Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

16/2/11

ΟΑΕΔ: Το νέο πλαίσιο για την αυτοχρηματοδοτούμενη κατάρτιση των εργαζομένων

Μεγαλύτερη «ευελιξία» και την καταβολή ως επιδόματος του ωρομισθίου κάθε καταρτιζόμενου μέχρι 100 ώρες δίνει από φέτος ο ΟΑΕΔ στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού τους. Η απόφαση του ΟΑΕΔ, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ 201/11-2-11) προβλέπει τη ηλεκτρονική υποβολή και τροποποίηση των προγραμμάτων, εκπαιδευτικά επιδόματα ανάλογα με τον αριθμό των καταρτιζομένων αλλά και τη δυνατότητα όσων επιχειρήσεων δεν υλοποίησαν προγράμματα κατάρτισης ή δεν εξάντλησαν την εργοδοτική εισφορά 0,45% που είχαν καταβάλει το 2010, «να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν το ανάλογο ποσό μέσα στο 2011».

Τα επιδόματα
Με βάση την απόφαση που έλαβε το Δ.Δ. και υπογράφει ο διοικητής του Οργανισμού Ηλ. Κικίλιας, ένας εργαζόμενος δικαιούται να παρακολουθήσει μέχρι 100 ώρες συνολικά.

«Εντός ωραρίου δικαιολογείται ως δαπάνη το ωρομίσθιο του καταρτιζομένου ανά ώρα κατάρτισης» ενώ το μέσο ωριαίο κόστος που μπορεί να αναγνωρίσει μια εταιρεία για κατάρτιση μέσω εκπαιδευτικού φορέα ή με εξωτερικούς εκπαιδευτές ορίζεται στα 33 ευρώ.

Για προγράμματα με εσωτερικούς εκπαιδευτές, το μέσο ωριαίο κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των καταρτιζομένων: Μέχρι 3 καταρτιζομένους θα είναι 33 ευρώ, έως 6 στα 25 ευρώ, έως 10 στα 19 ευρώ, έως 14 στα 16 ευρώ και έως 30 στα12 ευρώ.

Για εκτός ωραρίου εργασίας κατάρτιση, προβλέπεται ωριαία αποζημίωση 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης (με τις εισφορές των εργαζομένων). Η αποζημίωση θα φτάνει στα 9 ευρώ για κατάρτιση ατόμου με ειδικές ανάγκες.

Για πρόγραμμα που προβλέπει κατάρτιση στο εξωτερικό, το μέσο ωριαίο κόστος θα είναι από 70 ευρώ έως 110 ευρώ ανά καταρτιζόμενο (ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων).

Ηλεκτρονική ευελιξία
Η ηλεκτρονική υποβολή του προγράμματος 5 ημέρες πριν από την έναρξή του, η αλλαγή των καταρτιζομένων που είχαν δηλωθεί (εφόσον η αλλαγή καταχωρηθεί ηλεκτρονικά στο πληροφορικό σύστημα του ΛΑΕΚ μέχρι δύο εργάσιμες πριν από την έναρξή του) καθώς και του εκπαιδευτή (μέχρι 20 λεπτά μετά την έναρξη του ημερήσιου προγράμματος).

Ηλεκτρονικά θα μπορεί να γίνεται αλλαγή της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος οποτεδήποτε και μέχρι 20 λεπτά μετά την έναρξη του ημερήσιου προγράμματος όπως και το απουσιολόγιο (μέχρι 20 λεπτά μετά την έναρξη).

Κάθε επιχείρηση υποχρεούται να τηρεί αρχείο με φάκελο για 5 χρόνια και αν οι επιτόπιοι έλεγχοι του ΟΑΕΔ αποδείξουν παρατυπίες, δεν θα αποπληρώνεται μέσω του ΛΑΕΚ το πρόγραμμα και θα επιβάλλεται ο αποκλεισμός από ανάλογο πρόγραμμα για 1- 3 χρόνια.

Λ. Κατσέλη: 763 εκατ. ευρώ σε ΟΑΕΔ και επιταγές κατάρτισης
Με 763 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν άλλα μέσω ΟΑΕΔ και λοιπών φορέων και άλλα με τη μορφή επιταγών κατάρτισης (voucher) στους ενδιαφερόμενους, θα υποστηρίξει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τη «διά βίου εκπαίδευση». «Ενας νέος που τελειώνει το Πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ θα χρειαστεί στη ζωή του να αλλάξει επάγγελμα τέσσερις και πέντε, αν όχι περισσότερες, φορές» είπε χθες η Λ. Κατσέλη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση. Συνδυαστικά προγράμματα κατάρτισης θα εφαρμοστούν σύντομα σε περιοχές όπου η ανεργία φτάνει το 30%. Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μετά στη δυτική Μακεδονία, στη Μαγνησία, στη δυτική Θεσσαλονίκη, στη δυτική Αθήνα, στο Βόλο και την Πάτρα.

Πηγή: www.eisodima.gr