Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

3/4/12

Παρατείνεται η προθεσμία για τα CLUSTERS επιχειρήσεων

Μέχρι τις 30 Μαΐου θα είναι δυνατή η υποβολή προτάσεων από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο «ειδικό καθεστώς Συνέργειας και Δικτύωσης του Νόμου 3908/11, για το έτος 2011».

Είναι η πρώτη φορά που προκηρύσσεται το πρόγραμμα, και σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ενώ έχει μεγάλες ευκαιρίες, δεν έτυχε του ανάλογου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Επιδοτεί εταιρείες πάρα πολλών κλάδων της μεταποίησης, του εμποδίου και των υπηρεσιών (περισσότερες από ότι οι υπόλοιπες επιδοτήσεις του Επενδυτικού Νόμου) για κοινές επενδύσεις σε υποδομές αλλά και συμβουλευτικό έργο, εκθέσεις ευρεσιτεχνίες κλπ.

Ποιους αφορά:

• Εντάσσονται επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται από σχήματα συνέργειας και δικτύωσης. Τα κίνητρα που δίδονται είναι επιχορήγηση, και ενίσχυση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

• Είδη επενδύσεων: Ενισχύονται επενδύσεις μεταξύ άλλων για κοινές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό παραγωγής, προμήθεια ή παροχή κοινών υπηρεσιών, δράσεις ελέγχου ποιότητας, αποθήκευσης, δικτύων διανομής, δικτύων προμηθειών, διακίνησης, έκθεσης και πώλησης εμπορευμάτων ή παροχής υπηρεσιών. Επίσης για κοινό εμπορικό σήμα και σύστημα διαδικτυακού εμπορίου, κοινή πιστοποίηση και σήμα ποιότητας, συνδυαστικές δράσεις στους επιλέξιμους τομείς και κλάδους της οικονομίας.

• Δαπάνες που καλύπτονται. Ενισχύεται η κατασκευή, επέκταση, και αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και των συνδεδεμένων με αυτές ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων (συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων), τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων. Χρηματοδοτούνται επίσης άυλα περιουσιακά στοιχεία(μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της απόκτησης δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών εκμετάλλευσης, τεχνογνωσίας ή μη νομικά κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων).

Αν το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει έργα για συμβουλευτικές υπηρεσίες (έως το 50% της συνολικής δαπάνης) καλύπτεται το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους προς ΜΜΕ, (εφόσον δεν αποτελούν συνεχόμενη ή περιοδική δραστηριότητα ούτε συνδέονται με τις συνήθεις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων), το κόστος μίσθωσης, εγκατάστασης και διαχείρισης περιπτέρου για την πρώτη συμμετοχή σε συγκεκριμένη έκθεση. Χρηματοδοτείται και η εφαρμοσμένη έρευνα ή πειραματική ανάπτυξη και απόκτηση και επικύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και άλλων δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

• Πρέπει να αποσκοπούν στην υλοποίηση προγραμμάτων – κοινών δράσεων που θα αξιοποιούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των συμμετεχουσών επιχειρήσεων ή υποδομές που δημιουργούνται με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση ή θα συντελούν στην προσαρμογή στο σύγχρονο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον συγκεκριμένων και γεωγραφικά προσδιορισμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.

• Οι επιχειρήσεις είναι δυνατόν να ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους, που ενσωματώνουν υποστηρικτικές και συμπληρωματικές στην παραγωγική αλυσίδα τους υπηρεσίες, ή σε διαφορετικούς κλάδους αλλά στην ίδια παραγωγική αλυσίδα ή να ανήκουν στον ίδιο κλάδο.

• Λειτουργούν υπό μορφή Κοινοπραξίας και απαρτίζονται από 10 τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης ή από 5 τουλάχιστον επιχειρήσεις για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αν οι δράσεις αναπτύσσονται σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές, τότε ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων υπολογίζεται με βάση την έδρα υλοποίησης των μεγαλύτερων επενδυτικών δαπανών.

• Στην Κοινοπραξία που υποβάλλει το επενδυτικό σχέδιο δύνανται να συμμετέχουν και επιχειρήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με ποσοστό έως 20% μπορούν να μετέχουν ΑΕΙ και Ερευνητικοί Φορείς και με 10% ΝΠΔΔ όπως Επιμελητήρια, ο ΟΠΕ κλπ.

• Αν το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο αφορά σε κοινές υποδομές, μόλις εγκριθεί πρέπει οι επιχειρήσεις να συστήσουν εμπορική εταιρεία ή συνεταιρισμό με μετόχους – εταίρους.

• Αιτήσεις για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων κατατίθενται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών του Υπουργείου Ανάπτυξης, για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια, πλην των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας και στο αντίστοιχο γραφείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για τις υπόλοιπες.

• Το ελάχιστο κόστος του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στις 200.000 ευρώ, και το μέγιστο στα 20.000.000 ευρώ. Το 25% πρέπει να μην προέρχεται από κρατική ενίσχυση.

• Η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης πραγματοποιείται εντός 3 ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

• Παρέχεται δυνατότητα χορήγησης, μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής, προκαταβολής που ανέρχεται σε ποσοστό 30% της εγκριθείσας ενίσχυσης.

Δείτε ποιοι είναι οι επιλέξιμοι τομείς και κλάδοι στην αρχική προκήρυξη:
http://www.ependyseis.gr/sub/nomos3908/files/ada_progr_synerg_kai_dikt_300112_fek_3215_b301_3012201

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: