Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

18/5/12

Ποιες επιχειρήσεις και πώς θα πάρουν τα 433,5 εκατ. από τα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ

Ερχεται μεγάλο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 433,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση έως και 60% των επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων μεταποιητικών, εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Το πρόγραμμα αφορά όλους τους κλάδους και σκοπός είναι να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίοι για την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού τους και την παραγωγή νέων προϊόντων.

Το πρόγραμμα έχει προδημοσιευτεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται σύντομα να καθοριστούν και οι λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τα δικαιολογητικά καθώς και τις επιλέξιμες δραστηριότητες. Θα το τρέξουν όλες οι περιφέρειες της χώρας πλην της Πελοποννήσου.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις:

1. Υφιστάμενες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις

2. Νέες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που δεν έχουν μέχρι την ημερομηνία παραλαβής της επενδυτικής τους πρότασης δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις

3. Υπό σύσταση επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά την παραλαβή του επενδυτικού τους σχεδίου

Oι προϋποθέσεις συμμετοχής όσων δικαιούνται των ενισχύσεων, είναι οι ακόλουθες:

1. Να είναι εγκατεστημένοι ή να προτίθενται να εγκατασταθούν, ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις με το πλήρες αντικείμενό τους, στην ελληνική επικράτεια.

2. Να μην είναι προβληματική επιχείρηση.

3. Να λειτουργούν ή να προτίθενται να λειτουργήσουν αποκλειστικά με νομική μορφή ατομικής επιχείρησης ή Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή μονοπρόσωπης Ε.Π.Ε. ή Α.Ε.

4. Να τηρούν (για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις) ή να δεσμευτούν ότι θα τηρήσουν εφόσον εγκριθούν (για υπό σύσταση επιχειρήσεις) κατά την υποβολή της επενδυτικής πρότασης βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

5. Να μην εκκρεμεί εις βάρος τους διαδικασία ανάκτησης παλαιάς κρατικής ενίσχυσης.

Για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών τριετίας τους θα πρέπει να κυμαίνεται:

•Από 30.000 ευρώ μέχρι 50 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού να μην υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ για εκείνες που είναι στον κλάδο της μεταποίησης και του τουρισμού.
•Από 20.000 ευρώ μέχρι 50 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού να μην υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις των κλάδων του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του κύκλου εργασιών αφορούν στις τρεις τελευταίες κλεισμένες πλήρεις δωδεκάμηνες διαχειριστικές χρήσεις ή, εφόσον δεν υπάρχουν, στις δύο τελευταίες κλεισμένες πλήρεις δωδεκάμηνες διαχειριστικές χρήσεις.

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών προσδιορίζεται από το σχετικό φορολογικό έντυπο της κάθε επιχείρησης. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης κυμαίνεται:

•Από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τις μεταποιητικές και τις τουριστικές επιχειρήσεις.
•Από 20.000 έως 100.000 ευρώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις και για εκείνες του κλάδου των υπηρεσιών.

ΣΕ 1 Ή 2 ΔΟΣΕΙΣ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ
Δυνατότητα λήψης προκαταβολής

Η καταβολή της δημόσιας επιχορήγησης γίνεται σε μία ή δύο δόσεις με αντίστοιχη υλοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και ύστερα από επιτόπια πιστοποίηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης. Παρέχεται στον δυνητικό δικαιούχο της ενίσχυσης η δυνατότητα αιτήματος προκαταβολής έναντι του υποβαλλομένου επενδυτικού σχεδίου, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, το ύψος της οποίας δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνει σε ποσοστό το 60% του ποσού της επιχορήγησης (δημόσιας δαπάνης). Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της προκαταβολής είναι η κατάθεση στον Ε.Φ.Δ. τουλάχιστον ισόποσης (με το ύψος της προκαταβολής) εγγυητικής επιστολής τραπέζης που λειτουργεί νόμιμα στην ελληνική επικράτεια ή σε κράτος-μέλος της ΕΕ.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή της δημόσιας επιχορήγησης και της προκαταβολής θα ορίζονται αναλυτικά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση της προκήρυξης.

Ποσοστά επιχορήγησης και επιλέξιμες δαπάνες

Από 40% έως 60% κυμαίνονται τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων και ανάλογα με την περιφέρεια όπου ανήκει η επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά ενίσχυσης στην Αν. Μακεδονία, τη Θράκη, την Ηπειρο και τη Δ. Ελλάδα θα είναι 60% για τις μικρές και 50% για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά, την Κρήτη και το Β. Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυσης για τις μικρές επιχειρήσεις είναι 50% και για τις μεσαίες 40%. Σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο τα αντίστοιχα ποσοστά χρηματοδότησης είναι 50% και 40%.

Οι επιλέξιμες δαπάνες ανά κλάδο είναι οι εξής:

Μεταποίηση
•Δημιουργία, επέκταση, αναβάθμιση χώρων παραγωγής, αποθήκευσης, διάθεσης, λειτουργίας και διοίκησης της επιχείρησης.
•Διαφοροποίηση - εκσυγχρονισμός διαδικασιών παραγωγής, αποθήκευσης, διάθεσης, λειτουργίας και διοίκησης της επιχείρησης.
•Εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων ή διαδικασιών.
•Προστασία περιβάλλοντος, περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις και εξοικονόμηση ενέργειας.
•Ανάπτυξη καινοτομιών στην παραγωγική διαδικασία.
•Εισαγωγή Τεχνολογιών Πληροφορικής.

Εμπόριο και Παροχή Υπηρεσιών
•Δημιουργία, επέκταση, αναβάθμιση χώρων διοίκησης και ανάπτυξης εργασιών της επιχείρησης.
•Εξορθολογισμός - εκσυγχρονισμός υπηρεσιών, λειτουργιών και διοικητικών διαδικασιών της επιχείρησης.
•Εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας.
•Προστασία περιβάλλοντος, περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις και εξοικονόμηση ενέργειας.
•Ανάπτυξη καινοτομιών.

Τουρισμός
•Δημιουργία, επέκταση, αναβάθμιση κτιρίων και εγκαταστάσεων τουριστικών καταλυμάτων.
•Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση υπηρεσιών και διοικητικών διαδικασιών της επιχείρησης.
•Εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας των υπηρεσιών.
•Προστασία περιβάλλοντος, περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις και εξοικονόμηση ενέργειας.
•Ανάπτυξη καινοτομιών στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Στις επιλέξιμες δαπάνες δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ οποιασδήποτε κατηγορίας δαπανών, εκτός εάν βαρύνει πραγματικά και οριστικά τον δικαιούχο της ενίσχυσης. Ο ΦΠΑ που δεν μπορεί να ανακτηθεί από τον δικαιούχο μπορεί να θεωρηθεί επιλέξιμη δαπάνη.

Δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες που πραγματοποιούνται σε περισσότερες της μίας περιφέρειας στο πλαίσιο ενός επενδυτικού σχεδίου ανεξάρτητα από τον χρόνο πραγματοποίησής τους. Επίσης δεν θα χρηματοδοτούνται δαπάνες που αφορούν την αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, μεταφορικού μέσου ή αγορά εξοπλισμού μεταφορικού μέσου.

Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δημιουργία, επέκταση, αναβάθμιση κτιρίων επί ακινήτου που δεν ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον δυνητικό δικαιούχο της ενίσχυσης. Κατ' εξαίρεση, περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες δαπάνες η δημιουργία, επέκταση, αναβάθμιση κτιρίων εφόσον υπάρχει παραχώρηση χρήσης ή μίσθωση ή νόμιμη σύσταση επικαρπίας επί του ακινήτου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον οκτώ ετών από την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης. Η προσκόμιση του δικαιολογητικού περιλαμβάνεται στο «έντυπο υποβολής πρότασης» του δυνητικού δικαιούχου.

Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούν οι προτάσεις

Τα κριτήρια αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων θα λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κρίση και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας της χώρας και θα ισχύσουν οριζόντια και για τις δώδεκα περιφέρειες της χώρας, ανεξάρτητα από το κανονιστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σε ό,τι αφορά το ποσοστό χρηματοδότησης.

Αυτά θα αφορούν κατά περίπτωση κυρίως:

•Την επιχειρηματική ικανότητα και συνέπεια στις συναλλαγές του δυνητικού δικαιούχου της ενίσχυσης
•Τη δυνατότητα διάθεσης της ίδιας συμμετοχής (εφόσον προβλέπεται στο χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης)
•Τη βιωσιμότητα της επιχείρησης
•Τη διατήρηση ή/και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης
•Τον επιχειρησιακό και τεχνικό σχεδιασμό της επένδυσης
•Τη συμβολή της επενδυτικής πρότασης στην ανάπτυξη της καινοτομίας, των τεχνολογιών πληροφορικής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Τελική βαθμολογία
Μία επενδυτική πρόταση, για να προχωρήσει στην κατ' ουσία αξιολόγησή της, θα πρέπει κατ' αρχήν να χαρακτηριστεί πλήρης, στη συνέχεια παραδεκτή και να βαθμολογηθεί. Η τελική βαθμολογία μιας παραδεκτής επενδυτικής πρότασης για να θεωρηθεί θετικά αξιολογημένη δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από μια ελάχιστη βαθμολογία (π.χ. 60 σε σύνολο 100) η οποία και θα προσδιοριστεί από την Κοινή Υπουργική Απόφαση της προκήρυξης.

Οσες επενδυτικές προτάσεις έχουν βαθμολογία μικρότερη αυτής της ελάχιστης βάσης χαρακτηρίζονται «αρνητικά» αξιολογημένες επενδυτικές προτάσεις και δεν επιχορηγούνται ακόμα και αν υπάρξει αδιάθετο υπόλοιπο του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Πληροφορίες:
Στοιχεία για την εν λόγω προδημοσίευση είναι διαθέσιμα στους ιστότοπους www.ependyseis.gr, www.espa.gr, www.startupgreece.gov.gr.

Επιπλέον σχόλια και ερωτήσεις μπορoύν να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του www.espa.gr στην Ενότητα Υποβολή Ερωτημάτων (σύνδεσμος http://www.espa.gr/el/Pages/HelpDesk.aspx) και στις διευθύνσεις mme@mnec.gr και infoespa@mnec.gr.

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: