Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

17/4/12

Μέχρι τις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη βιολογική κτηνοτροφία

Εκπνέει η προθεσμία για όσους θέλουν να ωφεληθούν των ενισχύσεων της βιολογικής κτηνοτροφίας που δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η προθεσμία παρατείνεται μέχρι τις 30 Απριλίου για το πρόγραμμα της «βιολογικής κτηνοτροφίας» μέσα από το οποίο προβλέπονται επιδοτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι είναι οι κτηνοτρόφοι για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, γαλακτοκομικών και κρεατικών.

Μπορούν να υπαχθούν νέοι κτηνοτρόφοι (με περίοδο προσαρμογής που είναι ένας χρόνος από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης) και κτηνοτρόφοι χωρίς περίοδο προσαρμογής.

Επιλέξιμες είναι οι παρακάτω εκτροφές:

•Αίγες και πρόβατα εκτατικής και ημισταυλισμένης εκτροφής. Οι επιδοτήσεις είναι για εκείνους που έχουν περίοδο προσαρμογής μέχρι 180 ευρώ ανά ζώο και για όσους δεν έχουν έως 161 ευρώ.
•Βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση. Οι ενισχύσεις φτάνουν για εκείνους με περίοδο προσαρμογής έως 339 ευρώ ανά ζώο και για τη δεύτερη κατηγορία μέχρι 273 ευρώ.
•Βοοειδή με κρεοπαραγωγική - διπλή κατεύθυνση εκτατικής και ημισταυλισμένης εκτροφής.

Οι επιδοτήσεις είναι έως 166 ευρώ για τους κτηνοτρόφους με και χωρίς περίοδο προσαρμογής. Τα ύψη ενίσχυσης έχουν υπολογισθεί για πυκνότητες βόσκησης 1 Μονάδας Μεγάλου Ζώου ανά εκτάριο (Ha).

Το ένα εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα. Εφόσον η πυκνότητα βόσκησης ανά ΜΜΖ είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη του ενός εκταρίου (Ha), η μέση ανά εκτάριο (Ha) ενίσχυση υπολογίζεται αντίστοιχα με τον πολλαπλασιασμό ή διαίρεση της μέσης πυκνότητας ανά ΜΜΖ με τις προαναφερόμενες ενισχύσεις.

Δικαιούχοι είναι:

1. Οι επαγγελματίες αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα αγρότες), τα φυσικά δηλαδή πρόσωπα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

2. Οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, τα φυσικά και νομικά δηλαδή πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητα αυτή, οι οποίοι επιπλέον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Φυσικά πρόσωπα: Nα λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος

Νομικά πρόσωπα: Nα λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος και να έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο Εμπορικό Δίκαιο. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις πρέπει να αναλάβουν οι δικαιούχοι του προγράμματος ενίσχυσης της βιολογικής κτηνοτροφίας. Αυτές είναι:

•Εντάσσουν στο σύστημα της βιολογικής παραγωγής του Καν. (ΕΚ) 834/2007 τα αγροτεμάχια/ βοσκοτόπους /ζώα που επιθυμούν να εντάξουν.
•Εφαρμόζουν πιστά τις κατευθύνσεις, προδιαγραφές και τεχνικές της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 834/2007.
•Συνάπτουν συμβόλαιο με εγκεκριμένο Οργανισμό Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων και προσκομίζουν στις ελεγκτικές Αρχές βεβαίωση του Οργανισμού για την τήρηση των διατάξεων του Καν. (ΕΚ) 834/2007.
•Τηρούν πενταετές (νέοι δικαιούχοι) ή διετές (δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης) Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) της εκμετάλλευσης στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος εφαρμογής των δεσμεύσεων.
•Επίσης, οι δικαιούχοι της βιολογικής κτηνοτροφίας πρέπει για ολόκληρη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης να εξασφαλίζουν σταθερής έκτασης βοσκότοπο και να διατηρούν τόσες Μονάδες Μεγάλων Ζώων (Μ ΜΖ) ανά κατηγορία ζώου όσες αναφέρονται στη σύμβαση που έχουν υπογράψει για την ένταξή τους.

Αλλες υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων είναι:

•Ολοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υποβάλει υποχρεωτικά Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) έτους 2011.
•Τα αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζώα πρέπει να κατέχονται νόμιμα (ιδιόκτητα/μισθωμένα) και να έχουν δηλωθεί υποχρεωτικά στην ΑΕΕ έτους 2011 του υποψηφίου.
Η διάρκεια των δεσμεύσεων είναι πενταετής για τους νέους δικαιούχους και διετής για τους δικαιούχους με δικαίωμα παράτασης.

Αλλες προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας είναι:

1. Τα υπό ένταξη αγροτεμάχια ? βοσκότοποι πρέπει να έχουν μέγεθος τουλάχιστον 500 τ.μ.

2. Με την Αίτηση Ενίσχυσης προσκομίζεται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Αν δεν έχει ακόμη εκδοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, και εφόσον έχει υποβληθεί η σχετική για την έκδοσή της αίτηση, προσκομίζεται αντίγραφο της αίτησης στον φορέα υλοποίησης. Στην περίπτωση αυτή η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πρέπει να προσκομισθεί το αργότερο μέχρι τη δήλωση εφαρμογής του πρώτου έτους πληρωμής.

3. Τα προς ένταξη ζώα ή βοσκότοποι πρέπει να είναι υποχρεωτικά δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2011 του ενδιαφερομένου.

Η διαδικασία για τη χορήγηση της ενίσχυσης

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στις δράσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων ή στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου & Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων.

Η διαδικασία χορήγησης της κατ' έτος ενίσχυσης είναι:

•Το αργότερο μέχρι την 15η Μαΐου κάθε έτους εφαρμογής, οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση πληρωμής στον φορέα υποβολής της ΑΕΕ
•Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία έναρξης των δεσμεύσεων και εντός 20 εργασίμων, οι δικαιούχοι καταθέτουν στον φορέα υλοποίησης δήλωση εφαρμογής με τα προβλεπόμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά.

Πληροφορίες:

1. Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τηλ.: 210 2128177 και 210 2128178.

2. Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ - Ανταγωνιστικότητα. Τηλ.: 210 5275097

3. Κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) - πρώην Διευθύνσεις Γεωργίας.

4. Στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης www.agrotikianaptixi.gr


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις αγροτικές επιδοτήσεις και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: