Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

8/1/11

Πράσινος Τουρισμός: Επιδότηση 40% σε «πράσινες» επενδύσεις του ξενοδοχειακού κλάδου

Η προκήρυξη του προγράμματος «Πράσινος Τουρισμός», που εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, έχει τονώσει το ενδιαφέρον του ξενοδοχειακού κλάδου για τον οποίο αποτελεί μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία, με ορίζοντα τριετίας (λαμβανομένων υπόψη και των τυχόν παρατάσεων), για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των τουριστικών καταλυμάτων, σε μια προσπάθεια περιορισμού του λειτουργικού κόστους, με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, νερού και αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο υποψήφιος επενδυτής έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών όπως:

• Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

• Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (γεωθερμία, ηλιοθερμία, συμπαραγωγή κ.λπ.).

• Η ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ύδατος.

• Η διαχείριση απορριμμάτων (ρύπανση, στερεά και υγρά απόβλητα),

• H ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης

• Η διαφήμιση και προβολή που συσχετίζεται με την υιοθέτηση των πράσινων πολιτικών.

Mε τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αφενός η μείωση του κόστους λειτουργίας της ξενοδοχειακής μονάδας, αφετέρου η υιοθέτηση περιβαλλοντικής πολιτικής, που την αποδέχεται και την επικροτεί όλο και μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής αγοράς.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων μπορούν να είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα, τα οποία λειτουργούν νόμιμα πριν από την 1/1/2009.

Ο προϋπολογισμός του έργου κυμαίνεται από 15.000 έως 400.000 ευρώ. Από αυτά επιδοτείται το 40% (45% για νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων).

Η υποβολή των προτάσεων άρχισε στις 20/12/2010 και ολοκληρώνεται στις 25/2/2011.

Οι υποψήφιοι επενδυτές και οι σύμβουλοι - μελετητές πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των δαπανών ενεργειακής εξοικονόμησης και εξοικονόμησης νερού, καθώς από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα - στόχους αυτών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο ποσοστό η βαθμολογία της πρότασης και η κατάταξη αυτής, ώστε να έχει αυξημένες πιθανότητες έγκρισης. Παράλληλα πρέπει οι στόχοι να είναι ρεαλιστικοί, καθώς από την επίτευξη αυτών θα εξαρτηθεί η εκταμίευση του τελευταίου ποσού (10%) της επιχορήγησης, ενώ αρνητική απόκλιση άνω του 50% θα σημάνει την απένταξη του έργου και την έντοκη επιστροφή του συνόλου της καταβληθείσας επιχορήγησης.

Πηγή: www.eisodima.gr