Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

8/1/11

Χρηστικός οδηγός για τα φωτοβολταϊκά σε στέγες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά η υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κα Μπιρμπίλη, έχουν τεθεί σε λειτουργία 322 φ/β ισχύος 2,6 MW σε στέγες. Το ενδιαφέρον αυτό είναι λογικό καθώς τα φ/β διαφημίζονται ως μια εξαιρετική επένδυση με απόδοση της τάξης των 6 έως 7 χιλιάδων, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αφήνει ένα ικανοποιητικό ετήσιο έσοδο για τον ιδιοκτήτη.

Ισχύει λοιπόν το έσοδο αυτό, και πόσο σίγουρος μπορεί να αισθάνεται κάποιος ότι δεν θα χάσει τα λεφτά του ή δεν θα βρεθεί φορτωμένος με ένα δάνειο;

Ποια είναι η "τέλεια ταράτσα";

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το ποσό που αναφέρεται σε διαφημίσεις των τραπεζών ισχύει για μια εγκατάσταση 10 ΚW, δηλαδή το μέγιστο όριο που επιτρέπεται στο πρόγραμμα για τις στέγες. Και φυσικά, για να επιτευχθεί η απόδοση, πρέπει η εγκατάσταση να γίνει σωστά με όλες τις προϋποθέσεις. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;

Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστός προσανατολισμός του κτιρίου, δηλαδή νότιος, να μην έχουμε σκιάσεις, δηλαδή να έχουμε ανοικτούς ορίζοντες ώστε να εκμεταλλευόμαστε όλη την ηλιοφάνεια και να μη μειώνεται η παραγωγή ενέργειας. Σε αυτές τις ιδανικές συνθήκες μπορούμε να έχουμε τις μέγιστες αποδόσεις.

Ακόμη όμως και αν ο προσανατολισμός είναι νοτιοανατολικός ή νοτιοδυτικός, αυτό δεν σημαίνει ότι η εγκατάσταση είναι απαγορευτική, αλλά ότι δεν θα επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση. Δηλαδή, θα πρέπει να αξιολογηθεί χωριστά η κάθε επένδυση για να αποφασιστεί πόση θα είναι η πιθανή απόδοση και αν συμφέρει η εγκατάσταση.

Έρευνα αγοράς

Ως προς την ποιότητα της εγκατάστασης, η διαφορά που μπορεί να δημιουργηθεί στην απόδοση ενός καλού και σωστά εγκατεστημένου φ/β σε σχέση με μια μέτρια εγκατάσταση, φθάνει το 5 έως 10%. Αυτό σημαίνει ότι μια "φθηνή" επιλογή μπορεί να σημαίνει απώλεια εισοδήματος 600 ευρώ ετησίως.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να απευθύνονται σε μηχανικό ή σε εταιρία του χώρου για την προετοιμασία του εντύπου υποβολής και την επιλογή του εξοπλισμού.

Ο εξοπλισμός που περιγράφεται στην αίτηση που υποβάλλεται στη ΔΕΗ, αυτός και θα πρέπει να εγκατασταθεί, άρα θα πρέπει να προηγηθεί η έρευνα αγοράς.

Ποιο είναι το κέρδος

Κατ' αρχήν, γίνεται ο αντιλογισμός με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ανάλογα με το προφίλ του παραγωγού, η ΔΕΗ χρεώνει 0,10-0,12 ευρώ την κιλοβατώρα, ενώ θα πληρώνει 0,55 την κιλοβατώρα. Αφού αφαιρεθούν τα 0,11 ευρώ του λογαριασμού από τα 0,55 της παραγωγής για κάθε κιλοβατώρα, το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη. Ο αντιλογισμός δεν γίνεται στα πάγια, που συνεχίζουν να καταβάλλονται κανονικά στη ΔΕΗ.

Το έσοδο λοιπόν προκύπτει από τον αντιλογισμό, ενώ για το καθαρό κέρδος θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος του δανείου. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ίδια συμμετοχή στην επένδυση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόδοσή της.

Η τιμή 0,55 ευρώ για κάθε κιλοβατώρα είναι διασφαλισμένη για όποιον εγκαταστήσει φ/β μέσα στο 2011, καθώς υπογράφει εγγυημένη σύμβαση για 20 χρόνια. Μετά το 2011 ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξουν μειώσεις, όπως ήδη συνέβη σε άλλες χώρες.

Πριν από την αίτηση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην τράπεζα για να συζητήσει για τις επενδυτικές του προθέσεις και να εξετάσει με κάποιον μηχανικό ή εταιρία την καταλληλότητα της στέγης του και του χώρου εγκατάστασης.

Δηλαδή, πόσα ΚW είναι εφικτό να εγκατασταθούν και τι απόδοση θα έχουν, και σύμφωνα με αυτά που θα προκύψουν, να πάει στην τράπεζα που θα αξιολογήσει την επένδυση. Οι τράπεζες δεν βασίζονται μόνο στην αξιολόγηση που φέρνει ο ενδιαφερόμενος, αλλά ελέγχουν μέσω συνεργατών τους την αξιοπιστία των εκτιμήσεων.

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: