Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

23/2/11

Πέντε βήματα για τη διαπραγμάτευση αγοράς ακινήτου

Όταν βρείτε το ακίνητο που θα θέλατε να αγοράσετε, θα πρέπει να διαμορφώσετε μια προσφορά γι' αυτό. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να υποβάλετε την καλύτερη...

1. Ορίστε μια τιμή
Για να καταθέσετε μια προσφορά, θα πρέπει να γνωρίζετε δύο πράγματα: την τοπική αγορά και τον πωλητή. Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες απο μία έρευνα αγοράς για τις τιμές πώλησης για τα σπίτια της περιοχής που έχουν τα απαραίτητα για σας χαρακτηριστικά.

Επίσης, ελέγξτε την ιστορία της ιδιοκτησίας - πότε αγόρασε ο πωλητής, πώς αγόρασε και για πόσο. Ένας πωλητής που αγόρασε ένα σπίτι πριν από πολλά χρόνια και έχει υπεραξίες μπορεί να είναι πιο πρόθυμος να διαπραγματευτεί την τιμή από ό,τι ένας ιδιοκτήτης σπιτιού που το αγόρασε πολύ πρόσφατα. Αν έχει αγοράσει με δάνειο μπορεί να έχει προβλήματα στην εξυπηρέτηση. Όλα αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζετε.

2. Εξασφαλίστε τη χρηματοδότηση
Αν δεν έχετε την δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης (και λίγοι από εμάς μπορούν), θα πρέπει να πάρετε ένα δάνειο. Κανονίστε να προεγκριθεί πριν από την υποβολή προσφοράς. Όταν έχετε την προέγκριση, κρατάτε στα χέρια σας ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο.

3. Ζητήστε βοήθεια απο ειδικούς
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μπορεί να βελτιωθεί η διαπραγματευτική σας θέση από τα ευρήματα ενός τεχνικού ή ενός δικηγόρου.

4. Δώστε μία προκαταβολή
Με την προσφορά σας, υπολογίστε και το καπάρο. Πολλοί το καταθέτουν σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό (όχι του πωλητή) έτσι ώστε τα χρήματα να μπορούν να επιστραφούν σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Εάν η προσφορά γίνει αποδεκτή, η προκαταβολή αφαιρείται από το τίμημα όταν η πώληση έχει ολοκληρωθεί.

5. Διαπραγμάτευση και οριστικοποίηση
Μόλις η προσφορά σας υποβληθεί, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε. Ο πωλητής μπορεί να αποφασίσει να αποδεχθεί την προσφορά, να την απορρίψει εντελώς, ή να κάνει μια αντιπροσφορά. Σε περίπτωση που ο πωλητής κάνει μια αντιπροσφορά όπου θα προτείνονται αλλαγές, όπως είναι η τιμή πώλησης, μπορείτε να την αποδεχθείτε ή να υποβάλετε μια δική σας. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί έως ότου ο πωλητής και ο αγοραστής συμφωνήσουν ή έως ότου η διαπραγμάτευση ναυαγήσει.

Πηγή: www.eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: