Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

16/3/12

Επιδοτήσεις από 15% μέχρι και 50% για συνεργασίες αγροτών και εμπόρων

Ευκαιρίες για χρηματοδότηση σε αγρότες και εμπόρους που θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, προκειμένου να προωθήσουν τα αγροτικά τους προϊόντα, τυποποιημένα και με σήμα στο εξωτερικό, κρύβει ο Επενδυτικός Νόμος.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις κυμαίνονται από 15% μέχρι και 50% και πρόκειται για το πρόγραμμα ένταξης επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς ενίσχυσης της Συνέργειας και Δικτύωσης. Η προθεσμία «τρέχει» μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Μία από τις περιπτώσεις που μπορούν να υποβάλουν προτάσεις είναι εκείνη της σύμπραξης π.χ. πέντε αγροτών, ενός τυποποιητή, μίας εταιρείας μάρκετινγκ, ενός εξαγωγέα και ενός συμβούλου εξαγωγών για τη διοργάνωση ημερίδων ή συναντήσεων στο εξωτερικό.

Τα σχήματα συνέργειας - δικτύωσης λειτουργούν υπό μορφή κοινοπραξίας και απαρτίζονται από 10 τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Αττικής ή στον Νομό Θεσσαλονίκης ή πέντε τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στους λοιπούς νομούς της χώρας. Δυνατότητα συμμετοχής στην κοινοπραξία, με ποσοστό έως 20%, έχουν και ημεδαπά ή αλλοδαπά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Μπορούν να συμμετέχουν με ποσοστό έως 10% και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως Επιμελητήρια κ.ά

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Επενδυτικός Νόμος, τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με τη ζώνη (τρεις ζώνες) που βρίσκεται η περιοχή τους και το μέγεθος της επιχείρησής τους (μεγάλες, μεσαίες και μικρές) κυμαίνονται από 15% έως 50%. Στην Α΄ Ζώνη ανήκουν η Αττική και η Βοιωτία.

Στη Γ΄ Ζώνη είναι οι νομοί της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, τα νησιά που ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και οι παραμεθόριοι νομοί της χώρας. Στη Β΄ Ζώνη είναι όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Το ελάχιστο κόστος του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στις 200.000 ευρώ και το μέγιστο στα 20 εκατ. ευρώ.

Κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής θα πρέπει να τεκμηριώνεται από τουλάχιστον ένα μέλος της κοινοπραξίας η δυνατότητα χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου με ίδια κεφάλαια ή και εξωτερική χρηματοδότηση σε ποσοστό τουλάχιστον 25% του επιλέξιμου, ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Τα ενισχυόμενα σχέδια ενδεικτικά μπορούν να περιλαμβάνουν:

Κοινές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό παραγωγής, προμήθεια ή παροχή υπηρεσιών
Δράσεις ελέγχου ποιότητας,
Δράσεις αποθήκευσης, διακίνησης, έκθεσης και πώλησης εμπορευμάτων,
Κοινή πιστοποίηση και σήμα ποιότητας,
Συνδυαστικές δράσεις στους επιλέξιμους τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Οι ενισχύσεις που παρέχονται αφορούν τις ακόλουθες δαπάνες:

1. Υλικά περιουσιακά στοιχεία, και ειδικότερα:
Την κατασκευή, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ή την αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων.
Την αγορά και εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών μέσων.
2. Αϋλα περιουσιακά στοιχεία, που συνίστανται στην απόκτηση στοιχείων ενεργητικού που προκύπτουν από τη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της απόκτησης δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, τεχνογνωσίας ή μη νομικά κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων. Υπό προϋποθέσεις χρηματοδοτούνται και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Για να υπαχθούν τα επενδυτικά σχέδια στον επενδυτικό νόμο και συγκεκριμένα στο καθεστώς Συνέργειας και Δικτύωσης είναι απαραίτητο να υποβληθούν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες αιτήσεις και δικαιολογητικά που παράγονται από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων-Επενδυτικός Νόμος ή αναπτύσσονται βάσει σχετικών υποδειγμάτων.

1. Αίτηση Υπαγωγής και Ειδικό Ερωτηματολόγιο.

2. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επενδυτικού Νόμου (www.ependyseis.gr).

3. Οικονομοτεχνική μελέτη, σύμφωνα με το Υπόδειγμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επενδυτικού Νόμου (www.ependyseis.gr).

4. Στοιχεία τεκμηρίωσης του κόστους.

5. Δήλωση για το χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως πολύ μικρής ή μικρής.

Πληροφορίες:
Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, Αθήνα, 210-3258800-04
Περιφέρεια Αττικής, 213-2065209 - 213-2065212
Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, Θεσσαλονίκη, 2310-379417 - 2310-379103

Πηγή: eisodima.gr

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: