Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

15/9/12

Ποιες αλλαγές έρχονται στον επενδυτικό νόμο

Ανοιχτός όλο το χρόνο θα είναι ο επενδυτικός νόμος με τις αιτήσεις των επιχειρηματιών να ελέγχονται από τις τράπεζες, ενώ η γενική γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων μετατρέπεται σε «one stop shop» προκειμένου να «τρέχει» τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τα μεγάλα projects.

Αυτές είναι οι κύριες αλλαγές που έρχονται στον επενδυτικό νόμο και το θεσμικό πλαίσιο για το fast track και τις οποίες επεξεργάζεται με νομοσχέδιο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός των βελτιώσεων είναι η περαιτέρω επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία των δύο επενδυτικών εργαλείων αλλά και η διαπίστωση, ιδίως για το θεσμικό πλαίσιο του fast track πως δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα είναι έτοιμες προς δημόσια διαβούλευση στο τέλος του Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Κίνητρα
Σε ό,τι αφορά τον επενδυτικό νόμο οι κύριες αλλαγές που έρχονται με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου αποσκοπούν στην προσέλκυση όλο και περισσότερων επενδυτών με κίνητρα που ανταποκρίνονται στη σημερινή οικονομική κατάσταση αλλά και στη διαφάνεια, μετά και τα τελευταία κρούσματα διαφθοράς που είχαν αποκαλυφθεί στη διεύθυνση επενδύσεων.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτικός νόμος θα είναι ανοιχτός για την υποβολή αιτήσεων επενδυτικών σχεδίων προς χρηματοδότηση όλο τον χρόνο και κάθε εξάμηνο θα γίνεται η αξιολόγηση. Τώρα, η κατάθεση των φακέλων έχει οριστεί κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο.

Τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται εναλλακτικά είτε από τις τράπεζες είτε από ελεγκτικές ιδιωτικές εταιρείες πιστοποιημένες. Μάλιστα για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των ελέγχων τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες θα έχουν αστική ευθύνη έναντι του Δημοσίου. Δηλαδή σε περίπτωση που σημειωθεί παρατυπία θα είναι υποχρεωμένες να αποζημιώσουν το Δημόσιο για τα χρήματα που έχει διαθέσει στην επιχείρηση.

Σημαντική είναι και η αλλαγή ως προς το καθεστώς των ενισχύσεων. Μέχρι τώρα κυριαρχούσε η λογική των φοροαπαλλαγών. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής ύφεσης και της πτώσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ένα τέτοιο κίνητρο δεν βοηθά τους επενδυτές.

Έτσι στον σχεδιασμό είναι να ενταθούν οι επιχορηγήσεις κυρίως στα μικρά επενδυτικά σχέδια, ενώ για τα μεγαλύτερα θα ισχύει ένας συνδυασμός φοροαπαλλαγών και επιχορηγήσεων. Πηγές σημειώνουν, ότι οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Απρίλιο, αν και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί πολύ νωρίτερα στη Βουλή. Κι αυτό για να μην αιφνιδιαστεί η αγορά.

Fast Track
Βελτιώσεις, με το ίδιο νομοσχέδιο, έρχονται και στο θεσμικό πλαίσιο για το fast track.

Οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στις διατάξεις του νόμου για τις γρήγορες διαδικασίες αδειοδοτήσεων ακόμη δεν έχουν προχωρήσει τις επενδύσεις τους, αφού το κυριότερο στοιχείο που παρατηρείται είναι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων φορέων για την προώθηση των απαραίτητων αποφάσεων που θα άρουν τα εμπόδια.

Οne stop shop
Έτσι, για τον λόγο αυτό η γενική γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων θα λειτουργεί σαν one stop shop. Θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων όλες τις διαδικασίες προκειμένου να υλοποιούνται τα μεγάλα στρατηγικά σχέδια.

Αλλαγές έρχονται και στην «Invest in Greece», όπου δημιουργείται ειδική υπηρεσία προκειμένου να συγκεντρώνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές επενδύσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στην ολοκλήρωση των αδειοδοτικών διαδικασιών είναι δύο από τα μεγάλα projects που εντάχθηκαν στον νόμο fast track. Πρόκειται για το «Ηλιακό Βέλος Ένα», της ΔΕΗ που προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου «μαμούθ» συνολικής ισχύος 200 Μεγαβάτ στην Κοζάνη και για τα «Χρυσωρυχεία Θράκης».

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: