδειγμα τέτοιας χρηματοδότησης ήταν το αεροδρόμιο των Αθηνών που κατασκεύασε η Hochtief.

Προϋπόθεση

- Να υπάρχει εταιρεία ειδικού σκοπού για το έργο
- Να υπάρχει χρηματοδοτικό σχήμα από τράπεζες
- Η χρηματοδότηση είναι συγκεκριμένη

Για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχήμα λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες χρηματοδότησης, το corporate risk αλλά και η δομή της χρηματοδότησης.

Στα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου σχήματος είναι το υψηλό κόστος και επιβάρυνση. Επομένως η χρηματοδότηση αυτή έχει νόημα μόνο για μεγάλα project.

Για παράδειγμα στις ΑΠΕ έχουν χρηματοδοτηθεί: φωτοβολταϊκό της τάξης των 30MW με 70 εκατ. ευρώ και αιολικό (υπεράκτιο) της τάξης των 325MW με 400 εκατ. ευρώ.

Διαδικασία

Η αίτηση γίνεται από τον εξαγωγέα και την τράπεζα: Συνήθως οι τράπεζες δε συμμετέχουν σε χρηματοδοτήσεις για έργα κάτω των 25 εκατ. ευρώ ενώ κάποιοι μιλούν για 50 εκατ.
- Πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση από ειδικούς
- Να υπάρχει προμηθευτής ή γερμανός εξαγωγέας
- Το κομμάτι του έργου που δεν πραγματοποιείται στη Γερμανία ή με γερμανικό εξοπλισμό να μην ξεπερνά το 30%
- Να έχει ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος τεκμηρίωσης που τον αναλαμβάνει η εταιρεία κάλυψης, δηλαδή η τράπεζα που αναλαμβάνει τον κίνδυνο.
- Να υπάρχει έλεγχος αμοιβών και αυτές να είναι σύμφωνες με το τι ισχύει διεθνώς.

Πηγή: www.eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: