Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

19/10/12

Με βάση το εισόδημα του δανειολήπτη η ρύθμιση δανείων

Με βάση το εισόδημα του κάθε δανειολήπτη οι τράπεζες θα ρυθμίζουν τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, ενώ για εκείνους που το ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 20.000 ευρώ, οι δόσεις θα διαμορφωθούν στο 30% των μηνιαίων αποδοχών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις τράπεζες, προσανατολίζεται να βάλει πλαφόν τις 20.000 ευρώ (μπορεί το ποσό να αυξηθεί λίγο περισσότερο) ετήσιο ατομικό εισόδημα. Οι δανειολήπτες αυτοί, που έχουν δηλαδή μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 1.400 ευρώ θα μπορούν να καταβάλλουν για δόσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος τους, δηλαδή 420 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο βρίσκεται η σολομώντεια λύση, για να ικανοποιηθεί και η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση της δόσης στο 30% του διαθέσιμου εισοδήματος. Και παράλληλα αποκλείεται το ενδεχόμενο οριζόντιας λύσης για όλους.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί, ακόμα και όταν αφορούν την πρώτη κατοικία. Και εδώ αναζητείται η χρυσή τομή, ώστε να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους τους δανειολήπτες που είναι «κατ’ επάγγελμα» κακοπληρωτές και σε εκείνους που λόγω της οικονομικής συγκυρίας βρέθηκαν σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ασκεί έντονες πιέσεις να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, που είναι «παγωμένοι» από το 2008. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2012, προστατεύονται από τη διαδικασία του πλειστηριασμού ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων που η αντικειμενική τους αξία είναι έως 200.000 ευρώ. Επίσης προστατεύεται η πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως ποσού, ενώ όσοι δανειολήπτες προσφεύγουν στα δικαστήρια και ζητούν να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη, «σώζουν» το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό, αφού ο νόμος προβλέπει ότι δεν εκποιείται η πρώτη κατοικία, αν ρυθμιστεί ποσό που αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι χιλιάδες οι διαταγές πληρωμής που έχουν εκδοθεί από το 2008 και μετά για πλειστηριασμούς ακινήτων.

Όμως σε καμιά περίπτωση -όπως αναφέρουν κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη- δεν θα βγουν μαζικά «στο σφυρί» ακίνητα. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση την αγορά ακινήτων.

Το ζήτημα είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε:

- Να επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί

- Οι δανειολήπτες να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να «κερδίσουν» το σπίτι τους.

- Να περιοριστεί η κατακόρυφη άνοδος των κόκκινων δανείων, που στα καταναλωτικά φτάνει στο 30% και στα στεγαστικά προσεγγίζει το 20%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δανειολήπτης που αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της οικονομικής συγκυρίας θα μπορεί να μείνει στο σπίτι του και για ένα χρονικό διάστημα να πληρώνει μία δόση που θα είναι σαν ενοίκιο. Και στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του θα του χορηγείται νέο δάνειο -προφανώς χαμηλότοκο- για να μπορέσει να κρατήσει το σπίτι του.

Επίσης, εξετάζονται αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη και κυρίως στο σκέλος του «παγώματος» της οφειλής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Σήμερα, όσοι δανειολήπτες προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία και ζητούν υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου. Με δεδομένο ότι ο όγκος των προσφυγών είναι μεγάλος -πάνω από 200.000- οι υποθέσεις παίρνουν δικάσιμο μετά από δύο χρόνια. Και για τα δάνεια αυτά δεν πραγματοποιείται καμιά πληρωμή όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Αποτελεσματικές δικαστικές και εξωδικαστικές ρυθμίσεις οφειλών για επιχειρήσεις, ιδιώτες, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κλπ. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: