Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

15/2/13

«Ψηφιακές» ενισχύσεις έως και 80% από το ICT4GROWTH

Δυνατότητα χρηματοδότησης νέων και υφιστάμενων εταιρειών που παράγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών, παρέχει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ICT4GROWTH» ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Οι «ψηφιακές» ενισχύσεις φθάνουν έως και 80% σε κάθε είδους επιχείρηση που θέλει να ενσωματώσει σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής κι επικοινωνιών για να παράγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Πρόκειται για πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με τίτλο «Ενίσχυση Επιχειρήσεων για την Υλοποίηση Επενδυτικών Σχεδίων Ανάπτυξης – Παροχής Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας».

Η δράση που έχει σχεδιαστεί και είναι έτοιμη να βγει στον «αέρα», ενισχύει ώριμα επενδυτικά σχέδια για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, που αφορούν ή βασίζονται σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Προτεραιότητα θα δοθεί σε επενδύσεις που απευθύνονται σε δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της διεθνούς οικονομίας, σε τομείς που μπορούν να προσδώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ελληνική οικονομία καθώς και σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα υπηρεσιών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν:
•Ενέργεια και πράσινη ανάπτυξη (προϊόντα και υπηρεσίες για smart grids, διαχείριση ενεργειακών πόρων, κ.λπ.).
•Γεωργία, αλιεία και τρόφιμα (π.χ. ιχνηλασιμότητα και ασφάλεια τροφίμων, αυτοματοποιημένη διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων κ.λπ.).
•Τουρισμός, πολιτισμός και ψυχαγωγία (online gaming, destination mgt, virtual tours κ.λπ.).
•Υγεία και Πρόνοια (υποστήριξη ηλικιωμένων ή ασθενών με χρόνιες παθήσεις, τηλεϊατρική κ.λπ.).
•Ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
•Μεταφορές.
•Η νέα παγκόσμια αγορά του Ιντερνετ.

Προτάσεις μπορούν να υποβάλουν μεμονωμένες υφιστάμενες, νεοϊδρυθείσες και υπό σύσταση επιχειρήσεις ή συμπράξεις εταιρειών, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα ποσοστά ενίσχυσης ανάλογα με την κατηγορία των ενεργειών κυμαίνονται από 35% έως 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από 15% έως 65% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι κατηγορίες επενδύσεων είναι:

1. Μεσαίου μεγέθους επενδυτικά σχέδια που ξεκινούν από 300.000 και φτάνουν μέχρι 5 εκατ. ευρώ.

2. Επενδυτικά σχέδια σημαντικού εύρους που φτάνουν έως 20 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

Σημαντική συμβολή στην απασχόληση: Να δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης, κατ' ελάχιστο μία θέση ισοδύναμης πλήρους εργασίας ανά 100.000 ευρώ εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Στοχευμένη περιφερειακή διάσταση: Είναι επιλέξιμες επενδύσεις μόνο στις Περιφέρειες που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση.

Ανώτατο όριο μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στη δράση: Η δημόσια δαπάνη που κατευθύνεται σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% του συνόλου της προβλεπόμενης δαπάνης.

Σύνταξη της πρότασης στην αγγλική γλώσσα (εξαιρούνται τα δικαιολογητικά) και αποδοχή της πρότασης από αξιολογητές του εξωτερικού (ιδιώτες, νομικά πρόσωπα).

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Η χρηματοδότηση των προτάσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορεί να καλύπτει δύο φάσεις των επενδυτικών σχεδίων. Η πρώτη φάση αφορά στην υποστήριξη της έρευνας, σχεδιασμού και ανάπτυξης των νέων προϊόντων ή υπηρεσιών. Η δεύτερη φάση αφορά στην υποστήριξη της εμπορικής διάθεσης των νέων προϊόντων ή υπηρεσιών. Τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια μπορούν είτε να καλύπτουν και τις δύο φάσεις είτε να αφορούν αποκλειστικά τη δεύτερη φάση. Δεν επιτρέπεται η υποβολή πρότασης που να αφορά μόνο την πρώτη φάση. Οι ενισχυόμενες ενέργειες της πρώτης φάσης είναι:

1. Ενέργειες προετοιμασίας και σχεδιασμού. Τα ποσοστά χρηματοδότησης είναι 50% για τις μικρομεσαίες και 40% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

2. Ενέργειες βιομηχανικής έρευνας. Τα ποσοστά ενίσχυσης είναι για τις μεμονωμένες προτάσεις 70% για τις μικρές, 60% για τις μεσαίες και 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε περιπτώσεις συμπράξεων τα ποσοστά ενίσχυσης είναι 80%, 75% και 65%, αντίστοιχα.

3. Ενέργειες ανάπτυξης. Τα ποσοστά ενίσχυσης για τις μεμονωμένες προτάσεις είναι 45% στις μικρές, 35% στις μεσαίες και 25% στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στις συμπράξεις τα ποσοστά ενίσχυσης είναι 60, 50, και 40%, αντίστοιχα.

4. Ενέργειες απόκτησης δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες μόνο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, για τις μεμονωμένες προτάσεις είναι 45% στις μικρές και 35% στις μεσαίες επιχειρήσεις. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις συμπράξεις είναι 60% και 50%.

5. Ενέργειες διαχείρισης, υποστήριξης και συντονισμού της έρευνας και ανάπτυξης. Για τις μεμονωμένες προτάσεις τα ποσοστά ενίσχυσης είναι 45% στις μικρές, 35% στις μεσαίες και 25% στις μεγάλες επιχειρήσεις. Για τις συμπράξεις τα ποσοστά ενίσχυσης είναι 60%, 50% και 40%, αντίστοιχα.

Οι ενισχυόμενες ενέργειες της Φάσης Β' είναι:

1. Ενέργειες εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία των παραγωγικών υποδομών. Τα ποσοστά ενίσχυσης ορίζονται ανά περιοχή και μέγεθος επιχείρησης. Στη Στερεά Ελλάδα και το Ν. Αιγαίο τα ποσοστά για τις μικρές είναι 35%, τις μεσαίες 25% και τις μεγάλες επιχειρήσεις 15%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για Αττική, Δυτ. Μακεδονία και Κεντρική Μακεδονία είναι 40%, 30% και 20%. Στη Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Β. Αιγαίο τα ποσοστά ενίσχυσης είναι για τις μικρές 50%, τις μεσαίες 40% και τις μεγάλες επιχειρήσεις 30%. Για την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Ηπειρο και Δυτ. Ελλάδα τα ποσοστά είναι 60%, 50% και 40%, αντίστοιχα.

2. Ενέργειες προετοιμασίας διάθεσης τελικού προϊόντος ή υπηρεσίας. Τα ποσοστά ενίσχυσης ορίζονται ανά περιοχή και μέγεθος επιχείρησης. Στη Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο τα ποσοστά για τις μικρές είναι 35%, τις μεσαίες 25% και τις μεγάλες επιχειρήσεις 15%. Τα αντίστοιχα ποσοστά Αττική, Δυτ. Μακεδονίας και Κ. Μακεδονίας είναι 40%, 30% και 20%. Στη Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Β. Αιγαίο τα ποσοστά ενίσχυσης είναι για τις μικρές 50%, τις μεσαίες 40% και τις μεγάλες επιχειρήσεις 30%. Για την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, την Ηπειρο και τη Δυτική Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 60%, 50% και 40%, αντίστοιχα.

3. Ενέργειες επιχειρηματικής δικτύωσης. Τα ποσοστά ενίσχυσης είναι 50% για τις μικρές και 50% για τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Πληροφορίες:
Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ - Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ktpae.gr, Λεωφόρος Ηλιουπόλεως 2-4, 172 37 Υμηττός. Τηλ. 213 1300700

(Πηγή: eisodima.gr)


Financial & Law: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.3300660 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: