Δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στις τράπεζες επειδή δεν τηρείς τις προϋποθέσεις; Κανένα πρόβλημα. Στο παρά πέντε των εκλογών και στη λογική «δώσ’ τα όλα» που η κυβέρνηση εγκαινιάζει, προωθείται παρέμβαση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης όπου θα δίνεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων έως 25.000 ευρώ σε κατηγορίες Ελλήνων που δεν μπορούν να βρουν εύκολα πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Δάνεια όμως τα οποία θα προέρχονται από το εξωτραπεζικό περιβάλλον και θα στοχεύουν σε κοινωνικές ομάδες αποκλεισμένες, που σήμερα δεν μπορούν να βρουν πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε μια λογική επιβράβευσης εκείνων που δεν φάνηκαν συνεπείς (καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως δεν μελετάται η τοποθέτηση εμποδίων σε όσους ήδη χρωστάνε) ή που δεν είναι βέβαιο βάσει προφίλ ότι θα επιστρέψουν τα χρήματα, το νέο νομοσχέδιο κινείται σε μια κατεύθυνση προσφιλή προς την κυβέρνηση: αυτή του «πάρε κόσμε». Αν και η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο αντίστοιχο με άλλες χώρες όπου αυτές οι μικρές πιστώσεις υπάρχουν εδώ και χρόνια, πηγές μιλάνε για μια πολύ ελαστικότερη, προσαρμοσμένη στα... προεκλογικά πρότυπα ελληνική εκδοχή. Μια εκδοχή όμως που περισσότερο στοχεύει σε αμιγώς επικοινωνιακή χρήση και όχι στην ουσιαστική παροχή βοήθειας, μια και πολύ δύσκολα θα υπάρξουν χορηγήσεις ποσών σε ανέργους, μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις με μηδενικό ταμείο, νέους επιχειρηματίες που βρίσκονται σχεδόν στο ξεκίνημα ή σε ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να έχουν σχέσεις με τις τράπεζες και να γυρίσουν πίσω τα λεφτά.
Ο ρόλος της Τραπέζης της Ελλάδος
Το υπουργείο Οικονομίας ουσιαστικά αποσκοπεί στο να διευρύνει το σύστημα μικροπιστώσεων με εξωτραπεζικούς φορείς, αν και ζητούμενο είναι να δούμε εάν πρόκειται για οργανισμούς που θα δανείζουν και με ποιον τρόπο. Γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο σήμερα να βρει κανείς καλοθελητές δίχως ανταλλάγματα και είναι μεγάλης σημασίας να μην πέσουν άνθρωποι με μικρές γνώσεις περί τραπεζικών θεμάτων και δανειακών υποθέσεων σε επιτήδειους. Από την πλευρά του υπουργείου τονίζεται ότι στόχος είναι να τεθούν σαφείς κανόνες λειτουργίας ώστε να βρουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι αποκλεισμένοι. Πώς όμως θα γίνει αυτό για ανθρώπους που θεωρούνται, όπως και η ίδια η κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει, «χαμηλής φερεγγυότητας»; Πώς θα δοθούν χρήματα σε εκείνους που δεν παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις; Ηδη το υπουργείο Οικονομίας και προσωπικά ο υπουργός Γιάννης Δραγασάκης επιδιώκουν σε αυτή τη συζήτηση να τοποθετήσουν ως επόπτη την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία γνωρίζει το θέμα αλλά αναμένει τις κυβερνητικές προτάσεις. Και αυτό διότι σύνηθες είναι η κυβέρνηση να αγνοεί πολλές φορές τους κανόνες ασφαλείας για τέτοια ζητήματα και να ζητεί ανεφάρμοστα μα αρεστά στον κόσμο μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οργανισμό μικροχρηματοδότησης θα μπορεί να δημιουργήσει οποιοσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και των κριτηρίων που θα τεθούν, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν συμπράξεις επενδυτών ή άλλων κεφαλαίων. Πάντως ήδη από την κυβέρνηση μελετάται το πλαίσιο εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος να μην είναι αυστηρό και να κινηθεί σε χαλαρότερες γραμμές από αυτό που ισχύει για τις εμπορικές και τις συνεταιριστικές τράπεζες.
Με βιώσιμο σχέδιο επένδυσης
Πώς θα γίνονται αυτές οι χρηματοδοτήσεις; Μικροί και νέοι επιχειρηματίες ή φυσικά πρόσωπα που σήμερα δεν μπορούν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες θα επισκέπτονται έναν ανεξάρτητο χρηματοδοτικό οργανισμό, θα παρουσιάζουν το σχέδιό τους και αν αυτό κρίνεται βιώσιμο θα λαμβάνουν χρηματοδότηση. Βέβαια, ζητούμενο είναι πώς ένα σχέδιο μπορεί να γίνει λειτουργικό και κερδοφόρο με μόλις 25.000 ή και λιγότερα χρήματα για χρηματοδότηση. Πολλές είναι οι start up επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από ένα γκαράζ ή ένα υπόγειο, όμως ένα κεφάλαιο μεγαλύτερο οπωσδήποτε το είχαν, ενώ ήδη λειτουργούν φορείς της ιδιωτικής αγοράς που χρηματοδοτούν εδώ και χρόνια τέτοιες ιδέες, άρα το όποιο νέο εργαλείο κρίνεται περιττό ή χρήσιμο μονάχα για επικοινωνιακούς λόγους. Πάντως, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, προκειμένου να «προικίσει» τον νέο θεσμό, το υπουργείο Οικονομίας στοχεύει να συμμετάσχει στα πρώτα στάδια δημιουργίας των οργανισμών μικροπιστώσεων με ένα ποσό το οποίο μπορεί να ανέλθει στα 40 ή 50 εκατ. ευρώ, προκαλώντας ωστόσο απορίες για το κατά πόσο οι επιλογές ιδιωτών και επιχειρήσεων θα γίνουν με αποκλειστικό γνώμονα την πραγματικότητα ή τις εκλεκτικές συγγένειες και σχέσεις.
Πηγή: newmoney.gr
ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας