Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

16/5/12

"Παγώνουν" οι πρωτοβουλίες για επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ

Στα χαρτιά, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, παραμένουν οι πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί το προηγούμενο διάστημα για την επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ. Μεταξύ αυτών, το Ταμείο Εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το Μέσο Επιμερισμού για τη χρηματοδότηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και των έργων υποδομής, ενώ σημαντικές αρρυθμίες παρατηρούνται και στην εκτέλεση των έργων που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται με κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατακλύζεται με ερωτήματα από δήμους, Περιφέρειες και άλλους αρμόδιους φορείς που διαχειρίζονται κονδύλια του ΕΣΠΑ, για το κατά πόσο θα πρέπει να προχωρήσουν σε προκηρύξεις έργων, τα οποία έχουν ούτως ή άλλως εγκριθεί και θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να εξελίσσονται κανονικά.

Στο 34% η απορρόφηση
Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ δεν ξεπερνά σήμερα το 34%, ενώ τα μισά από τα 181 έργα, που παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζουν αδυναμίες στην ομαλή υλοποίησή τους και απαιτούν πρόσθετες παρεμβάσεις.

Σε πλήρη αδράνεια έχουν, άλλωστε, περιέλθει οι πρωτοβουλίες που απαιτούν πολιτική εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι οποίες είχαν δρομολογηθεί μετά από πολύμηνες συζητήσεις.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης παραδέχονται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, που πρωτοστατεί στη συγκρότηση των δύο Ταμείων Εγγυήσεων, απαιτεί να έχει επίσημο συνομιλητή και η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης μέχρι στιγμής, έχει οδηγήσει στο πάγωμα των σχετικών συζητήσεων.

Το πιο σημαντικό είναι το Ταμείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχει συμφωνηθεί να προικοδοτηθεί με 500 εκατ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και η λειτουργία του οποίου έμπαινε στην τελική της φάση. Την ίδια τύχη έχει και το Μέσο Επιμερισμού, ο μηχανισμός δηλαδή που έχει συμφωνηθεί να δημιουργηθεί προκειμένου να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα, που έχουν σταματήσει μετά τη διακοπή της χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες.

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: