Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

8/1/11

«Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα»

Tο νέο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα», συνολικού προϋπολογισμού 30.000.000 ευρώ, αποσκοπεί στην ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, κατασκευών, υπηρεσιών και χονδρικού εμπορίου. Οι επιχειρήσεις του κλάδου που επιθυμούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις με ορίζοντα τριετίας έχουν μια μοναδική ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν έως 50% για την ενίσχυση δράσεων που αποσκοπούν στην αύξηση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας (προώθηση, εκθέσεις, πιστοποιήσεις, βελτίωση εικόνας προϊόντος κ.λπ.).

Ο προϋπολογισμός της πρότασης κυμαίνεται από 30.000 έως 2.500.000 ευρώ, αρκεί να μην υπερβαίνει το 50% του μέσου ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά την τελευταία τριετία. Το ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης κλιμακώνεται από 40% μέχρι 50% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Δικαιούχοι είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έναρξη πριν από την 1/1/2010 και ενεργό επιλέξιμο κωδικό δραστηριότητας ΚΑΔ πριν από την προκήρυξη του προγράμματος, καθώς και οι υφιστάμενες μεγάλες επιχειρήσεις με ενεργό επιλέξιμο κωδικό δραστηριότητας πριν από την 1/1/2008. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα αλλά δεν έχουν επιλέξιμο κωδικό δραστηριότητας έχουν την ευκαιρία να σπεύσουν στην εφορία και να αποκτήσουν έναν πριν από την προκήρυξη του προγράμματος, για να μπορέσουν να υποβάλουν πρόταση.

Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

Η αύξηση της εξωστρέφειας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η τόνωση της επιχειρηματικότητας και των συνεργασιών των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Η αύξηση της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους με το εξωτερικό τους περιβάλλον.

Ο αναπροσανατολισμός της παραγωγής προς κλάδους και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητάς τους, μέσω της τόνωσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της σύναψης διεθνών συνεργασιών.

Η υποστήριξη και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνές περιβάλλον.

Επιλέξιμες δαπάνες:

- Μηχανολογικός εξοπλισμός για δαπάνες οι οποίες αφορούν μόνο τα τελικά στάδια της παραγωγής (μηχανήματα πακετοποίησης, συσκευασίας, ετικετοποίησης, ποιοτικού ελέγχου).

- Δαπάνες πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών.

- Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας.

- Ενέργειες (πλην μελετών) προβολής και προώθησης – συμμετοχή σε εκθέσεις σε αγορές - στόχους.

- Ενέργειες τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης (έρευνα αγοράς, business plan, εξειδικευμένες μελέτες κ.λπ.).

- Ενέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

- Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρώπινων πόρων (μισθοδοσία στελεχών marketing για 12 μήνες από την ημερομηνία πρόσληψης με σκοπό τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου ανταγωνιστικής διεθνούς παρουσίας της επιχείρησης).

Πηγή: www.eisodima.gr