Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

10/9/12

Πιο ελαστικός γίνεται ο «Τειρεσίας» για τους επιχειρηματίες

Στην ελαστική μεταχείριση των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρηματιών που μπήκαν στη μαύρη λίστα της «Τειρεσίας» την περίοδο της κρίσης, δηλαδή μετά το 2009, προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα ή σε επιδοτούμενα προγράμματα, που απαιτούν καθαρό μητρώο συναλλακτικής συμπεριφοράς. Η λύση αυτή συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και προβλέπει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση όσων εντάχθηκαν την επίμαχη περίοδο, αλλά κατάφεραν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Βασικός άξονας των θέσεων που θα παρουσιάσει η ΕΕΤ έως το τέλος Σεπτεμβρίου είναι η ανάγκη να διαφυλαχθεί η αντικειμενικότητα της πληροφόρησης, που παρέχει η «Τειρεσίας» και η παρέμβαση που θα επιχειρηθεί να περιοριστεί στη χρήση της από τις τράπεζες ή από άλλους φορείς. «Οταν έχεις πυρετό, δεν σπας το θερμόμετρο», σημειώνουν με έμφαση τραπεζικά στελέχη, επιμένοντας ότι το αρχείο των πληροφοριών της «Τειρεσίας» δεν θα πρέπει να αλλοιωθεί ως προς το περιεχόμενό του. Μεταξύ των επιχειρημάτων που επικαλούνται είναι το γεγονός ότι ο χρόνος τήρησης των στοιχείων στη μαύρη λίστα είναι μεταξύ των μικρότερων που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς μετά τον τελευταίο νόμο περιορίστηκε στα δύο χρόνια.

Στοιχεία από τη μελέτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ερευνας Πιστώσεων (European Credit Research Institute) επιβεβαιώνουν ότι ο μέσος χρόνος διαγραφής των στοιχείων αθέτησης οικονομικών υποχρεώσεων από άλλα ευρωπαϊκά συστήματα υπερβαίνει τους 36 μήνες μετά την τακτοποίησή τους, ενώ σε κάποιες χώρες, όπως η Αυστρία, φθάνει τα 7 χρόνια ή ακόμα και τα 15 χρόνια σε χώρες όπως η Ρωσία. Ανάλογη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνει ότι η μείωση της πληροφόρησης μειώνει τη χρηματοδότηση, καθώς υποχρεώνει την τράπεζα να γίνει πιο συντηρητική και μάλιστα με τρόπο αδιάκριτο, εφαρμόζοντας αυστηρότερα κριτήρια για το σύνολο των πελατών και όχι σε εξατομικευμένη βάση.

Παρά το γεγονός ότι οι χρόνοι τήρησης των στοιχείων συρρικνώθηκαν στα δύο χρόνια για τη σφράγιση επιταγής ή τη διαμαρτυρία συναλλαγματικής, στα τρία χρόνια για την έκδοση διαταγής πληρωμής και στα τέσσερα χρόνια για πλειστηριασμό ακινήτων ή κινητών αξιών, η εμπειρία των δύο τελευταίων χρόνων δείχνει ότι η θετική επίπτωση στην πιστοληπτική αξιολόγηση των ιδιωτών είναι περιορισμένη, καθώς υπό το βάρος της συνεχιζόμενης ύφεσης, ο κύριος όγκος των επαγγελματιών έχει ενταχθεί στη μαύρη λίστα, η οποία μάλιστα μεγαλώνει διαρκώς. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι παρά αποτέλεσμα της τραγικής επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, που αυξάνει τα φαινόμενα σφράγισης επιταγών και μη πληρωμής συναλλαγματικών και δανείων, ακόμα και για τις περιπτώσεις που διεγράφησαν το 2010 από τη μαύρη λίστα, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του νόμου. Το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται αποφασισμένο να κάνει πιο ελαστικά τα κριτήρια δανειοδότησης, παρέχοντας ένα είδος αμνηστίας στα θύματα της κρίσης.

Πηγή: eisodima.gr


Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με προβλήματα Τειρεσία, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.8818474 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: