Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

8/1/11

Ανοικτά δάνεια: Πλεονεκτήματα και παγίδες

Τα ανοικτά δάνεια, αποτελούν έναν από τους πιο συνηθισμένους τρόπους κάλυψης της ανάγκης για μετρητά στο χέρι και γρήγορα. Αν έχετε ήδη ένα στο όνομα σας ή σκέφτεστε να πάρετε σύντομα, ενημερωθείτε εδώ για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους έναντι άλλων μορφών δανεισμού καθώς και για τις παγίδες που κρύβουν.

Στα “συν” των ανοικτών δανείων συγκαταλέγεται η δυνατότητα – παγίδα της καταβολής της ελάχιστης μηνιαίας δόσης συνήθως 1,5% έως 4,5%, έναντι της σταθερής μηνιαίας δόσης που "απαιτεί" ένα καταναλωτικό δάνειο. Γιατί παγίδα; Διότι αν επιλέξετε να πληρώνεται μόνο την ελάχιστη καταβολή κάθε μήνα θα χρειαστεί να περιμένετε πολλά χρόνια μέχρι να δείτε το δάνειο σας να αποπληρώνεται και στο μεταξύ θα έχετε πληρώσει αρκετούς τόκους. Άλλη “ευκολία” είναι το γεγονός ότι το δάνειο δεν εκταμιεύεται εφάπαξ και ο πελάτης μπορεί να κάνει χρήση του σταδιακά.

Το “αντάλλαγμα” για την δυνατότητα καταβολής μικρών μηνιαίων δόσεων είναι το υψηλότερο επιτόκιο των ανοικτών δανείων σε σχέση με τα καταναλωτικά αλλά και τα επαναλαμβανόμενα ετήσια έξοδα. Η συνολική ετήσια πραγματική ποσοστιαία επιβάρυνση (ΣΕΠΠΕ) μπορεί να ξεπεράσει έως και κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες αυτή ενός καταναλωτικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο και να ξεπεράσει ακόμη και το 23%.

Τα ανοικτά δάνεια συνοδεύονται από μηνιαία ή ετήσια συνδρομή το ύψος της οποίας κυμαίνεται από τα 50 ευρώ έως και τα 120 ευρώ, ανάλογα την τράπεζα. Επίσης αρκετές τράπεζες χρεώνουν και (εφάπαξ) έξοδα εξέτασης κ.α. Το ύψος τους μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 200 ευρώ.

Πριν πάτε στο γκισέ της τράπεζας, εξετάστε την εναλλακτική της υπερανάληψης αντί ενός ανοικτού δανείου, μια συγκριτικά πιο συμφέρουσα μορφή δανεισμού όπως παραδέχονται και οι ίδιες οι τράπεζες.

Τι να προσέξετε

► Αν έχετε αποπληρώσει το ανοικτό σας δάνειο ζητήστε το “κλείσιμο” του από την τράπεζα. Σε διαφορετική περίπτωση ακόμη κι αν δεν κάνετε χρήση της πίστωσης θα κληθείτε να καταβάλετε την ετήσια/ μηνιαία συνδρομή του δανείου.

► Προσπαθείτε να πληρώνετε περισσότερα χρήματα από αυτά που που απαιτούνται με βάση την ελάχιστη μηνιαία καταβολή.

► Αν η τράπεζα σας αυξήσει το πιστωτικό όριο στο ανοικτό σας δάνειο (χωρίς να το ζητήσετε) αποφύγετε να μπείτε στον πειρασμό να ξοδέψετε αυτά τα εξτρά δανεικά και να ανακυκλώσετε έτσι το χρέος σας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης συνήθως κάτι τέτοιο συνοδεύεται και από υψηλότερη συνδρομή.

Παρακάτω ακολουθεί πίνακας με όλα τα επιτόκια και το ΣΕΠΠΕ των ανοικτών δανείων όπως τα παρέχουν οι ίδιες οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα επιτόκια των ανοικτών δανείων


Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος (τελευταία ενημέρωση 05/01/2011)

Οπως διευκρινίζεται από την ΤτΕ οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τρίτες πηγές (τράπεζες) και μεταφέρονται όπως εδόθησαν, χωρίς ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος.

* Οι παραπάνω πληροφορίες για τα επιτόκια των τραπεζών αποσκοπούν στην παροχή πληροφόρησης και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν παροχή συμβουλής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής πρόταση.

Πηγή: www.eisodima.gr