Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

1/2/12

Μειώσεις 5% για τους νέους οικιακούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

Μειώσεις στις τιμές που πληρώνονται τα νοικοκυριά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες αλλά και για τους παραγωγούς με μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ.

Για τους οικιακούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας οι μειώσεις είναι 5% και οι τιμές θα αλλάζουν ανά εξάμηνο αντί ανά έτος, ενώ για τους μεγαλύτερους παραγωγούς θα είναι σε πρώτη φάση από αυτόν τον μήνα 12,5% και έπειτα ανά εξάμηνο οι μειώσεις θα είναι 7%.

Οι μειώσεις αυτές αφορούν τους νέους παραγωγούς και όχι όσους έχουν ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ οι μειώσεις γίνονται για τους εξής λόγους: "Στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση τόσο της συνέχισης της λειτουργίας των εγκατεστημένων μονάδων, όσο και της ανάπτυξης νέων." Επίσης το υπουργείο προσθέτει: "Για τη βιωσιμότητα αυτού του μηχανισμού, και τη μείωση του σημερινού σημαντικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού για την πληρωμή των έργων ΑΠΕ του ΔΕΣΜΗΕ, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε σε ευρεία διαβούλευση με τους φορείς της ενεργειακής αγοράς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι απόψεις και οι προτάσεις των φορέων δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=763&language=el-GR."

Εξάλλου, το ΥΠΕΚΑ αναφέρεται στην πορεία των ΑΠΕ, η οποία είναι ανοδική: "Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ σήμερα ξεπερνάει τα 2,4GW. Κυρίαρχες τεχνολογίες είναι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, ενώ ακολουθούν τα μικρά υδροηλεκτρικά και η βιομάζα. Ειδικότερα τα φωτοβολταϊκά, εμφανίζουν μία πολύ δυναμική εικόνα εξέλιξης. Η εγκατεστημένη ισχύς τους τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν 460MW (με εκτίμηση για 580MW το τέλος του 2011), από 198MW που ήταν στο τέλος του 2010".

Τέλος, διευκρινίζεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα το ΥΠΕΚΑ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις εγγυημένων τιμών σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ πέραν των φωτοβολταϊκών.

Πηγή: eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: