Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

10/2/12

Χαμηλότοκα δάνεια από 50.000 έως 500.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις

Δάνεια από 50.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις για να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους με χαμηλά επιτόκια χορηγεί η Eurobank, καθώς είναι η τράπεζα που επελέγη από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης - ΕΤΕΑΝ να αναλάβει την αποκλειστική υλοποίηση της Δράσης «Εξωστρέφεια».

Συνολικά -την επόμενη διετία- θα δοθούν δάνεια ύψους 210 εκατ. ευρώ. Τα 70 εκατ. ευρώ προέρχονται από πόρους του ΕΤΕΑΝ και τα 140 εκατ. ευρώ τα εισφέρει η Eurobank.

Η διάθεση των πόρων είναι στοχευμένη, ώστε να ενισχυθούν η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητά τους και να διευκολυνθεί η επέκταση της δραστηριότητάς τους σε υφιστάμενες ή νέες αγορές.

Το ύψος του κάθε δανείου κυμαίνεται από 50.000 έως 500.000 ευρώ, ενώ το επιτόκιο δανεισμού, λόγω της συμμετοχής του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς και παραμένει σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου (από 5 έως 10 έτη).

Μέσα από τη δράση «Εξωστρέφεια» μπορούν να χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού για βελτίωση προϊόντων και υπηρεσιών, βελτίωσης διαδικασιών και διαχείρισης, διασφάλισης ποιότητας και προτυποποίησης, προβολής σε αγορές στόχους, αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, συσκευασιών και υπηρεσιών κ.ά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι:

Πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ, που είναι υφιστάμενες ή υπό ίδρυση και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

• Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες.
• Να μην εμφανίζουν ασυνέπεια (ληξιπροθεσμία) σε εγγυημένο δάνειο που έχουν λάβει με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ, σε προγράμματα που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ.
• Να διαθέτουν άδεια λειτουργίας ή, για τις υπό ίδρυση, άδεια εγκατάστασης ή νόμιμη απαλλαγή από αυτήν.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λάβουν: Χρεολυτικά δάνεια για κάλυψη επενδυτικού σχεδίου που στόχο έχει τη βελτίωση της εξωστρέφειας.

Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων προωθείται με επενδυτικά σχέδια δημιουργίας ανταγωνιστικών προϊόντων και αύξησης των παραγωγικών δυνατοτήτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές. Για τα επενδυτικά σχέδια απαιτείται η κάλυψη μέρους των δαπανών από ίδια κεφάλαια.

Το ελάχιστο ύψος δανείου ανέρχεται σε 50.000 ευρώ και το μέγιστο ύψος δανείου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση μειωμένης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου κάτω του επιτρεπόμενου ορίου, το μέρος του δανείου που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και η «επιδότηση» επιτοκίου που ωφελήθηκε ο πελάτης επιστρέφονται. Ας σημειωθεί ότι το σύνολο του ποσού του δανείου θα πρέπει να έχει εκταμιευθεί έως την 31-12-2015.

Υπάρχει δυνατότητα τμηματικών εκταμιεύσεων ανάλογα με την πρόοδο του επενδυτικού σχεδίου, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της διετούς περιόδου χάριτος.Η διάρκεια των δανείων είναι 5-10 έτη. Παρέχεται η δυνατότητα έντοκης περιόδου χάριτος έως 2 έτη. Επίσης η διάρκεια του δανείου μπορεί να παραταθεί μέχρι το 50% της αρχικής κατ΄ ανώτατο.

Το δάνειο αποπληρώνεται με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις. Σε περίπτωση πρόωρης, μερικής ή ολικής αποπληρωμής, αυτή γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση.

Ο δανειολήπτης θα πρέπει ακόμα να γνωρίζει ότι το ποσοστό των εμπράγματων εξασφαλίσεων δεν μπορεί να είναι ανώτερο του 130% του ποσού του δανείου.

Ποιες επενδύσεις χρηματοδοτούνται

Οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν δάνεια για:

• Αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, ιδίως φιλικών στο περιβάλλον, που να έχουν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και να ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες αυτοματισμού και ελέγχου ποιότητας.
• Συστήματα διαχείρισης, ιδίως αποθηκών, εμπορευμάτων, αποθεμάτων αυτοματισμού, ελέγχου, σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, εφαρμογή CRM, εφαρμογές ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business), ηλεκτρονικού καταστήματος - αγορών, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, GPS, webcams, PDA's κ.λπ.
• Δαπάνες διασφάλισης ποιότητας, πιστοποίησης προϊόντων, υιοθέτησης συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης.
• Δαπάνες προβολής σε αγορές - στόχους.
• Τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη, συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μελέτες μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
• Απόκτηση και χρήση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταφορά τεχνογνωσίας, ανάπτυξη πρωτοτύπων.
• Κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, μέχρι 20% του ύψους του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.
• Δαπάνες αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, συσκευασιών και υπηρεσιών, που σχετίζονται απολύτως με το επενδυτικό σχέδιο, τα νέα προϊόντα ή τις νέες αγορές και αποτελούν συνθήκη απαραίτητη της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και της λειτουργίας της επιχείρησης μέχρι 20% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Πληροφορίες: Στο ΕΤΕΑΝ (www.tempme.gr).
Στα υποκαταστήματα της Eurobank (www.eurobank.gr).

Τι δεν καλύπτει το πρόγραμμα

Δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση:

• Δαπάνες αγοράς γηπέδων ή κτιριακών εγκαταστάσεων. Εξαιρείται η αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων των οποίων επιτρέπεται η μεταβίβαση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ενωσης και βρίσκονται σε οργανωμένους υποδοχείς μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ) μέχρι 20% του ύψους του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.
• Δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με εξαγωγές, ιδίως δε αυτές που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με τη συνήθη εξαγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης και άλλες δαπάνες που αποκλείονται από τον κανονισμό ΕΚ 1998/2006.
• Δαπάνες για την απόκτηση οχημάτων οδικών εμπορευματικών μεταφορών, οι οποίες χορηγούνται σε επιχειρήσεις που εκτελούν οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων και άλλες δαπάνες που αποκλείονται από τον κανονισμό ΕΚ 1998/2006 (de minimis).
• Δεν είναι επιλέξιμος ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, στις περιπτώσεις που μπορεί να ανακτηθεί, ακόμα και αν δεν ανακτάται.

Πηγή: eisodima.gr

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα:
210.8818474 - 6945976642 (κο
Παππά).




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: