Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

6/12/17

ΕΣΠΑ: Τα 3 προγράμματα επιδοτήσεων που "τρέχουν" ή αναμένονται (πίνακες)


Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Άνεργοι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να υποβάλουν έως και τις 13 Δεκεμβρίου τις αιτήσεις τους σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία επιχείρηση σχετικής με τις σπουδές τους. Οι δικαιούχοι θα επιδοτηθούν σε ποσοστό 100%.

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» αφορά τόσο σε νέες όσο και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα για μία ατομική επιχείρηση η επιδότηση κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ, 40.000 ευρώ είναι το «ταβάνι» για τα συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων και 50.000 ευρώ για τις συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων.

Εφόσον κατατεθεί επενδυτικό σχέδιο υψηλότερου προϋπολογισμού από το προβλεπόμενο ανά κατηγορία ο εκάστοτε επενδυτής οφείλει να καλύψει τη διαφορά μέσω δανεισμού ή ιδίων κεφαλαίων, κ.λπ.

Στην περίπτωση ωστόσο που το έργο διαθέτει επιχορηγούμενο προϋπολογισμό μικρότερο των 5.000 ευρώ, τότε κρίνεται μη επιλέξιμο εξ αρχής και δεν μπορεί να υποβληθεί.

Τα σχέδια που θα πάρουν τελικά το «πράσινο φως» της ένταξης στο πρόγραμμα θα πρέπει κατά την συμπλήρωση 2 ετών το αργότερο, υπό την σχετική απόφαση να έχουν υλοποιηθεί.



Εισοδηματικά κριτήρια
Για όλες τις κατηγορίες ωφελουμένων ο μέσος όρος του εισοδήματος επιβολής εισφοράς για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 και 2013 πρέπει να μην υπερβαίνει ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση κατά το φορολογικό έτος του 2015, τις 22.000 ευρώ για το ατομικό εισόδημα ή τις 35.000 ευρώ για το οικογενειακό.

Επιπρόσθετα για την κατηγορία των ωφελούμενων με την ιδιότητα του υφιστάμενου ατομικού επιχειρηματία ο μέσος όρος του συνόλου των ακαθάριστων αεσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 και 2013 θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Εξαίρεση
Σημειώνεται πως δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα επιχειρήσεων που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για τη χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών.

Στα επαγγέλματα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής: Ιατρός, κτηνίατρος, φυσιοθεραπευτής, ψυχολόγος, κοινωνιολόγος και κοινωνικός λειτουργός, δικηγόρος, αρχιτέκτονας, μηχανικός, τοπογράφος, χημικός, γεωπόνος, γεωλόγος, δασονόμος, σχεδιαστής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, διερμηνέας, ξεναγός, μεταφραστής, καθηγητής ή δάσκαλος, γλύπτης, ζωγράφος, σκιτσογράφος, ηθοποιός, μουσικός, χορευτής, χορογράφος, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, διακοσμητής, οικονομολόγος, αναλυτής, προγραμματιστής, σύμβουλος επιχειρήσεων, λογιστής, κ.ά.


Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Στις 18 Δεκεμβρίου 2017 ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων ΕΣΠΑ για τη δημιουργία νέων πολύ μικρών και μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, με καταληκτική ημερομηνία στις 28 Σεπτεμβρίου του 2018, όπως προκύπτει από την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα του Τουρισμού μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων σε επιλεγμένους ΚΑΔ δραστηριότητας.

Κατηγορίες δραστηριοτήτων που ενισχύονται
Ξενοδοχεία τριών αστέρων και άνω με δυναμικότητα από 10 έως 50 κλίνες. Ξενοδοχεία με μεγαλύτερη δυναμικότητα δύναται να ενταχθούν υπό την προϋπόθεση ότι το τμήμα του επενδυτικού σχεδίου που αφορά στην δυναμικότητα άνω των 50 κλινών θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια.
Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο Π.Δ. 33/1979.
Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping): τριών αστέρων και άνω.
Ξενώνες φιλοξενίας νέων.
Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες: άνω των τριών κατοικιών.
Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα: τριών κλειδιών και άνω με ελάχιστη δυναμικότητα 10 κλινών.
Τουριστικά γραφεία.
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Αθλητικός τουρισμός, Θαλάσσιος τουρισμός, Τουρισμός υπαίθρου και άλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Προϋπολογισμός και ποσοστό χρηματοδότησης
Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από €25.000 έως €400.000.
Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 45% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 5%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού για τουλάχιστον 0,2 E.M.E. (Ετήσια Μονάδα Εργασίας) μισθωτής εργασίας.


Επιχειρούμε Έξω

Στις 8 Ιανουαρίου 2018 θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για τη δράση «Επιχειρούμε Έξω» με προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη).

Η δράση έχει ως αντικείμενο την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, μέσω της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Σημειώνεται ότι η υποβολή προτάσεων αφορά σε επενδυτικά σχέδια μέχρι 100.000 ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης 50% και άρα το μέγιστο που μπορεί να πάρει ένας επιχειρηματίας είναι 50.000 ευρώ.

Επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν
Ενισχύονται πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:

Α) έχουν κλείσει τουλάχιστον μία διαχειριστική χρήση δωδεκάμηνης διάρκειας

Β) διαθέτουν επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οι οποίοι αφορούν σε προϊόντα που επιθυμούν να προωθήσουν μέσω της συμμετοχής τους στις εμπορικές εκθέσεις

Γ) παράγουν ή μεταποιούν ήδη προϊόντα

Δ) αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα και ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν ή μεταποιούν. Ως έτος υπολογισμού λαμβάνεται η διαχειριστική χρήση που προηγείται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι εξής:

• Κόστος συμμετοχής και κόστος καταχώρισης/εγγραφής στον κατάλογο της έκθεσης

• Έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εκπροσώπων της επιχείρησης που θα συμμετέχουν σε κάθε εμπορική έκθεση. Επιλέξιμα είναι τα κόστη μέχρι 4 εκπροσώπων της επιχείρησης που αφορούν σε αεροπορικά εισιτήρια στην οικονομική θέση, επιμέρους μετακινήσεις προς και από το χώρο διοργάνωσης της έκθεσης και διαμονή μέχρι του ποσού των 300 ευρώ ανά άτομο ανά ημέρα

• Ενοίκιο περιπτέρου, κόστος κατασκευής/διαμόρφωσης αυτού και ενοικίαση απαιτούμενου εξοπλισμού π.χ. οπτικοακουστικός εξοπλισμός για τις ανάγκες προβολής

• Κόστος αποστολής και επιστροφής των εκθεμάτων (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους ασφάλισης αυτών)

• Αμοιβές εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών απαραίτητων για τη διαχείριση/λειτουργία του περιπτέρου (πχ Διερμηνέας, Φύλακας περιπτέρου κλπ). Το κόστος των αμοιβών αυτών συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει ως ποσοστό το 20% της εγκεκριμένης κατά την ένταξη συνολικής δαπάνης για κάθε έκθεση

• Κόστος σχεδιασμού και μετάφρασης φυλλαδίου/ων (πληροφορικού εντύπου). Τα υποδείγματα εντύπων (μακέτες) πρέπει να είναι τουλάχιστον δίγλωσσα (όχι απαραίτητα στο ίδιο έντυπο) και το συνολικό επιλέξιμο κόστος σχεδιασμού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ ανά υπόδειγμα εντύπου.

• Μέχρι 1.000 ευρώ για αμοιβές συμβούλου για τη διαχείριση και παρακολούθηση υλοποίησης του έργου.

Ύψος προϋπολογισμού
Κάθε επιχείρηση θα μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης προϋπολογισμού έως 100.000 ευρώ και το ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης ανέρχεται σε ποσοστό 50%.
Ο προϋπολογισμός ανά εμπορική έκθεση ανέρχεται στα κάτωθι ποσά:

• Μέχρι 20.000 ευρώ ανά έκθεση στις περιπτώσεις συμμετοχής με περίπτερο μέχρι 20 τμ, με ανώτατο ποσό Δημόσιας Επιχορήγησης 10.000 ευρώ
• Μέχρι 35.000 ευρώ ανά έκθεση στις περιπτώσεις συμμετοχής με περίπτερο μέχρι 50 τμ, με ανώτατο ποσό Δημόσιας Επιχορήγησης 17.500 ευρώ
• Μέχρι 50.000 ευρώ ανά έκθεση στις περιπτώσεις συμμετοχής με περίπτερο άνω των 50 τμ, με ανώτατο ποσό Δημόσιας Επιχορήγησης 25.000 ευρώ

Στους πρώτους 18 μήνες υλοποίησης του έργου (από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης) απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί η συμμετοχή σε μία, τουλάχιστον, εμπορική έκθεση και οι δαπάνες αυτής να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης ενώ η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων έργων πρέπει να μην υπερβαίνει τους 30 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν, θα αφορούν στους ακόλουθους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ):
• Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
• Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
• Υλικά / Κατασκευές
• Ενέργεια
• Περιβάλλον
• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
• Υγεία-Φάρμακα

Σημεία ιδιαίτερου Ενδιαφέροντος
Η καινοτομία σε αυτή την πρόσκληση, πέραν του ίδιου του γεγονότος ότι δεν έχει εκδοθεί κάποια παρόμοια μέχρι σήμερα, έγκειται σε 3 βασικά σημεία:

1) Κάνοντας χρήση των άρθρων 19 και 20 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού, δίνεται πρώτη φορά η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμμετέχουν περισσότερες από μία φορές στην ίδια έκθεση και να επιδοτηθούν με ποσοστό 50%.

2) Μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλήφθηκαν ΚΑΔ (κωδικοί αρχικής δραστηριότητας) αγρο-διατροφής μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που συνήθως εξαιρούνταν από το ΕΠΑΝΕΚ λόγω Παραρτήματος Ι. Η σημασία της διεύρυνσης των ΚΑΔ της αγροδιατροφής είναι τεράστια με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αντίστοιχου τύπου χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

3) Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν με τη διαδικασία της άμεσης αξιολόγησης και με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η μείωση του χρόνου διοικητικών διαδικασιών και η δυνατότητα της επιχείρησης να ακολουθήσει χωρίς αποκλίσεις το πλάνο της για συμμετοχή σε εκθέσεις.




Financial & Law:
Οι ενδιαφερόμενοι για επιδοτούμενα προγράμματα, μπορούν να απευθύνονται σε μια εταιρία που με βάση την επιτυχημένη εμπειρία της στο αντικείμενο, είναι σε θέση να αναλάβει, όχι μόνο την εκπόνηση και υποβολή της πρότασής τους, αλλά και τον συνολικό σχεδιασμό και τη μελέτη του έργου, καθώς και τη διαχείριση της υλοποίησης με εξειδικευμένους συνεργάτες.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642