Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

22/2/12

Τρεις λύσεις για υπερχρεωμένους οφειλέτες στεγαστικού δανείου

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με στεγαστικό δάνειο θα ήθελαν να πουλήσουν τα σπίτια τους και να ξεφορτωθούν το χρέος. Μόλις βγούν όμως στην αγορά ως πωλητές διαπιστώνουν ότι οι αγοραστές είναι δυσεύρετοι και αυτοί οι λίγοι που υπάρχουν θέλουν να αγοράσουν το σπίτι για μία μπουκιά ψωμί. Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή;

Ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τρείς λύσεις:

1η: Να πουλήσει το ακίνητο όσο - όσο.
2η: Να προσπαθήσει να συμφωνήσει με την τράπεζα ώστε να γίνει μία αναχρηματοδότηση του δανείου.
3η: Να προσπαθήσει να ρευστοποιήσει κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο με περισσότερο εμπορικό ενδιαφέρον.

Η πρώτη λύση είναι σχετικά πιο απλή και δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις που η ανάγκη για ρευστό είναι πιεστική. Όμως ποιος καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη; Ο δικηγόρος, είναι η απάντηση. Οι νομικοί γνωρίζουν τα νομικά τερτίπια και μπορούν να εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια. Να είστε σίγουροι ότι οι τράπεζες διαπραγματεύονται. Για το λόγο αυτό, συμβουλευτείτε τους ειδικούς για να ξέρετε πόσο πιεστικά είναι τα χρονικά περιθώρια που έχετε.

Η δεύτερη λύση δηλαδή η αναχρηματοδότηση, ακούγεται πιο ρεαλιστική. Είναι όμως συμφέρουσα; Ο βασικός παράγοντας για να μετρήσετε την ορθότητα της επιλογής είναι ο χρόνος. Για παράδειγμα σε ένα 10ετές δάνειο που βρίσκεται στον έβδομο χρόνο αποπληρωμής, ήδη με τις δόσεις πληρώνετε περισσότερο κεφάλαιο και λιγότερους τόκους. Δεδομένου ότι η μηνιαία πληρωμή παραμένει η ίδια αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνετε με γρήγορο ρυθμό το κεφάλαιο. Όταν αναχρηματοδοτήσετε το δάνειο, η διαδικασία θα επαναληφτεί αφού αρχικά ένα πολύ μικρό μέρος της πληρωμής σας θα πηγαίνει στο κεφάλαιο του δανείου. Αν πουλήσετε σε ένα ή δύο χρόνια, τότε το υπόλοιπο της οφειλής θα είναι πολύ μεγάλο σε σύγκριση με το αρχικό δάνειο. Φυσικά στους λογαριασμούς θα πρέπει να βάλετε και το κόστος της αναχρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό, η πρώτη κίνηση είναι να ζητήσετε από την τράπεζα μία ανάλυση για το οφειλόμενο ποσό σήμερα και μετά απο δύο χρόνια με βάση το υφιστάμενο δάνειο. Τα ίδια ακριβώς στοιχεία ζητήστε και για το νέο δάνειο και συγκρίνετε. Μπορεί το αποτέλεσμα να σας εκπλήξει.

Η τρίτη λύση είναι εξίσου ρεαλιστική αρκεί να βρείτε τον αγοραστή .

(πηγή: realestatenews.gr)

Financial Solutions: Μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε όποια λύση επιλέξετε! Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: