Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

20/7/12

Ποιοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα JESSICA

Την ώρα που η αγορά στενάζει από τη «λειψυδρία» ρευστού και οι επιχειρήσεις κλυδωνίζονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μια χρηματοδοτική όαση συνολικού προϋπολογισμού 258 εκ. ευρώ έκανε την εμφάνισή της και ακούει στο όνομα του προγράμματος JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas). Είναι ένας νέος τρόπος χρηματοδότησης επενδύσεων που αξιοποιεί κοινοτικούς και κρατικούς πόρους, αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια.

Πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο «νέας γενιάς», το οποίο παρέχει στον επενδυτή χαμηλότοκο δάνειο μέχρι και στο 70% της επένδυσης, το 30% μπορεί να είναι συνδυασμός από άλλο τραπεζικό δάνειο, συνήθους μορφής (10%), και το υπόλοιπο από ίδια κεφάλαια (γη, πάγια, χρηματικά διαθέσιμα).

Η ιστορία ξεκινά σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη φάση της προετοιμασίας του σχεδιασμού της προγραμματικής περιόδου 2007 - 2013 και λαμβάνει σάρκα και οστά με το ΕΣΠΑ όπου η στρατηγική ανάπτυξης των αστικών κέντρων αναπτύσσεται ως συνδυασμός των παρακάτω στοιχείων:
1. Πολυκεντρικότητα
2. Ενίσχυση των τάσεων δικτύωσης μεταξύ αστικών κέντρων
3. Βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών και περιορισμός της αστικής διάχυσης
4. Αειφορική ανάπτυξη των πόλεων (αύξηση πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων, ολοκληρωμένες υποδομές αστικών εξυπηρετήσεων, αστικές αναπλάσεις, δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, μείωση των οικιακών αποβλήτων)
5. Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στα αστικά κέντρα
6. Βελτίωση της πληροφόρησης σχετικά με τις εξελίξεις στα αστικά κέντρα.

Ο μηχανισμός χρηματοδότησης αντλεί κεφάλαια από τους πόρους του ΕΣΠΑ, από τους χρηματοπιστωτικούς φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και από ιδιώτες που επιθυμούν να επενδύσουν τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους, αυτά τα διοχετεύει στην αγορά και ειδικότερα σε επενδυτές οι οποίοι, με ώριμες επενδυτικές προσπάθειες επιδιώκουν την ανάπτυξή τους.

Οι επενδυτές που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα JESSICA είναι:

 Δημόσιοι φορείς ( π.χ. οι ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις τους, υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.λπ.)
 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κ.λπ.)
 Σχήματα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με ειδικό σκοπό την υλοποίηση συγκεκριμένου έργου.
Τα έργα τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) είναι όλες οι επενδυτικές προτάσεις που περιλαμβάνονται σε Ολοκληρωμένα Σχέδια Αειφόρου Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑΑ) και αφορούν τους εξής τομείς:
 Αστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της ύδρευσης και αποχέτευσης, της ενέργειας κ.λπ.
 Χώροι της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, για τουρισμό ή άλλες αειφόρους χρήσεις
 Επαναξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποξήλωσης εγκαταστάσεων και της εξυγίανσης
 Χώροι γραφείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τους τομείς της πληροφορικής και/ ή της έρευνας και ανάπτυξης
 Πανεπιστημιακά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών, βιοτεχνολογικών και άλλων εξειδικευμένων εγκαταστάσεων
 Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης.

Οι προϋποθέσεις ένταξης ενός έργου από τους παραπάνω τομείς στη χρηματοδότηση του JESSICA είναι:

 Να διασφαλίζεται η επίτευξη σημαντικών αναπτυξιακών ή/και κοινωνικών ή/και περιβαλλοντικών ωφελειών
 Να εντάσσονται στον αντίστοιχο χρηματοδοτούμενο άξονα προτεραιότητας των αντίστοιχων ΠΕΠ
 Να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων
 Να συνοδεύονται από ένα άρτιο και αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο και τη σχετική επιχειρηματική εμπειρία από πλευράς φορέα υλοποίησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης
 Να παρουσιάζουν πριν από οποιαδήποτε προεξόφληση, θετικές σωρευτικές ταμειακές ροές από λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες και να δύνανται να αποπληρώσουν τη συνολική χρηματοδότηση που έλαβαν
 Να έχουν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των εκλεγμένων τοπικών αρχών.

Η διαδικασία για την έγκριση της χρηματοδότησης γίνεται μέσω του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) που είναι οι αποδέκτες της αίτησης και των συνοδευτικών δικαιολογητικών και αφού εξεταστεί αν η επενδυτική πρόταση πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.
Το χρονικό περιθώριο υποβολής των αιτήσεων ήδη τρέχει και είναι από την προκήρυξή του προγράμματος μέχρι την εξάντληση των κεφαλαίων τα οποία μέχρι την 30/6/2015 θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί.

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: