Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

31/5/12

Δέκα βήματα για τη ρύθμιση τραπεζικών οφειλών

Το 15% των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων σήμερα βρίσκεται σε αδυναμία να αποπληρώσει το δάνειο. Όσο δυσάρεστη και αν είναι η κατάσταση, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες πρέπει να χειριστούν την αδυναμία αυτή ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις δυνητικές τους απώλειες.

Προσπαθήσαμε λοιπόν να συντάξουμε ένα σύντομο οδηγό για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε με επιτυχία αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

1. Μη πανικοβληθείτε. Είναι σίγουρα μία δυσάρεστη κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκτός από εσάς και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Έλληνες. Για αυτό ηρεμήστε και ετοιμάστε ένα σχέδιο δράσης.
2. Επικοινωνήστε με ειδικούς και ζητήστε πληροφορίες για το ισχύον πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων ανάλογων με το δικό σας. Ρωτήστε επίσης αν έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από την εμπειρία άλλων καταναλωτών για την τακτική που ακολουθεί η τράπεζα από την οποία έχετε πάρει το δάνειο.
3. Εχετε πλέον μία εικόνα των περιθωρίων χειρισμού αλλά και της πολιτικής της τράπεζας. Εφοδιασμένοι με αυτή τη γνώση, ήλθε η ώρα να αντιμετωπίσετε την τράπεζα. Προσπαθείστε να βρείτε τον αρμόδιο για να συζητήσετε . Περιγράψτε του την κατάσταση και ζητήστε του να σας βοηθήσει για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Μη σας φοβήσουν τα λόγια του ούτε το μελοδραματικό ύφος. Η τράπεζα θέλει τα χρήματά της και όχι το σπίτι σας.
4. Από τη συζήτηση θα προκύψουν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις. Ζητήστε από την τράπεζα να σας τις δώσει γραπτώς και ανανεώστε το ραντεβού σας. Προσοχή μην αποδεχτείτε σε αυτή τη φάση καμία από τις προτάσεις.
5. Έχοντας, στα χέρια σας τις προτάσεις, προσπαθήστε με τη βοήθεια ενός ειδικού να τις ποσοτικοποιήσετε. Παράλληλα, συντάξτε ένα πλάνο εσόδων - δαπανών και αξιολογήστε με βάση αυτό τις προτάσεις.
6. Πλέον, ξέρετε τις προτάσεις της τράπεζας και τις δικές σας δυνατότητες. Ήλθε ή ώρα να ζητήσετε τη γνώμη ειδικών - κυρίως νομικών - για να διαμορφώσετε την αντιπρότασή σας αλλά και για να συντάξετε μία λίστα ερωτημάτων για τα «ψιλά γράμματα» που αποτελούν πάντα τον κρυμμένο άσσο της τράπεζας.
7. Επιστρέψτε στην τράπεζα και ξεκινήστε να παρουσιάζετε την δική σας αντιπρόταση. Σίγουρα η κουβέντα θα ξεκινήσει με ένα ξερό «όχι», αλλά μη πτοείστε. Συνεχίστε, επιμένετε και στην ανάγκη ζητήστε την παρουσία του συμβούλου σας κατά τη συζήτηση. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το νομικό πλαίσιο σας επιτρέπει κινήσεις «καθυστέρησης» και αυτό το γνωρίζουν οι τράπεζες.
8. Σίγουρα η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε μία διευθέτηση. Ζητήστε τη γραπτώς με κάθε λεπτομέρεια. Ζητήστε επίσης το σχέδιο της συμφωνίας που θα κληθείτε να υπογράψετε και συζητήστε το με τον νομικό σας, ώστε να έχετε πλήρη γνώση της συμφωνίας.
9. Αν δεν έχετε κάποιες τροποποιήσεις και αφού είστε σίγουροι για τις οικονομικές παραμέτρους της απόφασης, προχωρήστε.
10. Σε κάθε περίπτωση , θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τράπεζες δεν είναι παντοδύναμες και ότι το μόνο που δεν θέλουν είναι το πολιτικό κόστος των πλειστηριασμών γιατί ο εφιάλτης τους είναι το «κίνημα των αγανακτισμένων πελατών». Με πολύ απλά λόγια …προχωρήστε.

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις δικαστικές και εξωδικαστικές ρυθμίσεις οφειλών για επιχειρήσεις, ιδιώτες, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κλπ. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: