Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

23/2/11

ΕΣΠΑ: Ενεργά προγράμματα δανείων και επιδοτήσεων για επιχειρήσεις

Κρατικά δάνεια ακόμη και με 3% επιτόκιο αλλά και επιδοτήσεις για τουριστικές μονάδες, εμπόρους, αναβάθμιση ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ενίσχυση μικρών και μεγάλων μεταποιητικών μονάδων παρέχει το ΕΣΠΑ.

Περιμένοντας την εκκίνηση του επενδυτικού νόμου τον Απρίλιο που θα μοιράσει 1 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 3 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ξεδιπλώνει μία σειρά από προγράμματα.

Κάποια από αυτά μοιράζουν με τον «παραδοσιακό» τρόπο επιδοτήσεις, ενώ κάποια άλλα ξεκινούν τον νέο θεσμό των χαμηλότοκων πιστώσεων που αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια σε μία προσπάθεια τα χρήματα του ΕΣΠΑ να πάνε σε πιο πολλούς επιχειρηματίες.

1. Πιστώσεις

Το νέο ΤΕΜΠΜΕ που μετονομάστηκε σε ΕΤΕΑΝ αποτελεί το εποπτικό όργανο για τα προγράμματα σύμπραξης κράτους και εμπορικών τραπεζών για την παροχή χαμηλότοκων δανείων προς επιχειρήσεις. Η συνεισφορά του ΕΣΠΑ στο κεφάλαιο βοηθά στη διαμόρφωση χαμηλού επιτοκίου (και κάτω του 3% σε κάποιες περιπτώσεις) αλλά και χαμηλών ή καθόλου εξασφαλίσεων:

* Από χθες είναι διαθέσιμα δάνεια 120 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου JEREMIE, ενώ με άλλα δύο προγράμματα η συνολική ρευστότητα αναμένεται να φτάσει στα 360 εκατ. ευρώ μέχρι το Μάιο. Το πρώτο πρόγραμμα «Νέα Επιχειρηματικότητα» δίδει δάνεια έως 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που έχουν έως και 3 χρόνια λειτουργίας και προσωπικό μέχρι 50 άτομα με περίοδο αποπληρωμής από 36 έως 72 μήνες. Αιτήσεις γίνονται στις τράπεζες Αlpha και Εθνική. Τον Απρίλιο προγραμματίζεται το προϊόν «Μικροδάνεια» έως 25.000 ευρώ προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και τον Μάιο το «Ψηφιακή Στρατηγική» για πιστώσεις έως 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα, που θα κάνουν επενδύσεις στους τομείς Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Στη συνέχεια έρχονται προϊόντα επιχειρηματικού κεφαλαίου (Venture Capital).

* Ενεργό είναι το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που παρέχει 800 εκατ. ευρώ δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Χρηματοδοτεί την αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια και υαλοπίνακες) και την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος στέγης και της πιλοτής και την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

* Τον Μάιο αναμένεται η ενεργοποίηση ανάλογου προϊόντος από το ΕΣΠΑ αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Ονομάζεται Ταμείο Επιχειρηματικότητας και θα παρέχει πιστώσεις προς επιχειρήσεις. Την ίδια περίοδο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το ταμείο «ΕΝΑΛΙΟ» κεφαλαίου 35 εκατ. ευρώ για πιστώσεις προς αλιευτικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα αλλά και το «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» που θα διαθέσει 150 εκατ. ευρώ προς αγροτικές επιχειρήσεις. Οι τράπεζες που θα συνεργάζονται θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί που τώρα βρίσκονται σε φάση προκήρυξης.

2. Επιδοτήσεις

Μία σειρά από επιδοτήσεις κυρίως τουριστικές και νέων τεχνολογιών δέχονται ακόμη προτάσεις. Οι πιο πολλές είναι σε φάση ολοκλήρωσης.

* Νέες τεχνολογίες. Παράταση δόθηκε στην ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων στη δράση “digi-retail” μέχρι την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011, στις 14:00. Επιδοτεί με 50% - 60% επενδύσεις συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ σε τεχνολογικές επενδύσεις από επιχειρήσεις λιανικής χωρίς όριο προσωπικού. Χρηματοδοτείται η αυτοματοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης αποθήκης, πωλήσεων, αγορών και εφαρμογής προωθητικών ενεργειών κλπ.

Επίσης προτάσεις δέχεται στις πιο πολλές περιφέρειες και η δράση για την ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια (e-security). Στόχος είναι οι εταιρείες που θα ενισχυθούν να μπορούν να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά ηλεκτρονικούς κινδύνους ή απειλές. Αφορά εταιρείες που έχουν συσταθεί πριν το 2008 και εμφανίζουν θετικό μέσο όρο κερδών προ φόρων και αποσβέσεων τα τελευταία τρία οικονομικά έτη.

* Τουρισμός. Ενεργό είναι το πρόγραμμα "Πράσινος Τουρισμός" που ενισχύει τουριστικές μονάδες για να βελτιώσουν τις λειτουργικές τους υποδομές και τις επιχειρησιακές τους διαδικασίες, με οικολογικό προσανατολισμό, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα τοπικά, γεωγραφικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Αφορά εταιρείες που ιδρύθηκαν πριν το 2009 για έργα από 15.000 έως 400.000 ευρώ με επιδότηση έως 45%. Λήγει την Παρασκευή. Αναμένεται ένα παρεμφερές πρόγραμμα ο "Εναλλακτικός Τουρισμός" με στόχο τη διαφοροποίηση και στον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αθλητικός τουρισμός, πολιτιστικός, θαλάσσιος, υπαίθρου, γαστρονομικός κλπ).

* Έχει προαναγγελθεί επίσης το πρόγραμμα "Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων" που αφορά σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων και ανεξαρτήτως μεγέθους, αλλά και συμπράξεις εταιρειών. Eνισχύονται έργα ύψους επένδυσης από 30.000 - 250.000 ευρώ σε ποσοστό έως 50%. Χρηματοδοτείται μηχανολογικός εξοπλισμός, ενέργειες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας, προβολής σε αγορές – στόχους, τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων κλπ.

Πηγή: www.eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: